Reklama

Reklama

Obsahy(1)

"Knedlíky! Medvěd vaří ve škole knedlíky?"
Cirkusový klaun Cibulka, který slaví úspěchy se svým číslem s ochočenými medvědy, dostal výpověď z cirkusu. Medvědy totiž ředitel cirkusu vyměnil za cvičené vepře. Cibulka tedy na popud dětí nastupuje v ženském převleku jako kuchařka do školní jídelny. Problémy nastanou v okamžiku, kdy za Cibulkou do školy přicházejí uprchlí cirkusoví medvědi... (Bohemia MP)

(více)

Recenze (273)

Historik 

všechny recenze uživatele

Zdařilá crazy komedie pro celou rodinu. Lubomír Lipský se tu v několika rolích skutečně vyřádil, účinkování v bratrových filmech mu velmi sedělo. Mám pocit, že není tak doceněný jako ostatní komici jeho generace, přitom je to velmi osobitý typ. I ostatní herci předvádějí velmi dobré výkony: Sovákův ředitel, Filipovského inspektor. Zejména ta část filmu, která se odehrává ve škole, je místy velmi strhující, jedna bláznivá scéna následuje za druhou a jsou většinou velmi povedené. Jistě, najde se tu několik naivit, ale je to film rovněž pro děti, takže je nutno to přijmout. Je to komedie, ke které se dá občas vrátit. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Docela milá, ale lehce násilně fabulovaná komedie pro děti, z níž mám dnes trochu pocit, že hlavním důvodem jejího vzniku byla politická objednávka - za každou cenu odvézt pozornost od nastupující normalizace. Scény jsou naivně roztomilé, kladem jsou skvělí herci (to nejlepší, co tehdejší herecká generace dala) a místy hodně vtipné humorné gagy a repliky. No a excelující Lubomír Lipský... (osobně pak nemám rád sklon komunisticky orientovaného umění adorovat prostředí cirkusů a estrád, což se objevovalo hlavně v padesátých letech téměř v každé budovatelské veselohře, vadí mi to aplikování sovětského vzoru, i když u nás byla také cirkusová předválečná tradice, kterou mnohem sofistikovaněji reflektuje později třeba výborný seriál Cirkus Humberto...) ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Náhodou jde o pěkný „rodinný“ film, který se malým capartům bude jistě líbit stejně tak dnes, jako nám kdysi. Já měl tento film s Lipským vždycky rád a to nejen kvůli samotným cvičeným medvědům, ale i komickým scénám v prostorách školy (voskování podlahy, atd…). Tu a tam se na to rád podívám znovu, když už omylem zapnu televizi a zrovna to tam dávají. Československé kousky jsem měl vždycky mnohem raději, než ty nové české kraviny… ()

tyna97 

všechny recenze uživatele

„Všude mají ve sklepě uhlí, a tady mají medvědy.“ Fajn oddechová česká komedie z doby, kdy se ještě uměly točit. Pan Lipský dokáže pobavit a rozesmát, František Filipovský tomu ještě dodal korunu tím, jak se klouzal po chodbě. V dětství jsem měla nejradši hlavně scénu, kdy Cibulka na chodbě školy předvádí jakousi vzdušnou akrobacii, svolala jsem na ni všechny kámošky, jak jsem z toho byla nadšená. To byly asi počátky mého snění o cirkusovém životě. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

ZLATÝ VĚK GROTESKY, filmová antologie toho nejlepšího, co kdy bylo natočeno během vrcholné fáze němého film a jeho rozverné periody, se u nás promítala, uváděna Horníčkem a později v upravené verzi Nedělou, během šedesátých a v aktualizované verzi v sedmdesátých letech měla mimořádný úspěch. Zdá se, jakoby vedla také ruku scénáristů i druhého z bratří Lipských. Cíl - bláznivě rozverná komedie pro děti všeho věku, byl vrchovatě naplněn mj. i mimořádně skvělým hereckým obsazením, v němž mimořádně vynikl v jedné ze svých životních kreací Lubomír Lipský. Udržet až zběsilé tempo pádícího děje, zachovávat alespoň dekórum věrohodnosti,provětráním hned několika hodnostářských důstojností najednou nebo báječná "kufrová scéna" trestající impertinentního padoucha v Srstkově podání jsou jen jedny z mnoha třpytů celého gejzíru gagů, na nichž je tato komedie postavena. Vytýkat filmu pro děti důsledné respektování dětského vidění světa považuji za zpozdilé; to, co se dospělému poprávu jeví jako řemeslné nedodělky, se v alternativním pohledu přetváří do neopakovatelné, vlastně až geniální imaginace. MEDVĚDI navazují na to nejlepší z tradice české filmové veselohry a dále ji rozvíjejí a posouvají. Jsou silní tím, že nic nepředstírají a jsou bytostně sví ve svém nezakrývaném dětinském blaženství. Před šestřiceti lety stejně úspěšně - chtělo by se říci až geniálně - jako dnes. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (27)

  • Když se probudí pravý školník, vejde do ředitelny v brýlích. Ty má přitom Cibulka (Lubomír Lipský st.) jako falešný školník, což potvrzuje následující záběr. (Skladatel)
  • V některých scénách se kameramanovi Vladimíru Novotnému rozostřuje objektiv kamery a film je tím pádem neostrý. (J R C Pecuchet)
  • Kuchařka ve škole naleje kávu z kotle do porcelánové konvičky, kterou celou pobryndá kávou. Na podnos však již pokládá zcela suchou a čistou konvičku. (Skarface)

Reklama

Reklama