Reklama

Reklama

Slaměný klobouk

  • angličtina Straw Hat
TV spot

VOD (1)

Pařížský bonviván Maurice Fadinard je ve svých čtyřiceti letech finančně na dně. Jediným možným řešením je pro něj sňatek s nezkušenou, avšak zazobanou Helenkou, dcerou zelináře Nonancourta. Ve svatební den se Fadinard naposledy v lesíku sejde se svou milenkou. Jeho kůň nedopatřením sežere slaměný klobouk jiné dámy, Anais Beauperthuisové, která je tu se svým milencem, poručíkem Emilem. Protože Anais se ke svému žárlivému manželovi nemůže vrátit bez klobouku, požaduje Emil na Fadinardovi okamžitou nápravu. Dokonce kvůli tomu i s Anais dorazí do Fadinardova bytu. A tady začne kolotoč zmatků a nedorozumění. Fadinard neví, zda se nejdřív věnovat nevěstě a jejímu početnému příbuzenstvu, nebo rozzuřenému Emilovi. Ani jedni nechtějí čekat, a hlavně je zde kardinální otázka: kde v celém městě sehnat přesně stejný slaměný klobouk? (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (126)

kobejn 

všechny recenze uživatele

režijně dokonale zvládnutý chaos, objektivně tomu nelze nic vytknout, i když v druhé polovině už je to malinko předimenzované a těch zmatků už je tam příliš, přesto je to natočené perfektně. Stejně jako v případě jeho parodií tu prokázal velké porozumění pro cizí látku, kterou v tomto případě povýšil z nenáročné frivolní frašky na mistrovské dílo filmové komedie. Lipský touto verzí předčil i němou verzi Rene Claira. Je pozoruhodné, že Čech dokázal francouzskou předlohu natočit lépe, než Francouz. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Jeden skoro sežraný klobouk dokonale zkomlikoval život několika lidem. V podstatě nevinná situace je svedla dohromady. Ve svatební den se může přihodit opravdu cokoliv, o tom natočil svou komedii Oldřich Lipský. Objevuje se zde plno českých hereckých hvězd. Všem ale vévodí Miloš Kopecký v roli budoucího ženicha a samozřejmě záletníka. Byl skvělý a Iva Janžurová taky, hrála velmi naivní Helenku, která si myslela, že děti se nacházejí v zelí. Byla kouzelná. Role jim byly ušité na míru. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film, který se prostě nezastaví a jede od začátku do konce. Je to plné bláznivých nápadů. Výborné převedení divadla do filmu s tím, že to má dost z obojího. Ta zápletka je celkem banální, ale to, jak se daří dostat k řešení, je skutečně nápadité. Navíc ta plejáda českých herců rozhodně stojí za to, přičemž Miloš Kopecký je tím, kdo film táhne. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dlouho předlouho mi tenhle Slamák pánů Macourka a Lipského unikal, pořád se k němu ne a ne dostat... Až dnes. A musím říct, že je naprosto skvělý. Příběh, který znám z divadla jako takovou vcelku vtipnou konverzačku, v níž se tu a tam objeví něčí hysterický výlev, se stal ohromně bláznivou komedií s prvotřídní hereckou plejádou, brilantně napsaným scénářem plným situačního i slovního humoru, kouzelně bezvýchodnými situacemi, do nichž se postavy (především Kopeckého Fadinard a Landovského poručík) neustále dostávají, a závěrečnou několikanásobnou konfrontací kdekoho s kdekým a při lecčems, při níž jsem měl opravdu slzy v očích. Stoprocentní film. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Poměrně zapomenutý kousek z tvorby Oldřicha Lipského, nutno však říci, že neprávem - svojí bláznivostí nejen že je rovnocenným partnerem zbylým skriptům jeho významného spolupracovníka Macourka, ale v některých chvílích také nepřekonatelným vzorům crazy komedií - schopnost Miloše Kopeckého (dle mého zde v nejlepší formě) tvořit zápletku jako kousek plastelíny je občas funésovštější než Louis sám (asi nejvíce mě kvalita Kopeckého výkonů připomněla francouzské Jo či Oskara) a závěrečné vyvrcholení je charakterově podobné produkci Charlese Feldmana ze šedesátých let (z herců tomuto druhu humoru dominuje Lubomír Lipský, také jedna z nejvýraznějších dosud viděných kreací). Jelikož mám pro obě komediální odrůdy někdy až nekritickou slabost, vytáhnu z kapsy i pro tuto komedii ten nejvyšší počet hvězd, jaký zde mohu dát. 90% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Film byl natočen na motivy hry Eugèna Labiche „Un chapeau de paille d'Italie“ (v překladu „Klobouk z italské slámy“) z roku 1851. (Komiks)
  • Dům rodiny Nonaucourtových a přilehlé skleníky se nacházejí v zámeckém parku v obci Hořín nedaleko Mělníka. Dnes je však celý objekt zarostlý stromy a jedná se o zříceninu. (ondradvori)

Reklama

Reklama