Reklama

Reklama

Slaměný klobouk

  • angličtina Straw Hat
TV spot

VOD (1)

Pařížský bonviván Maurice Fadinard je ve svých čtyřiceti letech finančně na dně. Jediným možným řešením je pro něj sňatek s nezkušenou, avšak zazobanou Helenkou, dcerou zelináře Nonancourta. Ve svatební den se Fadinard naposledy v lesíku sejde se svou milenkou. Jeho kůň nedopatřením sežere slaměný klobouk jiné dámy, Anais Beauperthuisové, která je tu se svým milencem, poručíkem Emilem. Protože Anais se ke svému žárlivému manželovi nemůže vrátit bez klobouku, požaduje Emil na Fadinardovi okamžitou nápravu. Dokonce kvůli tomu i s Anais dorazí do Fadinardova bytu. A tady začne kolotoč zmatků a nedorozumění. Fadinard neví, zda se nejdřív věnovat nevěstě a jejímu početnému příbuzenstvu, nebo rozzuřenému Emilovi. Ani jedni nechtějí čekat, a hlavně je zde kardinální otázka: kde v celém městě sehnat přesně stejný slaměný klobouk? (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (126)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Veselohra z měšťáckého prostředí Francie začátku 20. století na motivy Eugena Labicha. Herecky skvěle obsazeno, Kopecký jako hochštapler exceluje,. Místy vynikající groteskní sekvence (např. Květa Fialová v koberci či její oblékání v přítomnosti M. Kopeckého). Celkově však tomuto filmu škodí poměrně časté a zdlouhavé pasáže různých hromadných přesunů svatebčanů, kterými je tato - jinak hutná - konverzační fraška až moc rozředěna. Nicméně patří určitě k tomu lepšímu, co bylo v žánru vytvořeno. Velmi silné čtyři hvězdičky, přesněji 4,5. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film, který se prostě nezastaví a jede od začátku do konce. Je to plné bláznivých nápadů. Výborné převedení divadla do filmu s tím, že to má dost z obojího. Ta zápletka je celkem banální, ale to, jak se daří dostat k řešení, je skutečně nápadité. Navíc ta plejáda českých herců rozhodně stojí za to, přičemž Miloš Kopecký je tím, kdo film táhne. ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Svého času jsem byl v divadle doslova sous-vide, ale nepamatuji si, že bych viděl něco aspoň z poloviny tak ztřeštěného, jako je Slamák. Na můj vkus to už bylo hodně. I situační komedie, přece může mít místa, kde dostane prostor vypointovaný vtip, nebo chytrý dialog. Zasmál jsem se o hodně míň, než bych kdy od filmu mých oblíbených tvůrců čekal. Vynahradil mi to snad jen úžas nad tím, kdo všechno v této zběsilosti hrál. Socialismus byl na prd, ale co se týče filmu, tak bylo divákovi nezřídka umožněno, vidět v jednom filmu koncentraci hereckého výkvětu té doby. A to i v čurdách, téměř nedůstojných věhlasu mnoha z nich. Filipovský, Lipsky, Sklenička... . I jejich zásluhou působí Slaměný klobouk kvalitnějším dojmem, než ve skutečnosti je. Škoda, že tentokrát z toho tvůrci nevykřesali podobně kultovní věc, jako byly třeba Čtyři vraždy stačí, drahoušku, nebo Limonádový Joe. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Slaměný klobouk mi do dnešního dne nějak unikal (asi ho komouši dali do trezoru kvůli Landovskému), ale už jsem odpanil i tuhle klasiku. Komedie, jak má být , s nadupaným áčkovým obsazením české herecké elity, až mě při sledování už poněkolikáté zabolelo, že nejsou mezi námi. Výborný Miloš Kopecký opět v roli sednoucí jeho naturelu vévodí filmu, kde není malých rolí a kde například i malou roli sluhy Josef Kemr využije s grimasami a mimikou pro divácky vděčné maximum. Je vidět, jak se všichni zúčastnění baví a užívají si to, kupy hlášek a pomrkávání na diváka. Klasická kvalitní řemeslná práce Lipského a jeho lidí. Opravdu jsem se dobře bavil nad přituhující zápletkou a srdečně se smál, to už prostě v tomhle kapitalistickém marastu nikdo neumí napsat ani natočit. Jestli máte rádi šílené komedie a milujete české klasické herce, nemůžete tenhle film nemít rádi. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

režijně dokonale zvládnutý chaos, objektivně tomu nelze nic vytknout, i když v druhé polovině už je to malinko předimenzované a těch zmatků už je tam příliš, přesto je to natočené perfektně. Stejně jako v případě jeho parodií tu prokázal velké porozumění pro cizí látku, kterou v tomto případě povýšil z nenáročné frivolní frašky na mistrovské dílo filmové komedie. Lipský touto verzí předčil i němou verzi Rene Claira. Je pozoruhodné, že Čech dokázal francouzskou předlohu natočit lépe, než Francouz. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Dům rodiny Nonaucourtových a přilehlé skleníky se nacházejí v zámeckém parku v obci Hořín nedaleko Mělníka. Dnes je však celý objekt zarostlý stromy a jedná se o zříceninu. (ondradvori)
  • Film byl natočen na motivy hry Eugèna Labiche „Un chapeau de paille d'Italie“ (v překladu „Klobouk z italské slámy“) z roku 1851. (Komiks)

Reklama

Reklama