Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek natočený podle skutečné události, se odehrává v roce 1984. Vypráví o tom, jak se Hans Pettersson (Hasse P.) rozhodne upéct nejdelší skládaný dort na světě, aby jeho rodný Köping, "nejnudnější město Švédska", získal své místo na mapě. (Cinemax)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (19)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když to porovnám se Stoletým staříkem nebo s Mužem jménem Ove, tak Pan Dort má podobný náběh na stejně absurdní švédskou komedii. Ta se ale v průběhu vyprávění lehce znormální, což je možná trošku škoda, protože zhruba prostředek filmu trošku nudil. Každopádně po závěrečných titulkách a potvrzení, že se jedná o skutečný příběh, jsem sem nakonec přišel se slušnými čtyřmi hvězdičkami. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Dojemný medailonek jednoho dřívě nezajímavého švédského městečka bez Ikei obchoďáku, zato s poměrně zajímavými postavami, které by sami o sobě měli co vypravovat. Konkrétně je zde zfilmován skutečný příběh místního neúspěšného podnikavce a častého opilce Hasse P. ,který jednoho dne dá šanci střízlivosti a přijde s nápadem dostat nudné městečko do Guinnesovi knihy rekordů. V prvních dvou třetinách vtipná a patřičně suchá severská komedie, která v poslední třetině malinko upadá na tempu. Přechází v melancholický sentiment, který opět zase povyšuje dojemné stotožnění s lidmi, jenž si prostě nějak prožili situaci, na kterou nikdo z místních už nikdy nezapomene. I dnes se můžete stavit v Köpingu na dortíček v místním pekařství a možná i potkáte účastníky, rekordmany do dnes. 75% ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé, čo všetko sa dá vyťažiť z nicotného námetu. Príbeh o tom, ako sa v meste piekol najdlhší sendvičový koláč nemá čo extra ponúknuť, no je celkom slušne odrozprávaný a páčila sa mi aj jeho skladba. Navyše je tu super geniálna muzika, presne podľa môjho gusta. A niektoré postavičky boli charakterovo pomerne zaujímavé. Preto celkový dojem nie je vôbec zlý, lepší priemer. 65/100 ()

Dave Lister 

všechny recenze uživatele

Wes Anderson smíchaný s Petrem Zelenkou a k tomu něco severské originality. Film podle skutečné události Pan Dort, vypraví o obyvatelích jednoho malého a zapomenutého městečka ve Švédsku. Místní neúspěšný loser Hasse, který většinou pokazí na co sáhne a nedaří se mu v podstatě nic. Po mnohém marném snažení se za pomoci svých několika málo přátel rozhodně proslavit město Köping a upéct nejdelší sendvičový dort na světě. Milá a přívětivá komedie, která je občas smutná, často úsměvná, ale především velmi zábavná. V hlavní roli se představí uznávaný švédský herec Mikael Persbrandt (Stockholm east, Ten koho miluješ, Lepší svět, Spása). ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

„Švédsky recept“ na to, ako sa zviditeľniť. True-based príbeh je ľudský a vďaka jeho jednoduchosti dokáže osloviť viacerých divákov. Avšak vďaka nevyrovnanej úrovni scén a nevyužitým potenciálom (hlavne vedľajších) postáv to nepukne tak hlasno, ako by mal. Osobné hodnotenie: 69% (**) ()

Galerie (17)

Zajímavosti (1)

  • Před závěrečnými titulky je zdokumentována poslední cesta skutečného Hasse P. do města Köping, kde navštívil staré známé, kteří mu pomohli uskutečnit zápis do Guinessovy knihy rekordů. (vojacekr)

Reklama

Reklama