Reklama

Reklama

Jurský svět: Nadvláda

  • USA Jurassic World: Dominion (více)
Trailer 2

Příběh filmu Jurský svět: Nadvláda se odehrává čtyři roky po zániku ostrova Isla Nubar, původního domova oživlých jurských tvorů. Ti se mezitím začali kontrolovaně i nekontrolovaně rozmnožovat a v důsledku toho jsme si museli zvyknout na jejich přítomnost v našem ekosystému, i na to, že už patrně nestojíme na vrcholu potravního řetězce. Existují lidé, kteří chtějí tuhle novou ohromnou sílu zneužít pro svůj prospěch, a na druhé straně lidé, již jim v tom chtějí zabránit a snaží se udržet svět v maximální možné rovnováze. K nim patří i Owen Grady (Chris Pratt) a jeho přítelkyně Claire (Bryce Dallas Howard), kteří nabyli patřičné zkušenosti v prvních dvou filmech. Doplňují je pak hvězdy Jurského parku, paleontologové Alan Grant (Sam Neill) a Ellie Sattlerová (Laura Dern) a teoretik s nadhledem Ian Malcolm (Jeff Goldblum). Ti všichni se pustí do dechberoucího souboje s časem, lidskými i ještěřími nepřáteli, aby se v situaci, která je nikoliv za pět, ale za minutu dvanáct, pokusili o nemožné. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 2

Recenze (654)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Třetí díl se trochu snaží navázat na ten první. Svým vtipem, jednotlivými odkazy na starší filmy. Taktéž mi málem ukápla slza při setkání se starou partou, užil jsem si pár akčních a vtipných momentů i peripetie vztahu Owena a Claire, stále je ale třetí Jurský svět průměr. Kvality prvního, nedej Bože Jurského parku (a to se svého času spousta lidí předhánělo, aby vyjádřili, jak STRAŠNĚ JEDNODUCHÝ je to film),  neviděl ani z rychlíku. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Jasné, je to capina, snad ještě velkolepější. Zápas Gigaještěrky byl supr. Nic víc jsem opět nečekal, dostal jsem co jsem chtěl, akce je tam dost. Druhý (první) Spieůbergův Jurský Park již nikdo nenatočí a nepřekoná. Hlavním plusem jsou samozřejmě staří, známí a na nostalgii k těmto hercům / postavám to tady stojí. (Imax) ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Těžko pochopit, jak takhle velezkušený tvůrčí ansámbl dokáže vyprodukovat z tak šťavnaté látky, jakou Jurrasic World bezesporu je, takový paskvil. Nepomůže ani stará garda. Typicky zaprdlý Neill a vědátorský Goldblum v rolích, ve kterých jsme je žrali ve slavné jedničce, která je mimochodem VE VŠEM lepší a nebo alespoň stejná jako x-té pokračování. I ty staré dobré mechanické triky, kterých je tu docela hodně, zvládal Spielberg minimálně na stejném levelu, ale lépe na ně napasovat kameru a střihovou skladbu. Současný digifest ani nemluvě a když Bryce Dallas přeskakuje z baráku do baráku jako Bourne v Tangieru je jasné, že tahle snaha o frenetickou živelnou akci ala Bourne, jen s dinousary, opravdu nebude nic inovativního. Kdyby bylo tohle všechno, ještě by se to dalo snést. Alespoň ten popkorn se u toho dá přežvikovat. Ale scénář je z dílny nějakého člověka který je zřejmě soustavně na drogách a fakt, že to celé zmatené, roztěkané, nesourodé dinosauří inferno trvá 150 minut, celý tenhle megalomanský kolos posílá definitivně ke dnu. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dlouho se nedaří udržet tempo na déle než jednu scénu a s výjimkou překvapivě velkolepých a několikrát gradovaných nesnází na Maltě se do děje nedá ponořit. Na každý krásný záběr připadne hloupá replika nebo přehnaný logický skok. Pochopit se to dá snad jen vzhledem k žánrovému ústupu k jistotě. Trevorrow znovu variuje vlastní Jurský svět i prapůvodní park a kormidluje v klasických vodách dobrodružné naháněčky okořeněné megalomanským lidským protivníkem. Možná proto se mi tak líbil přepálený, kontroverzní, ale zároveň dokonale jinaký Zánik říše. Nadvláda se vrací k modelu atrakce, která si splní svoje, ukáže přesně ty ještěry, na které divák čeká, spojí osudy postav, u kterých chceme, aby se potkaly - a překvapivě to i tentokrát o ten nejtěsnější chlup stačí. Jakmile se nasadí k snad hodinovému finiši, je konečně všechno na svém místě a dostávám pocit uzavření nové trilogie i kompletní hexalogie. A to je koneckonců to, pro co jsem přišel v první i poslední řadě. 70% ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Jakožto average dinosaur enjoyer jsem zklamán, protože ze všech Jurských filmů je 'Dominion' ten nejnudnější. Dvakrát do stejné řeky nevstoupíš, říká se – Jurassic série tohle pravidlo porušila už pětkrát, a kupodivu to dosud ani nevadilo. Jenže tentokrát je to už fakt krok vedle. To že se recykluje stejný koncept už pošesté je však ten nejmenší problém...... První Jurský park byl v roce 1993 nejen technickou revolucí a hotovým zjevením, ale zároveň i definoval novodobý fenomén eskapismu – a tou je obsese dinosaury. A právě interakce s dinosaury nikdy nebyla tak odfkláklá a nezajímavá, jako právě tady. Když si vzpomenu na inovativní vraždící fígle dinoušů z původní Jurský trilogie, tak tohle je downgrade o několik levelů dolů. Což naneštěstí platí i pro dinouše samotné, jelikož zde nepůsobí jako ty oživlý pravěký potvory který vás chcou za každou cenu sežrat, ale jako umělá digitální atrakce z jedniček a nul – což jen potvrzuje všeobecný fakt, že kvalita CGI je rok od roku horší. Původní trojlístek Sam Neill/Laura Dern/Jeff Goldblum potěší, ale spíš zde působí jako pátý kolo u vozu. O naprosto bídný scénaristický prázdnotě která využívá těch nejhloupějších tvůrčích intencí – ať už jde o žánrová klišé, teleportování, potažmo nulový napětí – radši ani nemluvě...... Inu, tenhle pomník Jurské série potvrzuje tezi, že novodobý trend dojení nostalgie z populárních filmových franšíz je důkazem toho, jak Hollywoodu akutně schází originalita. Zatímco Spielberg na filmových plátnech dinosaury oživil, Colin Trevorrow je málem pohřbil – a je to fakt škoda, protože dinosauří filmy jsou chtě nechtě na pokraji vyhynutí. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (28)

  • Pri príchode do ústredia spoločnosti Biosyn je povedané, že pracovníkom nehrozí nebezpečenstvo zo strany dinosaurov, nakoľko ľudia pohybujú podzemnými tunelmi. Avšak v priebehu filmu sa dozvieme, že tunely nie sú izolované od okolitého sveta a že dinosaury do nich môžu prenikať a aj prenikajú, čo vedie k niekoľkým stretom. Inými slovami, celý komplex nebol nikdy bezpečný a zakaždým, keď niekto otvoril dvere, mohol naňho skočiť dinosaurus. (ČSFD)
  • V poslední fázi filmu se T-Rex projde za kulatou fontánou. To je odkaz na logo Jurského parku/světa. (Hovadin)
  • Režisér Colin Trevorrow před uvedením snímku slíbil, že Nadvláda bude oslavou celé šestidílné série, která začala už Jurským parkem (1993) na počátku devadesátých let. (CrypzzXD)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Super Mario zdolal 1 miliardu

Super Mario zdolal 1 miliardu

01.05.2023

Snímek Super Mario Bros. ve filmu od společností Nintendo a Illumination oficiálně po 26 dnech od premiéry překonal hranici 1 miliardy dolarů. Dohromady to je 490 milionů ze Severní Ameriky a 532 ze… (více)

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

23.01.2023

Každý rok se v předvečer velkého finále oscarové sezóny sejdou v Los Angeles členové nadace Zlatá malina, aby „ocenili“ ty nejhorší filmy uplynulého roku. Hlasování o tyto ceny se účastní zhruba 700… (více)

Druhý Avatar pokořil miliardové tržby

Druhý Avatar pokořil miliardové tržby

29.12.2022

Po pouhých dvou týdnech v kinech se snímku Avatar: The Way of Water podařilo světově překročit miliardové tržby, díky čemuž si tento sci-fi spektákl zároveň může připsat jedno prvenství letošního… (více)

Reklama

Reklama