Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dělostřelec Pankrác, dragoun Bimbác a kuchař Servác jsou váleční vysloužilci, kteří dostanou od skřítků tři kouzelné dary: klobouk, schopný vyčarovat jakýkoliv předmět, bezedný váček se zlaťáky a harfičku, přivolávající libovolný počet sloužících. Zatímco Pankrác by chtěl jít na ryby a Servác odpočívat, Bimbác si přeje navštívit všechna místa, kde bojovali. Když hodlá na poli, kde už oráč obdělává půdu, zopakovat bitvu, rozhodnou se kamarádi, že ho ožení, aby přišel na jiné myšlenky. Nápad by to byl dobrý, jen kdyby se Bimbác nezamiloval do zlé princezny Bosany z království Monte Albo, která se svým otcem veterány o jejich kouzelné předměty okrade. A tak zase nemají nic a musí spoléhat jen na sebe. Jsou sice tak mazaní, aby kouzelné předměty získali zpátky, a ještě nenechavou princeznu i jejího otce vytrestali, co je ale důležitější, poznají, co je v životě důležité a co naopak vůbec ne, co vadí a co nevadí. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (584)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Další úžasná jemná pohádka, se skvělými detaily a kde si herci užívají svých rolí. O lidské chamtivosti, touze po moci a majetku, které je nakonec spravedlivě potrestáno, ale nejdříve musí tři hrdinové projít vlastním očistcem. Vysloužilí vojáci Pankrác (Rudolf Hrušínský), Bimbác (ohnivý Petr Čepek) a Servác (Josef Somr) dostanou od tří skřítků kouzelné dary, aby udělali radost v životě sobě i druhým. Dva ze skřítků jsou obsazeni asi dvěma nejčastěji obsazovanými herci od Oldřicha Lipského (Miloš Kopecký a Lubomír Lipský). Postupně dorazí do království Monte Alba plného nejroztodivnějších lidí. Samozřejmě celník (Milan Lasica), který rád zabavuje cigarety s velbloudem, hostinský (Ladislav Gerendáš: musíte Edu omluvit, je to jen obyčejný pobíječ much: Takzvaný flyboy) či proradný ministr informatiky (Zdeněk Svěrák). Ale především král Pikola (Július Satinský) a jeho dcera princezna Bosana (Vida Neuwirthová), která má oči nebezpečně daleko od sebe a umí z mužů vyloudit vše, co chce. Výsledkem ale pouze je, že veteráni přijdou o své dary a musí prchat pryč. Od skřítků dostanou další šanci, díky jablku frňákovníku, ale opět to díky svým mocenským choutkám Bimbáce pohnojí a musí začít od píky bez darů. Nádherně jemná a velmi zábavná pohádka. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pohádka, kterou jsem jako dítě sotva dokázal ocenit, ale ledva odletěl čas praků a indiánů, vyklubala se z ní neobyčejně poetická a aktuální věc, na kterou se člověk rád podívá kdykoli znovu. Werichův pohádkově-modernistický námět skvěle opentlil hláškami Zdeněk Svěrák a zhmotnilo jej ústřední fenomenální herecké trio s asistencí plejády skvělých bočních rolí. Připočteme-li nezapomenutelnou titulní písničku a laskavou hravost, která tu zůstala z knižní předlohy, patří Tři veteráni rozhodně do zlatého fondu české kinematografie. A na ty Slováky vlastně taky nezapomínat... s velbloudééém! ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl o pár hlav menší, tak se mi tato pohádka velmi líbila. Drobně se odlišuje od všech ostatních, což jsem dovedl docenit i dříve. Ono se nejde moc divit, že je tahle pohádka tak vyjímečná, když se na jejím vzniku podílelo takové množství osobností, které velmi respektuji. Už jsem ji pár let neviděl, ale mám ji v živé paměti, přestože jsem ji viděl velmi dávno a nebylo to mnohokrát. Řekl bych, že bych ji dovedl docenit i nyní. 4* ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Já bych to upřímně ani neoznačoval jako pohádku, protože z pohádek to má fakt málo, a mnohem víc to jde svou poetikou i vzhledem k tvůrcům třeba k Cimrmanovi. Ono je to ale ve výsledku jedno, hlavní je, že tady to prostě funguje na všech řadách. Nezapomenutlné písničky, které už dnes kompletně zlidověli, či výborně vychytralý scénář s do nejmenších detailů vypiplanými dialogy. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Na Třech veteránech mi odjakživa z některých věcí trnou zuby, ale není jednoduché je pojmenovat. Nejspíš to bude souviset s tím, jak si Svěrák na Werichovu lyrickou a docela temnou povídku navěsil své lidové humory a proklamativní „moudra“ zjednodušená až k úplnému vyprázdnění (on je rozdíl mít srdce a nenudit se navzdory chudobě a krachům, anebo jásavě vykřikovat, že jedno vadí a druhé ne), a pak taky s pocitem jakéhosi zálibného alibistického rochnění v malosti, lenosti, křiváctví a stádnosti „těch druhých“. A je to snad jediný film, kde jindy precizní Čepek podle mě hraje hluboko pod své možnosti. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (45)

  • Rozprávkový film by sa dal dosť ťažko datovať podľa zobrazených udalostí. Na začiatku môžeme vidieť, ako generáli oceňujú medailami troch veteránov (Rudolf Hrušínský (Pankrác), Petr Čepek (Bimbác) a Josef Somr (Servác)). s veľkou pravdepodobnosťou ide o rok 1791, kedy sa odohrala posledná bitka medzi Habsburskou ríšou a Osmanskou ríšou usudzujúc podľa uniforiem, že traja veteráni boli vojaci Habsburskej ríše. Kráľ Pikola (Július Satinský) mal predobraz v skutočnom Černohorskom kráľovi Nikola I. Ten, ale vládol v rokoch medzi rokmi 1860– 1918 ako prvý a posledný čiernohorský kráľ. (Raccoon.city)
  • Ve filmu je v jednom záběru k vidění automat na prezervativy značky Primeros. Těsně předtím, než je vidět, pronese Rudolf Hrušínský (Pankrác) větu: „Braňte se, dokud se nevrátím!“ (grovik.net)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Reklama

Reklama