Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana Lasicu. Oba umělci uvedou v Uherském Hradišti svá nejzásadnější díla a převezmou Výroční cenu Asociace českých filmových klubů. Hynek Bočan patří k hlavním představitelům československé nové vlny, podepsán je i pod televizními seriály – od černobílé Záhady hlavolamu až po výpravnou Zdivočelou zemi. Na Letní filmové škole Bočan představí v Benátkách s úspěchem uvedené historické drama Čest a sláva, syrový film o nezvladatelné mládeži Pasťák či pozoruhodné drama o podobách spravedlnosti v  pracovních lágrech 50. let Bumerang.

Milan Lasica, muž mnoha profesí, oblíbený pro svoji práci s jazykem, ironický nadhled i vícevrstevnatost výpovědi, uvede na festivalu filmy Sladké hry minulého léta, Utíkejme, už jde, Tři veteráni a Vážení přátelé, ano!. Ze Slovenska dorazí i Marek Kuboš, dokumentarista, který za svůj loňský celovečerní debut Poslední autoportrét získal slovenskou výroční cenu Slnko v sieti. Dalším potvrzeným hostem Letní filmové školy je přední tvůrce rumunské nové vlny Cătălin Mitulescu, který na LFŠ představí svoji kompletní retrospektivu krátkých i celovečerních děl včetně filmu Jak jsem strávil konec světa, který je zahrnutý v edukativním programu CinEd.

Filmový program bude i letos rozdělen do tří hlavních bloků Historie, Současnost a Česko/Slovensko. Retrospektivu letos festival věnuje jednomu z velikánů filmové režie klasického období amerického filmu Williamu Wylerovi. Ozdobou sekce budou ikonické snímky Prázdniny v Římě či Ben Hur. Filmová čítanka se zaměří na francouzskou novou vlnu a představí pestrou krátkometrážní tvorbu i celovečerní debuty režisérů jako François Truffaut, Agnès Vardová či Jacques Rivette. V rámci sekce Němý film s živou hudbou nabídne festival výběr toho nejzajímavějšího, co přinesly městské symfonie, které vznikly ve druhé polovině 20. let minulého století a jejichž tématem nebyli lidé, ale konkrétní místa a objekty. Nejznámější dílo tohoto proudu Berlín, symfonie velkoměsta hudebně doprovodí Bennewitzovo kvarteto, které na LFŠ odehraje i samostatný koncert.

Nová sekce festivalu Příběh jednoho filmu bude přinášet tituly, které představují výslednice celé řady tendencí, vlivů či inspirací a které sehrály ve své době zásadní roli. Každé projekci bude předcházet kinolektorát s doplňujícími ukázkami a erudovaným komentářem. Letos budou diváci uvedeni do světa dvou milníků kinematografie: avantgardní klasiky Andaluský pes Luise Buñuela a přelomového akčňáku Police Story Jackieho Chana. Sekce Neznámý vojín: Grzegorz Królikiewicz uvede nejzásadnější díla jedné z nejvýraznějších postav polské kinematografie, jejíž tvorba imponuje zejména těm, které zajímá posouvání hranic filmové formy či rozšiřování škály výrazových prostředků filmu.


Festival přžedstaví i „hnutí“, které otřáslo americkou nezávislou filmovou scénou. Jako New Queer Cinema se označují filmy reflektující proměnu chápání sexuální a genderové identity a vymezující se vůči mainstreamové hollywoodské produkci (např. Mé soukromé Idaho). Půlnoční delikatesy představí italské giallo filmy, které se vyznačují spoustou krve a stylizovanou prací s kamerou, a poukáží i na jejich vliv na současnou italskou i světovou kinematografii. Sekce Češi v zahraničí se letos bude věnovat zahraniční kariéře Miroslava Ondříčka (bez Miloše Formana). Festival připomene jeho spolupráci s takovými velikány, jako byli Lindsay Anderson (Kdyby…, Šťastný to muž), George Roy Hill (Jatka č. 5) nebo Mike Nichols (Silkwoodová).

V rámci doprovodného programu se návštěvníci mohou těšit třeba na HaDivadlo, legendární kapelu Dunaj či Monkey Business, kteří díky podpoře hlavního partnera innogy zahrají na Masarykově náměstí pro všechny zdarma. Akreditace, balíčky vstupů i vstupenky na doprovodný program jsou již v prodeji v akreditačním systému. Do konce června nabízí organizátoři festivalu devítidenní akreditaci s tzv. včasnou slevou. Více informací zde.

Reklama

Související novinky

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

27.04.2024

Pokud jste fanoušky komiksových filmů a těšili jste se toto léto na pořádnou porci akční zábavy, máme pro vás špatnou zprávu. Sólovka spider-manovského záporáka ze stránek Marvel Comics, dlouho… (více)

Nový Karate Kid přivítá staré známé

Nový Karate Kid přivítá staré známé

25.11.2023

Legendy z plátna jen tak nemizí, zvlášť když je nostalgie v kurzu. Přibližně za rok a pár dnů, tedy 13. prosince 2024, by měla do kin dorazit nová reimaginace klasiky Karate Kid od studia Sony… (více)

Evropské kultovky jen na KVIFF.TV

Evropské kultovky jen na KVIFF.TV

20.10.2023 Reklama

KVIFF.TV, online streamovací platforma spřízněná s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary, spojuje síly s dalšími čtyřmi VOD platformami ze zemí střední a východní Evropy, aby divákům v České… (více)

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Butch a Sundance dostanou seriál od Amazonu

Butch a Sundance dostanou seriál od Amazonu

19.09.2022

Na televizní obrazovky míří velká westernová akce. Reálné postavy amerických psanců Robert LeRoy Parker a Harry Longabaugh, kteří jsou více známi pod svými přezdívkami Butch Cassidy a Sundance Kid,… (více)

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

16.06.2022 Reklama

Slavnostní zahájení 48. Letní filmové školy proběhne již tradičně v sobotu, festival ale své brány otevře už v pátek. Celosvětově první veřejnou projekci dokumentu o Michaelu Kocábovi uvedou jeho… (více)

Zemřela herečka Monica Vitti

Zemřela herečka Monica Vitti

02.02.2022

Přichází smutné zprávy z Říma. Ve věku 90 let zemřela ikona italské kinematografie šedesátých let, herečka Monica Vitti. Hvězda klasických filmů režiséra Michelangela Antonioniho dlouhou dobu… (více)

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

03.10.2021

Ve věku 91 let zemřela herečka a malířka Blanka Bohdanová. Již jako malá chodila do baletu a v dětských rolích vystupovala na jevišti v rodné Plzni. Po studiu na obchodní škole vystudovala brněnskou… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Úspěšný třetí Composers Summit Prague

Úspěšný třetí Composers Summit Prague

29.04.2024

Na letošní ročník, který probíhal od 18. do 23. dubna, přijeli skladatelé Jesper Kyd (hra Assassin’s Creed), John Debney (Iron Man 2, Největší showman), oscarový skladatel Mychael Danna (Pí a jeho… (více)

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

27.04.2024

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Reklama

Reklama