Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Zemřela herečka Blanka Bohdanová

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

03.10.2021 Autor Bart

Ve věku 91 let zemřela herečka a malířka Blanka Bohdanová. Již jako malá chodila do baletu a v dětských rolích vystupovala na jevišti v rodné Plzni. Po studiu na obchodní škole vystudovala brněnskou JAMU. Po šesti letech v Pardubicích působila 3 roky v Městských divadlech pražských a 6 let v Divadle E. F. Buriana. Následujících 44 let (1966 - 2010) strávila v angažmá činohry Národního divadla, jehož byla emeritní členkou. Tam vytvořila více než 60 rolí.

 

V roce 1958 vytvořila první filmovou roli v dramatu Občan Brych. Filmografii Blanky Bohdanové ovlivnily její pevné postoje po okupaci v roce 1968 a také studijní pobyt ve Velké Británii o rok později. Když nepočítáme propůjčení hlasu postavám ve filmu, dostaneme se na pouhých 20 filmových rolí, např. Kubiasová v dramatu Romeo, Julie a tma (1959), Karolina Světlá v Horoucím srdci (1962), Kateřina v historickém filmu Čest a sláva (1968), Vlasta Čirůvková v komedii Křtiny (1981) a naposledy profesorka Rýznarová v Bastardech (2010).

 

Mnohem více příležitostí ji poskytla televize. V 60. letech vytvořila řadu krásných postav v hlavních rolích (Maškaráda, Záhadný pan Hyde, Odcházeti s podzimem, Evženie Grandetová, Cesta řeky k moři, Na kom se dá dříví štípat a Bellevue). Objevila se také v seriálech 30 případů majora Zemana, Třetí patro, Pomalé šípy, Hotel Herbich a Náves. Blanka Bohdanová byla významnou představitelkou české dabingové školy. Dvakrát získala cenu Františka Filipovského, poprvé za roli Daisy Werthan (Jessica Tandy) ve filmu Řidič slečny Daisy, podruhé za celoživotní mistrovství. Prestižní cenu Thálie obdržela za roli Fonsie ve hře The Gin Game ve Viole a za celoživotní činoherní mistrovství.

Reklama

Související novinky

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Otakar Vávra: 1911 - 2011

Otakar Vávra: 1911 - 2011

16.09.2011

Ve věku 100 let zemřel včera nejstarší žijící český režisér Otakar Vávra. Režisér před nedávnem podstoupil operaci zlomeniny krčku, kterou si přivodil krátce po jarních oslavách svého významného… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

dnes

Pokud jste fanoušky komiksových filmů a těšili jste se toto léto na pořádnou porci akční zábavy, máme pro vás špatnou zprávu. Sólovka spider-manovského záporáka ze stránek Marvel Comics, dlouho… (více)

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

včera

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

Reklama

Reklama