Reklama

Reklama

Bývalý vyhazovač a drobný podvodníček Tony „Pysk" Vallelonga (Viggo Mortensen) má mezi newyorskými Italy pověst chlápka, který dokáže vyřešit každou šlamastyku. Slavný černošský klavírista Dr. Don Shirley (držitel Oscara® Mahershala Ali) si ho proto najímá jako řidiče a bodyguarda na turné po divokých státech amerického Jihu 60. let. Tony je horkokrevný, ne moc vzdělaný, ale o to mazanější. Nade vše miluje svoji ženu (Linda Cardellini) a smažená kuřata. Dr. Don je jeho protikladem: kultivovaný génius jemných mravů a pevných zásad. Aby společně překonali nástrahy, musí si k sobě oba tvrdohlaví muži najít cestu skrz předsudky a humorné přešlapy. Originální komedie Zelená kniha získala získala tři Oscary včetně sošky pro Nejlepší film. Režisér Peter Farrelly (Blbý a blbější; Já, mé druhé já a Irena; Něco na té Mary je) se inspiroval příběhem skutečného přátelství a natočil jeden z nejdojemnějších i nejvtipnějších filmů roku 2018. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (925)

Psema 

všechny recenze uživatele

The Green Book: V Česku to velkej úspěch mít nebude, protože je to o rasismu, takže slušnolidem rupne cévka a polovina recenzentů to označí za kalkul a uslzenou tlačenku. Já to ale naprosto miluju. Není to tak falešně oscarově vyhoněný jako Hidden Figures (už jste zapomněli, co?), naopak to působí upřímně a Viggo s Mahershalou Alim jsou naprostý kamarádi do deště. Parádní vánoční film o překvapivém přátelství, ve kterým se rasismus řeší s lehkostí a bez zbytečných výlevů. 2 hodiny jsem řval jako želva a zajímala by mě statistika cateringu, protože Viggo tu žere víc než Pitt! Dejte tomu prosím všechny Oscary, dík. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Driving Mr. Mahershala? Škoda, že se Viggo musel utkat s Rami Malekem, kterému to nešlo nedát. Zde se po Eastern Promises opět obdivuhodně vytáhl. Marshmala taky skvělej. Film je ale tuctová hollywoodská šablona, sice s dobrým srdcem a nádherně vyprávěná, ale bez špetky filmařské invence. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Doktor mohl zůstat na Severu a nechat si líbat řiť na večírcích na Park Avenue za třikrát víc peněz." Noblesní černoch s bílým šoférem na jihu USA začátkem 60-tejch let 20-týho století, tak to je vyloženě žádost o průser. Já jsem se u toho nečekaně dobře bavil a ani jsem se příliš necítil provinile za to, že jsem bílej. Byla to prostě konfrontace génia s buranem, přičemž oba měli svý silný i slabý stránky. To bylo fajn. A ty scény se záchody a restauracemi jenom pro bílý byly prostě skvělý v tom, jak se bílí k černýmu chovali uctivě a přitom mu v souladu s tradicemi nakládali. Mně se to zkrátka líbilo, i když cítím, že jako pernamentně podezřelej z rasismu jsem trošku zklamal. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Poctivý mainstream drámo, bez jedinýho zaváhání, s nevtíravým poselstvím. Překvapení nula nula nic a vše je samozřejmě politicky opatrně korektní, nicméně vypráví se dynamicky, obrazy jsou krásný a chemie / dialogy / obsazení ústřední dvojky jsou za všech okolností skvělý - dík, užil jsem si to, bavil jsem se. Největším zvratem je tu fakt, že film natočil dosavadní autor pošahaných komedií pochybný kvality... 7/10 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Skutočné filmové pohladenie...Konečne dostal Oscara film, ktorý ma skutočne nadchol a nemám výhrady, hoci blbé pripomienky na adresu akademikov, ktorí posledné roky odovzdávali Oscarov filmom, ktoré boli ledva priemerné by som mal...Mortensen a Ali si perfektne sadli a tešil som sa na každú ich spoločnú scénu, kde rozdielnosť ich názorov na všemožné témy vás jednoducho dostane. Raz salvou smiechu inokedy zamyslením nad danou situáciou...Nádherný film so všetkým, čo k dobrému filmu patrí. Užíval som si atmosféru 60-tych rokov, výborný soundtrack, skvelý príbeh, výborné herecké výkony a fantastické Mortensenove dopisy pre manželku...Tento film rozhodne stojí za váš čas a pripomenie prečo máme radi filmy. 100%. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (15)

  • Shirleyho rodina byla kontaktována až poté, co byl film natočen; odtud pramení jejich nesouhlas se snímkem. Synovec dr. Donalda Shirleye Edwin Shirley III. dokonce film označil za „symfonii lží“. (skoda)
  • Don Shirley (Mahershala Ali) byl seznámen s úmyslem natočit o něm a Tonym (Viggo Mortensen) film, ale žádal, aby se tak stalo až po jeho smrti. Důvodem mohly být obavy z reakce na jeho sexuální orientaci. (DerfelCadarn)
  • Knížka, kterou se duo cestovatelů řídí při výběru restaurací a ubytování, skutečně existovala – nazývala se „The Negro Motorist Green Book“. (Petr.Kocfeld)

Související novinky

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

18.08.2022

Spolupráce mezi streamovací službou Apple TV+ a společností Skydance Media pokračuje dál. Nedávno měl na službě premiéru animovaný snímek Štěstí a teď přichází zpráva, že Apple získal také chystanou… (více)

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

13.06.2020

Po kontroverzní, ale jinak úspěšné výhře Oscara za nejlepší snímek pro Zelenou knihu se herec Viggo Mortensen a režisér Peter Farrelly rozhodli pro další spolupráci. Farrelly už nějakou dobu chystá… (více)

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

16.09.2019

Další Oscarový adept je na světě. Diváckou cenu na festivalu v Torontu si totiž čerstvě odnesl snímek Jojo Rabbit režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok). Snímek se odehrává v nacistickém Německu a… (více)

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

28.02.2019

Pár dní po jeho druhé oscarové výhře za roli v Zelené knize se Mahershala Ali (Temný případ, Moonlight) upsal dalšímu ambicióznímu projektu. Zahraje si hlavní roli v nezávislém sci-fi snímku… (více)

Reklama

Reklama