Reklama

Reklama

Arctic: Ledové peklo

  • Island Arctic (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Muž havaruje s letadlem uprostřed nedozírné ledové pustiny. Každý den dodržuje rutinní úkony a doufá, že se dočká záchrany. Jednoho dne se objeví vrtulník, silná sněžná bouře však zapříčiní pilotovu smrt a muž pochopí, že má jen dvě možnosti: zůstat v havarovaném vraku a připravovat se na jistou smrt, nebo se vydat na stovky dlouhou pouť s nejistým koncem… (Bohemia MP)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (425)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Arktická One Man Show Madse Mikkelsena. Herec, kterého mám velmi rád a který se pro tento "komorní" příběh nesmírně hodí. Zdejší hodnocení pod 70 % je do značné míry proto, že ne každého baví dívat se na člověka, který loví a jí ryby, rýpe se ve sněhu, kouká do nikam a spí (na druhou stranu každý správný chlap ví, že koukání se do nikam dělá muž velmi často). Mads Mikkelsen nemusí příliš mluvit, abychom chápali, co se mu honí v hlavě a jaké dilemy řeší. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Minimalismus na druhou. Dánský klenot Mads Mikkelsen trpí kdesi za polárním kruhem, kde ztroskotal se svým letadlem, zbytek posádky pohřbil a teď se snaží přežít. Trpělivě pracuje s omezenými možnostmi, chytá ryby, hledí do mapy, přebývá v kabině letadla, kusem plechu vykutává nápis SOS a doufá. Pravidelný režim ho udržuje při smyslech. Naději mu dává záchranný vrtulník. Nepřízeň počasí ovšem byla proti a náš hrdina tak navíc nově pečuje o zraněnou pilotku. Zřejmě solidní motivace dostat ji do civilizace živou. Bez zbytečných slov a kudrlinek se dostáváme do centra dění, sledujeme rutinní úkony, které se neustále opakují. Právě až po vydání se napříč ledovou pustinou (bylo to nutné?) přicházejí nové výzvy a překážky. Za nějaký zbytečný patos v podobě vzpomínek na milující rodinu mluví situace, do kterých se omrzlý a hlavně houževnatý hrdina dostává. Přesto tenhle kousek o lidské vytrvalosti a síle nějakou tu emoci postrádá. Alespoň v mých očích. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

One man show Madse Mikkelsena, ze které tu syrovost cítíte od první minuty. Krásné záběry na nekonečné zasněžené islandské kopečky a fakt, že tady to natáčení mnohdy muselo bolet, jen dokazuje, že Mads je totální bourák, ale i to, že podobný survival kousek nepotkáte každý den. 97 minut intenzivního napětí s absencí jakýchkoliv hlubších dialogů (nebo vlastně dialogů obecně). ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Arctic" podľa mňa nakoniec celkom funguje. Je super vidieť, že sa dá urobiť aj film, ktorý skoro vôbec nemá žiadne slová a dokáže len vizuálnymi metódami pracovať. Pôvodne som si myslel, že to bude len o jednom hercovi - Madsovi Mikkelsenovi, no nakoniec bude mať ešte aj spoločnosť. A je potrebné sa vydať na cestou za neistou budúcnosťou. Ale znemná určite väčšiu dávku istotu ako ostať na mieste. Film má nápad, má dobrého hlavného hrdinu, ktorý dokáže svoju rolu predať. Ale je pravda, že je to jednoduché zadanie a s realizáciou, ktorá moc riskovania neponúka. Sú tu možno 2 scénky, ktoré predstavujú nejaký skutočný risk (pokiaľ teda nepočítame posledné 2 minúty). Ale je pravda, že ten koniec je skutočne silný. A v jednom momente som si skutočne myslel, že to dopadne tak ako to film naznačuje. Ako survival film to funguje, vyzerá to dobre, má to atmosféru, no reálne by som sa nebránil tomu, keby film predstavoval možno o niečo väčšie riziko. Ale som spokojný. Nenudil som sa a Mads Mikkelsen do toho dal absolútne všetko. Na zhliadnutie určite môžem odporúčať. Hodnotenie: B+ ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Na charismatického Madse se vždy doubře kouká, takže i devadesát minut toho, jak tahá saně po ledové pustině, je vlastně docela fajn, ale objektivně filmu schází přesah, hluboká myšlenka, poselství. Hrdina si fyzicky sáhne na dno, ale do jeho psychologie/postojů moc nevidíme. V jedné chvíli musí udělat morální rozhodnutí, ale připadalo mi, že film si to dost ulehčil. A opět, i když jde ve filmu o život, o postavách nevíme dost na to, aby nám na nich záleželo. To už mám stokrát radši Toma Hankse teatrálně plačícího nad uplavanou mičudou... ()

Galerie (39)

Zajímavosti (12)

  • Hlavní postava mluví anglicky a dánsky. (džanik)
  • Natáčelo se 19 dní na Islandu. (Varan)
  • Hodinky, které ve filmu nosí Overgård (Mads Mikkelsen), jsou Seiko Sportura Solar Chronograph. (Krupe)

Reklama

Reklama