Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prvním díle – nazvaném Přepadení - postarší učitelka paní Hrabánková zaklepe na dveře psychologa, aby se mu svěřila se svým příběhem. Jednou večer cestou na metro ji přepadl jakýsi mladík a ukradl jí tašku s penězi. Z loupežného přepadení se postupně stává terorizování, když žena mladíka pozná a dokonce ho ohlásí na policii. Nemá totiž bohužel žádné důkazy a mladík s ní dokonce bydlí v jednom domě. Oporou jí přestává být vlastní manžel, který zpočátku nevěří mladíkově tvrzení, že se žena chová jako zhrzená milenka. Nepotrestané zlo, které se vysmívá a stupňuje, stresuje ženu k nevydržení... Roli ženy, která sama vypátrá muže, jenž ji přepadl, a stane tak tváří v tvář zlu, nad nímž nemůže zvítězit, skvěle ztvárnila Iva Janžurová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (60)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Je mi poněkud záhadou, kde se u této lacině působící TV inscenace vzalo 84%, ale na druhou stranu jde o silné téma, podané oblíbenými herci, koukat se na to teda rozhodně dalo. Janžurka zvládla roli hroutící se ženy na jedničku, Kodet hrál to, co obvykle (tedy protivného prďolu) a Vladimíru Dlouhému jsem záporáka moc nevěřila - měl si roli vyměnit s mladším bráchou. Jen tak mezi námi: ukrást mi nějaký gauner psa, vykoledoval by si ode mě zuby ve sklenici a sopránový hlásek do konce svých dnů! Sáhnout mi na mámu, putoval by přímo do dřevěné, prostorově nenáročné, horizontální garsonky. Bydlet v té úděsné králíkárně, jaká byla v "Přepadení" vidět, nebo si pár let posedět v zamřížovaném Hiltonu, žádný velký rozdíl... Za zmínku stojí, že film produkoval Phillip Morris osobně - jen v minimu záběrů je divák ochuzen o čadící hřebík do rakve. 63% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Postarší manželský pár čelí psychickému i fyzickému útlaku psychicky narušeného muže. Vladimír Dlouhý se ve své roli vyžíval a řekněme, že vyloupnul uvěřitelného muže sociopatických rysů. Manželé Iva Janžurová s Jiřím Kodetem rovněž jako protihráči zahnaní do kouta celkem přesně vystihli autentičnost svých rolí. Co naopak nevyšlo je slabší dopad na divákovu míru strachu. Jakmile totiž zlo dostalo reálnou podobu a manželům hrozilo nebezpečí ze strany útočníka, tak najednou film neuměl s touhle složkou dostatečně pracovat a napětí i stísněnost dostaly kolísavý ráz. Konfrontace manželů s násilníkem přestala být postupem času uvěřitelná a snaha posunout film po režijní stránce byla lopotná a výrazně jí chyběla kvalitní řemeslnost. Z mého pohledu měl televizní film z cyklu "Oběti" mnohem vyšší potenciál než nakonec z něj bylo vytěženo. K dispozici bylo vynikající herecké obsazení, rovněž námět skýtal dobrý nápad, ale režijní sevřenosti Petr Slavík nedosáhnul a bez logických ústupků v příběhu se to také až tak neobešlo. Rozhodně se však jedná o televizní film hodný divácké pozornosti. Spousta prvků z reálu je zde zachyceno více než dobře. Mé hodnocení: 60% ()

Reklama

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řekl, že v na první pohled nevýrazném televizním filmu ztvární Iva Janžurová jednu z vrcholných rolí své herecké kariéry a vlastně na několik let opět oživí zájem režisérů o její osobu. První díl pozoruhodného cyklu Oběti je skvělou ukázkou toho, jak má vypadat působivé televizní drama. Dramaturgicky naprosto vyproušený tvar má gradaci, obratně pracuje s napětím a prohlubující se beznadějí, každá scéna má smysl, který ji přesahuje. Po formální stránce snímek sází na střízlivý odstup a spíše syrový popis neútěšného prostředí anonymního sídliště. Naštěstí výborní herci a dobře napsané dialogy dodávají širokou škálu pocitů, v nichž občas zazní i hřejivý tón. Přepadení bezesporu patří do zlatého fondu televizní tvorby nejen devadesátých let a má silně nakročeno k plnému hodnocení, už jen díky pocitu, že vznikl organický tvar, v němž všechny složky fungují a navzájem se vydatně podporují. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající psychologické drama, místy až thriller. Není nouze o nečekaný (nebo spíše "nedoufaný") vývoj, zvraty, překvapení. Škoda jen, že takto propracovaný scénář a skvělí herci zůstali pouze v záběru televizní kamery. Tento scénář by zvládl klidně filmové plátno a to nejen díky přesné a bravurní Ivě Janžurové a přirozeném Janu Kodetovi. ()

Markussis 

všechny recenze uživatele

Nemohu hodnotit jinak než-li plným počtem, neboť právě kdybych hodnotil jinak, asi bych si připadal jako pokrytec. Vždy když vidím takovýto tuzemský film a v něm herce, kteří kriticky a upřímně svým uměním odhalují nějakou problematiku naší společnosti, tak mám jakýsi pocit zadostiučinění. Jíři Kodet, Iva Janžurová a brilantní Vladimír Dlouhý jsou perfektní. Vladimír Dlouhý svůj part sehrál velmi tvrdě a nekompromisně a také naprosto realisticky. Vždyť ono to také ani jinak nešlo, neb mnoho takovýchto inteligentních hyen v naší společnosti jest. Úřední byrokracie je zde další velké téma a to se mi velmi líbí. Film velmi silně poukazuje na to, že právě proti této byrokracii takřka žádné zbraně neexistují a malinko tak v samotném vyvrcholení děje vybízí k takovým lehkomyslným anarchistickým myšlenkám. Tedy poškozený si již razí cestu vlastních pravidel. Scénář je sepsán velmi zručně a také stručně. Film má díky tomu dokonalé proporce. Je to velmi zapomenutý film a to je velká škoda, možná je díky svému komornímu ladění trochu nevýrazný, to je snad ten důvod. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Vladimír Dlouhý původně roli Jindřicha přijmout nechtěl, říkal totiž, že nemá rád postavy, které jsou čistě zlé. Přemluvil ho až jeho bratr Michal Dlouhý (Igor), který zde také hraje. (Lauralex)
  • Natáčení probíhalo v Praze v lokalitách Opatov a Háje. (Terva)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno