Reklama

Reklama

Epizody(3)

Recenze uživatele NinadeL k tomuto seriálu (4)

Tři spory (1981) 

3/3 Zapomenutý, leč dokonalý triptych. Reprízy nutné. ()

Spor architekta Zítka (1981) (E01) 

Celkově báječný až vynikající triptych na téma ze zákulisí ND byl zahájen touto kapitolou z doby po požáru. Nutno se pokochat, nenásilnou formou se vzdělat a již spěchat k další epizodě! Jinudy není možná. ()

Spor herečky Kvapilové (1982) (E02) 

Fascinující ženské thema lze najít ve zde prezentovaném Sporu herečky Kvapilové. Ačkoli je dnes, po více než 100 letech od úmrtí Hany Kvapilové, obdivuhodně náročné zapojit veškerou imaginaci, abychom byť jen částečně uchopili povahu jejího herectví a tím pádem pochopili také jeho význam. Můžeme se nicméně zabývat alespoň dílčími otázkami. Roli Kvapilové v české společnosti na přelomu století je vhodné začít studovat skrze celou knihovničku, na jejímž počátku je hned celá řádka klíčových textů. Nejprve tedy Literární pozůstalost v uspořádání Kvapila v památce na Hanu, dále je vhodné se začíst do dopisů, které si Hana psala s přítelkyní Růženou Svobodovou, českou spisovatelkou, a hned v návaznosti uchopit některého z kritiků, ať už emocemi překypujícího Engelmüllera či přes Buzkovou dojít k Vodákovi a nakonec i k Černému. Další oblastí, která nám může vhodně přiblížit Haninu velikost je přirozeně výtvarné umění, z něhož si můžeme doporučit mramorový pomník Jana Štursy, skici Max Švabinského či Hofbauerův plakát připomínající Hanino působení v Klubu mladých. A pokud tento korpus doplníme zdejší studií Jany Hlaváčové, můžeme být cele spokojeni, neb právě její zdejší kreace probudila Hanu znovu k životu. Nezapomenutelné. ()

Spor dramaturga Stroupežnického (1982) (E03) 

Nevšedně atraktivní osudy kolem premiéry Našich furiantů zavdaly inspiraci k této skvělé práci z Dietlova pera. Nerozpakuji se kochat a objevuji snad poprvé v životě skutečné nadšení pro události kolem Zlaté kapličky. Už jen za rekonstrukce těch úvah kolem scénografie aby člověk zatleskal. ()

Reklama

Reklama