Reklama

Reklama

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Perfektní iluze. Maloměstský život (nebo se snad jedná o velké město, ve filmu není poznat) amerického západu jedné jediné letní noci. Absolventi se střetávají, aby se příštího dne možná navždy rozešli do svých dalších životů. Postava DJ ďábla provází hlasem celou noc, jeho malé cameo je milé a dodává nádech tajemna. Jedno je patrné, život v amerických 60´ byl asi o padesát let před životem u nás, a řekněte sami, kdo by v téhle hudební éře nechtěl žít (já bez váhání, nemuset do Vietnamu). Letní filmy, to je moje. Velmi solidní dabing ČT 1995. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Že by Lucasova zpověď o jeho tehdejším mládí? Každý byl jednou mladý a dělal různé věci. Nicméně, krásně zachytil atmosféru doby, ve které se příběh odehrává, životní styl a svobodu. Stačila mu k to mu jedna jediná noc. Čerství maturanti řádí v jednom americkém maloměstě. To vypadá, že je na noční tahy zvyklé. Brázdí celou noc ulicemi, nabírají dívky, vysazují dívky a předvádějí se před nimi i se svými bouráky. Také by se tento film dal charakterizovat třemi slovy, auta, holky a rock and roll. To je myslím daleko více výstižné, než nějaké dlouhé rozepisování. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že něco takového mohl zrežírovat George Lucas. Jeho jméno je již natolik spjato se sci-fi/fantasy, že je proti mysli si představit, jak Lucas natáčí komediální drama o poslední noci středoškolských frajerů ze 60. let. Nicméně nakolik mě tenhle film překvapil, natolik jsem si ho i užil. Tak nečekaně příjemný a zároveň kvalitní zážitek mi nebyl Českou televizí už značně dlouho dopřán. 8/10 ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Americké dospívání v šedesátkách z pohledu George Lucase? No já vám nevím, na mě se to zdá moc jednoduché a glorifikující. Jako kdyby všechen ten rock'n'roll znamenal bezproblémové ježdění ve fordkách, vanilkovou colu a Budy Hollyho. Asi nás je menšina, ale pro mě vždy bude Americké graffiti jen tím docela atmosferickým filmem Lucase, ve kterém je plno krásných aut a několik různě kvalitních příběhů. Na to abych ho i já bral nějak kultovně je pro mě moc plochý. Každopádně 110 minut je to ale docela příjemných. Tím to ale pro mě končí. Your car is uglier than I am. That didn't come out right. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Krásný film, plně nadýchaný tou atmosférou roku '62 a překypující sympatickými postavami a jejich příběhy. Jen málo filmů dokáže přiblížit atmosféru určité doby v takové míře jako American graffiti. Celý snímek je doprovázen výborným hudebním výběrem, který hraje téměř bez přestání. Herecké výkony všech hlavních představitelů jsou skvělé a ukáže se nám tu i mlaďoch Harrison Ford. Americké graffiti je nádherný film, který na mne udělal obrovský dojem. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (27)

  • Scéna po skončení závodu, kdy John mluví s Terrym, byla od Paula Le Mata a Charlese Martina Smithe čistou improvizací. Dialog se totiž původně měl natáčet ve zcela jiný den. (novoten)
  • Producenti Francis Ford Coppola a Ned Tanen byli nespokojení s názvem filmu a navrhovali místo něj "Another Slow Night in Modesto" nebo "Rock Around the Block". (novoten)
  • V roce 2007 označil Americký filmový institut snímek jako 62. nejlepší film v historii. (novoten)

Reklama

Reklama