Reklama

Reklama

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

sochoking 

všechny recenze uživatele

Film o sedemnásťročných tínejdžeroch, ktorí sa poflakujú nocou až do rána s jediným cielom: uloviť babu/ chlapa a pri jazierku u lesíka si poriadne zatrtkať za lúbezných tonov rock'n'rollu rynúcich sa z pusteného rádia. Ja si len nedokážem predstaviť, že vydržali celú noc triezvi a bez koksu! Film plynul príjemne a vyvolával vo mne úsmevnú náladu, ale k vyššiemu hodnoteniu mu chýbala hlbšia pointa pre mňa osobne. 60% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Celý čas som rozmýšľal, či je to film o končiacich stredoškolákoch, alebo o ich autách. Potom mi došlo, že mladík v aute je vlastne jeden organizmus. Auto bez vodiča je nič a frajer bez bouráku v Amerike detto. A keď máte v aute babenku, tak ste úplne kompletný. K tomu posedenia v dineroch, tance v telocvični a dobové songy. Skúste Since I dont have you v jej originálnej verzii. Film si len tak plynie, ale nie odnikiaľ nikam, ale od večera do rána, a potom možno ešte na univerzitu a do Vietnamu. Ale to už tu nenájdete, to si musíte sami v hlave doplniť a pozrieť sa tak na Americké graffiti ako na film, ktorý rozpráva o začiatku 60. rokov aj z pohľadu toho, čo o nich vieme dnes a čo už v dobe natáčania vedel o nich George Lucas. Možno vám už budú pripadať ako príbeh z inej, časovo vzdialenej, preďalekej galaxie. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Lucas je borec. Film zhmotňující přesně ten úžasný atmosférický feeling, který si představím, když se mluví o amerických šedesátkách. Samozřejmě, důležitou roli hraje neuvěřitelně nadupaný soundtrack, který hraje diegeticky z rádií či během živých představení takřka nepřetržitě, ale hmatatelně reálné je i zobrazení tehdejší mladistvé nátury, nahodilého hledání sebe samého, váhání mezi nesvázaným užíváním si života a směřováním k dospělé zodpovědnosti, mezi povrchním frajerstvím a skutečným prožíváním. Nevzpomínám si na žádný jiný snímek, po jehož zhlédnutí bych upadl do deprese z toho, že nemohu zažít dobu, o které vypovídá - nekonečné večery v autokinech, na živých velkoměstských ulicích s hárem jako James Dean (v mém případě spíše jako Yul Brynner :) nebo na vyprahlých venkovkých cestách, kde bych tůroval s kovbojským kloboukem otcův starý trabant. Dílo sice mnohem více nostalgické a naivní nežli progresivní, ale přesto nestárnoucí a nádherné. A je zajímavé vidět, že Richard Dreyfus vypadal roku 1973 o patnáct let mladší než o dva roky později při natáčení Čelistí... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl hádat, jestli George Lucas debutoval THX 1138, nebo Americkým graffiti, vybral bych pravděpodobně tento film, protože na mě působí nezávisleji, méně ambiciózně a není v něm tolik zapamatovatelných režijních nápadů (a třeba autohavárie je úplně odbytá). Jenže ono nejde o to, jak film vypadá, nýbrž o čem je, no a jako výpověď o mládeži na prahu šedesátých let je vážně skvělý. Skoro formanovský. Ta atmosféra horké letní noci, během níž dojde na různá loučení i setkání, se vážně povedla. Nechce se mi ze všech těch příběhů vybírat jeden, který se mi líbíl nejvíc, ale kdybych měl, byl by to ten s Richardem Dreyfussem hledajícím uhrančivou krásku. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Neskutečně pohodovej film s výtečným soundtrackem a s mladým Howardem, Dreyfussem a Fordem. Ta atmosféra tý jedný noci, kdy se toho moc neřeší a jenom se tak jezdí z místa na místo je přesná, nic se tu moc neřeší a ta pohodovost a občasný hlášky mě fakt dostali. Výbornej film na odreagování nebo zvednutí nálady. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (27)

  • Na autě Johna Milnera je číslo THX-138. Je to odkaz na film THX-138, který také režíroval George Lucas. (Karlos80)
  • Scénáristické duo Willard Huyck a Gloria Katz chtělo do závěru filmu přidat text, který by osvětloval pozdější osudy ženských hrdinek, ale Lucas to odmítl s tím, že by se tak konec zbytečně protáhnul. (novoten)
  • V roce 2007 označil Americký filmový institut snímek jako 62. nejlepší film v historii. (novoten)

Reklama

Reklama