Reklama

Reklama

VOD (1)

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na to, abych si Lucasův film vychutnal, muselo by mi být o pár let míň anebo, jak o tom svědčí příklad mého oblíbeného uživatele nascendiho, o pár let víc. Je to film o amerických teenagerech pro americké teenagery. Žádná citlivá sonda do jejich života se nekoná, realisticky zhodnoceno, má Americké graffiti v tamní kinematografii stejnou pozici jako série filmů se Sagvanem Tofim a Lukášem Vaculíkem pro česko(slovenskou) mládež. Bouráky, bezcílné poflakování, první milostné zkušenosti, klukovské soupeření, zkrátka obvyklá nabídka pro danou věkovou kategorii. Větší hloubku než náš, řekněme, Vítr v kapse tenhle kousek ze zámoří opravdu nemá. Pokud dávám 3*, je to jen díky příjemnému soundtracku, který stojí na docela slavných flácích, z nichž některé se dají považovat za součást zlatého fondu pop-music. Celkový dojem: 60 %. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Luxusní filmový zážitek. Tenhle film těží z bezstarostnosti života, z mládí, které se potřebuje také trochu vydovádět. A tohle přesně film Americké graffiti nabízí. Celý děj se odehrává během jediné noci v jednom menším americkém městečku, kdy se znudění mladí lidé bezcílně potulují v autech a jen tak si užívají života a mládí. A dokonale to funguje. A vůbec nevadí, že film nemá žádnou větší zápletku a je jen jakousi generační výpovědí. Tohle je totiž tak úžasný filmový zážitek, že vynechání jakéhokoliv většího konfliktu či zápletky mi vůbec nevadí. Dá se říci, že film je prostě velmi jednoduchý a může si ho užít každý. Já jsem si ho perfektně užil. A během filmu jsem vůbec nezkoumal, kdo hraje tu a tu postavu, jestli tam hraje někdo, kdo se poté proslavil. Já jsem si prostě připadal, jako bych sledoval reálné počínání reálných lidí, a nikoliv herce, kteří jen hrají podle nějakého scénáře. Prostě mi to připadalo jako realita. Tak perfektně byl tento film udělaný. Prostě vidět tuhle záležitost je zážitek na hodně dlouho dobu a George Lucas mi připravil opravdu excelentní filmový zážitek na nedělní odpoledne. Takže je to za pět hvězdiček. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že něco takového mohl zrežírovat George Lucas. Jeho jméno je již natolik spjato se sci-fi/fantasy, že je proti mysli si představit, jak Lucas natáčí komediální drama o poslední noci středoškolských frajerů ze 60. let. Nicméně nakolik mě tenhle film překvapil, natolik jsem si ho i užil. Tak nečekaně příjemný a zároveň kvalitní zážitek mi nebyl Českou televizí už značně dlouho dopřán. 8/10 ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale pro mě jako Nefanouška Hvězdných válek je velká škoda, že George Lucas se vydal později už pouze tímto směrem, protože jak vidno, tak by mu " slušelo " i jiné téma! Velice " pohodový výlet " mezi mladé američany v 70 -ých letech a jako přídavek Ron Howard a mladičký Harrison Ford. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Pomník nenávratných 60. let a výrazný kult jedné doby. Americké graffiti, je kouzelný snímek, odehrávající se jedné horké letní noci po maturitním večírku, kdy se parta kamarádů toulá ulicemi amerického maloměsta. Kluci jezdí v nádherných nablýskaných kárách, balí holky, všude zní kytarová hudba a každý přemítá o své budoucnosti. Curt (Richard Dreyfuss) je nerozhodný mladík, který má druhý den ráno odletět a nastoupit na univerzitu. Během noci se svěří svému učiteli, že si není jistý, zda vše zvládne, protože neumí bojovat. Poté si užívá s pouličními chuligány, kteří si říkají Pharaons a hledá krásnou dívku, kterou krátce potkal večer na ulici. Steve (Ron Howard) chce také pokračovat ve studiích a opustit svoje rodné město, aby viděl opravdový svět, který za obzorem skýtá veliké možnosti. Nechce však opustit svou dívku, kterou i přes velké množství hádek a problémů miluje. Jeho rozhodování je velmi těžké. John (Paul Le Mat) je jedním ze vzorů této mladé skupiny. Na další studie už nemá dostatek financí a tak musí zůstat a i nadále opravovat auta. Je to také vyhlášený městský závodník, který nemá konkurenci a neustále se městem projíždí ve svém starém Fordu. Dívky se na něho přímo lepí a on sám, s krabičkou cigaret zastrčenou v rukávu trička a rebelským pohledem, dává silně vzpomenout na Jamese Deana. Nemá rád Elvise Presleyho a The Beach Boys, protože podle něho rozbíjejí klasický rock and roll, který on tak miluje. Terry (Charles Martin Smith) je trochu nemehlo a trouba, který by si rád vyrazil s dívkou a díky tomu, že mu Steve půjčí svůj vůz, se i dočká. Zažije spoustu příhod a dobrodružství, ale už brzy má být povolán do Vietnamu. Celý snímek se odehrává během jedné noci. Všechny postavy se neustále potkávají v motorestech, bistrech, na večírcích a hlavně na silnicích, aby se pak zase opouštěli a opět shledali. Malou roli má ve filmu i Harrison Ford, který si střihne závod s Johnem. Všechno do sebe krásně pasuje a do toho krásného příběhu zní moc pěkná hudba tehdejší doby, která však vůbec nezestárla, stejně jako tento snímek, který proslavil George Lucase. Povznášející, sympatický film a nádherná podívaná, která mě chytla za srdce. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (27)

  • George Lucas kvůli tomuto filmu odmítl režii muzikálu Vlasy. (Karlos80)
  • V roce 2007 označil Americký filmový institut snímek jako 62. nejlepší film v historii. (novoten)
  • Scénáristické duo Willard Huyck a Gloria Katz chtělo do závěru filmu přidat text, který by osvětloval pozdější osudy ženských hrdinek, ale Lucas to odmítl s tím, že by se tak konec zbytečně protáhnul. (novoten)

Reklama

Reklama