Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Íránské drama vypráví o dvou pilotech na speciální misi. Mají zachránit obyvatele menšího syrského města, které je obklíčeno teroristy z ISIS. Jeho ochránci a zranění čekají na letišti na nouzovou evakuaci. Mladý pilot musí riskovat svůj život, aby jim pomohl, a dostává se do přímého ohrožení ze strany útočníků. Podaří se mu splnit své poslání? (ČSFD)

(více)

Recenze (3)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Ebrahim Hatamikia patří k hrstce íránských režisérů točících žánrové filmy, jehož díla jsou dostupná i mimoíránskému publiku. Jeho nejnovější počin Damascus Time je íránským režimem do zahraničních kin dokonce přímo protlačovaný a pozornost si získává i díky tomu, že prezentuje íránský pohled na válku v Sýrii (a zejména boj s tzv. Islámským státem), v níž se Írán významně angažuje. Publicitu si film získal také díky Konvička-style propagační akci, během níž herci v roli bojovníků ISIS naběhli do teheránského nákupního centra a vyděsili množství návštěvníků. _______________ Film ovšem není explicitně propagandistickým dílem (rozhodně ne víc než třeba turecký Dağ II) - jeho příběh je docela apolitický a íránské prizma je patrná hlavně ve schematickém pojetí postav - Íránci jsou hodní, Assadovi vojáci jsou hodní, Rusové jsou hodní, členové ISIS jsou zlí, bestiální a fanatičtí. Je zdůrazňováno, že všichni ostatní aktéři jsou zhnusení způsobem, jakým členové ISIS chápou islám a u íránských protagonistů je akcentována jejich ši'ítská identita. Na druhou stranu je ovšem ve filmu drobná narážka na nespravedlnost assadovského režimu a hrdina dokonce utře jednoho z teroristů naznačením, že v boji vůči Izraeli by neobstál! (I když je fakt, že tuto scénu lze chápat i jako proti-izraelskou, záleží na interpretaci.) _______________ Po dramatické a stylistické stránce Damascus Time působí jako levný a ne příliš přesvědčivý snímek. Zejména vypjaté momenty, při nichž postavami cloumají emoce, jsou nezvládnuté herecky i inscenačně. Sem tam ovšem Hatamikia zaujme gore scénami nebo různými (nezáměrně) úsměvnými prvky. Osobně mě pobavilo třeba naznačení, že do náruče ISIS vás může přivést mimo jiné glam rock s ženským zpěvem :) ()

chamonix 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak by dopadl Abú Baqr al Bagdádí, kdyby se dostal do záběru, ale v tomto filmu je za největšího hajzla Čečenec, Belgičan a neidentifikovaná Evropanka, podle metalu ze Skandinávie.                                                        Kolik už o tom bylo natočeno filmů i v Evropě!!! - za všechny zmíním švédský Chalifát - tak mi vysvětlete, proč jsou ze státního rozpočtu v Evropě placené lidskoprávní neziskovky, které brání trestání vracejících se bojovníků ISIS, anebo proč Česká republika vloni zcela otevřeně podpořila na pražském Těšnově vznik samostatného čečenského šariátu organizováním konference separatistů. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

*Věnováno velitelům sťatých mučedníků z řad proroka Jahjá a Husajna ibn Alího a mučedníků Sýrie a Nasery, kteří byli umučeni pod útlakem.* Snímek s pohledem na osud civilistů ve válečném konfliktu, čímž poukazuje na konfrontaci mezi dobrem a zlem, na zločiny proti lidskosti, utrpení, zoufalství, nutnosti opustit zničené domovy, osiřelé děti. Jako každý jiný film, a to bez ohledu na to, kdo takový snímek zrovna natáčí, i tento inklinuje určitému politickému pohledu na stav věci. A jelikož za snímkem stojí tvůrci Íránu, berme to tak, že se jedná o pohled ryze íránský. Co se týče příběhu, o nic výjimečného se nejedná. Takových o záchraně civilistů přes různá nebezpečí již bylo natočeno více než dost. Tady ale máme pro změnu Sýrii a náboženství s touto zemí spojené. Tvůrci se naklonili takřka až k hranému dokumentárnímu dojmu, takže dali dostatečný prostor i té zlé stráně, tedy ISIS. Viz třeba scéna natáčení hromadné popravy se všemi svými filmovými patřičnostmi, včetně důrazu na kvalitu, jako kdyby mělo jít o filmový trhák. Ale i tak se tvůrcům kupodivu podařilo téměř nemožné. A to je naprostá absence předvídavosti. Divák může tušit, kam která dějová linka povede, ale vždy to nakonec bude jinak. Snímek také není ničím agresivní. Příběh se vyvíjí pozvolna a dává prostor všem různorodým konfliktům. Jsou to především názorové konfrontace a právě tady je to po tvůrčí stránce hodně na štíru v rámci pohledu na stav věcí a ideologie. Íránským tvůrcům však není co vyčítat, neboť točit něco takového Hollywood, s jejich pohledu by to nebylo jiné. Buď, jak buď, snímek je především o morálních hodnotách a sebekonfliktů hlavního charakteru, a když už byla zmínka o tom Hollywoodu, po technické stránce vypadá, jako kdyby z Hollywoodu opravdu pocházel. Protože se každý cenzor na tento filmový počin dívá politickým pohledem, nemá šanci se tento íránský filmový počin v českých televizích objevit. A kdyby někdy přece jen ano, stal by se skutečně zázrak. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama