Reklama

Reklama

Příběh Alvina Straighta

  • USA The Straight Story (více)
Trailer 1

Známý kultovní režisér David Lynch překvapil tentokrát jednoduchostí, srozumitelností i kvalitou příběhu. Podle scénáře Johna Roache a Mary Sweeneyové vzniklo úsměvné drama o obyčejném člověku, jehož zastihneme na začátku v malé vesničce v severní Iowě. Zatrpklý starý vdovec s chatrným zdravím žije se svojí dcerou Rose (Sissy Spaceková), která je okolím považována za prostoduchou. Při jednom ze svých těžkých úrazů se od ní dozvídá, že jeho bratr Lyle je na tom ještě hůř po záchvatu mrtvice. Alvin bratra neviděl celých deset let a nešťastná událost jej donutí vážně uvažovat o jeho návštěvě. Bratr ale bydlí v sousedním státě Wisconsin v městečku vzdáleném 600 km. Zarputile hrdý Alvin se špatným zrakem a nedostatkem peněz nemůže snést představu, že by ho někdo za bratrem svezl. Proto vymyslí svůj bizarní plán… Příběh, který lze číst jako metaforu o americkém mýtu o svobodě a hledání, či konfrontaci osobního morálního kodexu s obecně uznávanými normami, je přitom zpovědí o bratrské lásce. Snímek vznikl na základě skutečných událostí, které se odehrály v roce 1994 během putování třiasedmdesátiletého Straighta z Laurens v Iowě do Mt. Zion ve Wisconsinu. Cesta, již uskutečnil na zahradním traktůrku značky John Deere, zahrnovala několik stovek mil a trvala více než šest týdnů. Vynikající představitel Alvina Richard Farnsworth (1920–2000), někdejší kaskadér, jenž několika hereckými party přesvědčil o svém nesporném talentu i pro tuto profesi, se po mnoha letech v ústraní vrátil na filmové plátno. Rozloučil se tak nadobro se svými diváky, protože rok nato 6. října 2000 ukončil dobrovolně svůj život výstřelem z pistole. Jeho výrok „Tohle je film, na který s hrdostí vezmete své děti“ přesně charakterizuje atmosféru snímku, ostatně i David Lynch jej označil jako „docela normální film“. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (522)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Dosti netypický Lynch, alespoň co se povrchového doteku týká... Jímavý příběh o tvrdohlavém dědulovi, který se jednoho krásného dne sebere, popadne traktůrek a jede dlouhý lán světa usmířit se se svým bratrem. Typická forma road movie v Lynchově podání nenudí ani trochu, sled poetických a vtipných historek má obrovskou vnitřní sílu a bodré moudro starého a samorostlého staříka, kterého skvěle zahrál Richard Farnsworth. Nechybí ale ani tradiční "lynchovinky" (viz scéna se srnami). Příjemné, hladivé, poetické. Krásný snímek. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Krásná a citlivě podaná road-movie naplněná životní zkušeností a moudrostí spojenou se stářím. Alvin Straight byl od samého počátku sympaťák, který si diváckou oblibu musel získat svoji odvahou vydat se na sekačce na dlouhou cestu, aby napravil zpřetrhané vazby se svým bratrem, jehož postihla mrtvice. Za doprovodu příjemné hudby, skvělé kamery a pěkného prostředí sledujeme tento příběh, který je dekorován perfektním hereckým výkonem hlavního hrdiny. Z řady scén čiší zmíněná moudrost a životní zkušenosti. Příběh Alvina Straighta se mi příjemně sledoval a přihlédnu-li ještě k tomu, že snímek čerpá ze skutečných událostí, nemám problém s udělením plného hodnocení. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Režisér D.Lynch väčšinou tvorí ťažko stráviteľné a nepochopiteľné snímky. Niektorým som prišiel na chuť, iným zase nie.Toto je asi jeho jediný film, v ktorom sa nesnaží ani šokovať, ani motať hlavu. Úplne jednoduchý príbeh o starcovi, ktorý sa vydá na cestu za chorým bratom na záhradnej kosačke. Problém je v tom, že je to strašne ďaleko. Na cestu, ktorá trvá celé týždne stretáva zaujímavých ľudí, rieši problémy, takmer sa na kopci zabije a hlavne nedá dopustiť na svoju milovanú,ale trošku pomalšiu dcéru. To najkrajšie je samotné putovanie krásnou krajinou, doplnené nádhernou hudbou.Jedna z najkrajších roadmovie. Film 100%. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejcivilnější film Davida Lynche, který ho podle mě natočil jako poctu Richardu Farnsworthovi a všem starým lidem. Film nemá žádné Lynchovi standartní metody, šílená vizuální stránka je pryč, nedořečená tajemství a nevyřčené záhady se tu neobjevují, jen sledujeme starého muže na cestě na jeho traktůrku. Úžasný výkon Richarda Farnswortha(který si po premiéře filmu ustřelil hlavu) a celkově příjemná atmosféra filmu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Najhoršie na starobe je, že si pamätáte mladosť." Od Davida Lyncha som videl väčšinu vecí. Chytili ma zvláštnou atmosférou. Ale nebavili ma. Čím je ale obyčajnejší, tým ma viac baví. Dokázal to už v SLOŇOM MUŽOVI a teraz si to zopakoval. V podstate je jedno, kto je za kamerou nepretŕča sa, nie je exhibicionista ani excentrik. Len potichu rozpráva príbeh starého muža, ktorý si zaslúži dobre dopísať poslednú kapitolu svojej knihy. Bez patetických rečí, bez citového znásilňovania – na to bol „priamy chlap“ Richard Farnsworth (chránenec Roberta Redforda) príliš správny. Nesúdi, nezveličuje, vlastne ho otravuje, ak má na požiadanie povedať svoj životný príbeh. Ale ak nájde príjemného a tichého spoločníka, rád mu povie zopár nezabudnuteľných scén. Hneď po tom, ako Akadémia pána Farnswortha nominovala na Oscara, kvôli bolestivej chorobe, ktorá ho žrala zaživa, sa zastrelil. Tým chtiac nechtiac dokopal beztak krásny a nádherný film k maximálnemu hodnoteniu, pretože postava splynula s človekom. Vlastne, asi, Človekom. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (12)

  • Film je založený na skutečné události. Skutečný Alvin Straight (Richard Farnsworth) žil v letech 1920 - 1996. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Reklama

Reklama