Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý vrchní oficiál a nyní úředník bytového úřadu Odon Tříška je svérázný domácí diktátor, dbající na dobré mravy v rodině a pečlivě vykonávající práci. Leč přijde den, kdy se nervově zhroutí pod návalem razítkování. Rozhodne se získat ztracenou rovnováhu na dovolené, samozřejmě uprostřed početné rodiny. Netrvá dlouho a rodina, provázena řadou trampot, odjíždí na venkov, aniž tuší, že trable teprve začínají. Po nepříjemné peripetii v penzionu Harmonie se celá rodina včetně náhodného spolucestujícího Veleby ocitne v Kyšicích, kde jsou omylem považováni za očekávanou žňovou brigádu. Předseda Národního výboru rodinu okamžitě zapřáhne, a tak je pan oficiál nucen pomáhat při svážení obilí. Ač se zpočátku vzpírá, nakonec nejen přiloží ruku k dílu, ale dokonce najde v práci na poli zalíbení. Spokojeny jsou i jeho dcery Slávka a Boženka, které se zamilovaly, jedna do poručíka Vrány, který se svou jednotkou pomáhá při žních, a druhá do Veleby. Nakonec se zdá, že na čerstvém vzduchu pan Tříška zapomene na nevyrovnaný nervový stav, a on uvažuje, že by se do Kyšic odstěhoval na penzi. (TV Nova)

(více)

Recenze (113)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Kdo nepracuje, ať nejí. Doba byla zlá, ve společnosti, kulturu nevyjímaje, pořádně přituhlo a vyhrnout rukávy musel leckdo. I nešťastný oficiál Tříška, čerstvě penzionovaný pražský úředníček, pedant a věčně nasupený domácí kaprál, jehož proměna v člověka laskavého a obětavého je nevyhnutelná a svým způsobem i předpokládaná. Nespornou předností tohoto dodnes populárního filmu je scénář, který záměrně zachovává styl byvších prvorepublikových taškařic, v nichž není nouze o kvalitní humor a vtipné momenty, a pak především vynikající Saša Rašilov, k němuž bývala filmová kamera spíše skoupá a postava rodinného diktátůrka jej v očích diváků rehabilitovala coby výsostného komediálního herce. Rašilovova svébytná kreace je pak zčásti podepřena zbývajícími protagonisty, zejména zvolna dozrávajícím Hrušínským, charismatickým Vrchotou v jeho nejslavnějších milovnických letech, mladinkým, začínajícím Fišerem a také vynikající brněnskou herečkou Jarmilou Kurandovou. Důvodů, proč na tenhle venkoncem neviňoučký film shlížet skrz prsty by se nepochybně našlo dost, ale proti tomu, co bude následovat, jsou všechny ty rodinné lapálie a rozmíšky na pozadí rodící se socialistické jednoty neškodnou, bezděky úsměvnou podívanou, k níž se čas od času s vděčností utíkáme ještě dnes, v době svrchovaně individualistické. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Báječná komedie, která přímo navazuje na predválečnou komedii. Herecký koncert Sašu Rašilova, jako neomezeného vládce maloměšťácké rodiny, jejíž členové hledají cestu k úniku z tohoto "vězení". Zajímavý námět byl režisérem mistrně zpracován v humorně laděném příběhu a nakonec ani té propagandy tam není zase tolik, jak si někteří myslí. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tak se musím přiznat, že mě tenhle film moc nedostal. Jediný pan Rašilov byl výborný. Nemám problém s tím, že je to agitka. Mě se líbily i filmy Dovolená s Andělem a Anděl na horách, prostě ty filmy, umělci ani herci za to nemůžou, byla taková doba, ale ten děj postrádá víc vtipu. Nebýt pana Rašilova, nesmál bych se vůbec. Nezaujala mě ani hudba - klepity, klepity to nezachránilo. Takže není to špatný film, ale spíše průměrný. Na druhé straně si umím představit, že s panem Marvanem nebo Burianem by to tentokrát dopadlo zhruba stejně. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

Rodina je základ státu. Ale rodina, kterou tvůrci filmu přisoudili Sašovi Rašilovovi, ta je tedy pořádným základem a skoro za trest :o) Jakoby se tvůrci tomuto prvorepublikovému seladonovi chtěli pomstít za jeho minulé, prvorepublikové a tak krásné hříchy :o) Ale ne. Pan Rašilov se nedal. Pracovní agitka, nepracovní agitka, on se nezpronevěřil. Své rodině, stejně jako filmu, vládne rukou neochvějnou, žádné budování světlejších zítřků nemůže zastřít jeho mistrovství. Úsměvný film, plný úžasných hlášek ze života: „To, co oni dělají, já už jsem dávno zapomněl.“ :o) ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu na tento film bych řekla, že se jedná o vyloženě komediální rodinný film. Jenom ta scéna, kdy jde oficiál Tříška nakupovat s celou rodinou kufry na dovolenou do obchodního domu je k popukání. Tahá ssebou celou rodinu (má 4 téměř dospělé děti) a přitom o všem rozhoduje sám. Nikdo si nemůže sám nic vybrat. Nemá rád hluk, nemiluje armádu, nemiluje brigády. A jak se říká v pěkném českém přísloví :"odříkaného chlebíčka největší krajíc", tak tohle se mu všechno vymstí. Pan režisér MACH to vtipně natočil, ikdyž tomu musel po roce 1948 dát trochu "nový směr", aby se též pobavila naše "nová společnost" zbavená "kapitalistů a intelektuálů". Věřte mi, že i přes tyto drobné kulišárny, je to velmi dobrá komedie. I dnes byste se zasmáli nebo právě o to více. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Vozidlo, kterým rodina prchá z hotelu Harmonie ráno po zjištění, že ve městě jsou vojáci, je německý druhoválečný polopásový tahač DEMAG 7. (VinceCZ)
  • Film se měl původně jmenovat „Obžínky“, ale tento název připadal režiséru Machovi příliš krotký. (raininface)

Reklama

Reklama