Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za deštivé noci poskytne železniční hlídač nocleh elegantnímu cestujícímu, kterému ujel vlak. Když je hlídač odvolán do služby, zůstane George, jak se cestující jmenuje, s jeho dcerou Andreou v domku sám. Na Andreu mladý světák velmi zapůsobí a ještě téže noci mu dívka podlehne. Ráno George odjede. Andrea po čase zjistí, že čeká dítě. George pokračuje ve městě ve svém nevázaném životě a stýká se důvěrně především s vdanou paní Gildou. Když dostane od hlídačovy dcery dopis, že je těhotná, pošle jí peníze. Andrea odjede do města, aby tam tajně porodila. Dítě se však narodí mrtvé. Andrea se později provdá za muže, který ji zachránil na opuštěné cestě před znásilněním. Andrea mu dala vlastní krev pro nutnou transfuzi po zranění, které mu násilník způsobil. Jednoho dne se náhodou ve společnosti svého manžela setká s Georgem, který ji začne znovu svádět. Záhy se i v mladé ženě probudí znovu dřívější touha, opouští manžela a chce odejít s Georgem... (ČSFD)

(více)

Recenze (118)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Erotikon je na svou dobu nevídaným a průkopnickým filmem - tematicky i stylisticky - neboť vedle tabuizovaných motivů a témat nabízí i množství technicky dobře zvládnutých scén. Machatému se podařil natočit film, jenž i po dlouhých dekádách budí respekt a je stále divácky poutavý. Jeden z nejlepších filmů němé československé kinematografie, na který může být náš malý národ vskutku pyšný. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

V československé meziválečné filmové éře bylo vícero režisérů, kteří točili československé filmy, ale Machatý točil evropské, respektive světové. Tento němý snímek ještě nedosahuje kvalit pozdějšího Ze soboty na neděli, nicméně Machatého melodramata působí v celkem jednolitých vodách naší tehdejší kinematografie jako zjevení. Na Extasi se už těším. ()

Reklama

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane síce pribudlo zaujímavých avantgardných experimentov a kamerových trikov, na druhej však aj sentimentality a „humoru“ Chýbala vážnosť, realistickosť a fatálnosť KREUTZEROVEJ SONÁTY, nahradil ich rýchly prechod k efektným okamihom, bez vývoja či psychologickej opodstatnenosti. Nádherní predstavitelia, avšak silne skarikovaní, mimoriadne sympatická a krásna, no hlúpa vidiečanka, hrozne bezcharakterný zvodca. Prekvapujúci happyend. Dievčina však ide radšej do Paríža, a na starého utrápeného otca, čo ju tak srdnato bránil, sa zvysoka vykašle... Napriek týmto nedostatkom sa stále jedná o mimoriadne krásny, a predovšetkým UCELENÝ film, hlavne v porovnaní s neskoršími zvukovými dielami, v čele s preslávenou EXTÁZOU. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Erotikon ma bavil o dosť viac, ako Extáze a nechápem ani prečo, ale veď to je jedno. Erotikon je taká kvalitne a inteligentne spracovaná červená knižnica. Má viacero dejových zvratov, má rýchlyspád a pôsobí psychlogicky dôveryhodne. Respektíve veríme postavám ich emócie a je to asi aj preto, že riešia to isté, čo ľudia digitálneho veku. Aj dnes sa ženy rýchlo zaľúbia do nablýskaného bonvivána a často robia tú istú chybu dvakrát. A muži sú proste stále všetci rovnakí, že... ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Filmu bych dal normálně hvězdičky čtyři. Příběh o dívce Andree, která se zamiluje do světaznalého George je velmi naivní, ale na svou dobu, a to i vzhledem k erotickým scénam, velmi radikální a revoluční. Tak proč tedy hvězdiček pět. Měl jsem tu možnost vidět ho s živým hudebním doprovodem..a to ne ledajakým. Zapomenutý orchestr země snivců pražského Divadla Archa vytvořil na projekci takovou atmosféru, že by se dala krájet! :) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Natáčelo se v Praze, ale také v Karlových Varech. (džanik)
  • Obsah filmu bol utajovaný až tak, že mená zahraničných hviezd neboli ešte týždeň pred nakrúcaním zverejnené. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama