Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za deštivé noci poskytne železniční hlídač nocleh elegantnímu cestujícímu, kterému ujel vlak. Když je hlídač odvolán do služby, zůstane George, jak se cestující jmenuje, s jeho dcerou Andreou v domku sám. Na Andreu mladý světák velmi zapůsobí a ještě téže noci mu dívka podlehne. Ráno George odjede. Andrea po čase zjistí, že čeká dítě. George pokračuje ve městě ve svém nevázaném životě a stýká se důvěrně především s vdanou paní Gildou. Když dostane od hlídačovy dcery dopis, že je těhotná, pošle jí peníze. Andrea odjede do města, aby tam tajně porodila. Dítě se však narodí mrtvé. Andrea se později provdá za muže, který ji zachránil na opuštěné cestě před znásilněním. Andrea mu dala vlastní krev pro nutnou transfuzi po zranění, které mu násilník způsobil. Jednoho dne se náhodou ve společnosti svého manžela setká s Georgem, který ji začne znovu svádět. Záhy se i v mladé ženě probudí znovu dřívější touha, opouští manžela a chce odejít s Georgem... (ČSFD)

(více)

Recenze (118)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Pokud se na Erotikon Gustava Machatého podíváme v kontextu s dobou svého vzniku, lze o filmu hovořit pouze v superlativech. S odstupem času nelze přehlédnout nedostatky, ale přesto i dnes má tato psychologická romance okouzlující půvab a s expresionistickým výrazem odvážně proniká do niter postav a odhaluje jejich vnitřní rozpoložení naléhavě sugestivním, obrazově neklidným i divadelně hereckým postupem. V němém filmu je herecký spontánní prožitek tou nejdůležitější složkou a potom lze přehlédnout i romantizující tón idealistického básníka Vítězslava Nezvala. Zápletky zavání stereotypy, ale celkový postoj tehdejší společnosti k problematickým společensko-existencionálním otázkám nebyl nejupřímnější, a ani se nedokázal vymanit z maloměšťácky puritánských předsudků. V tehdejším prostředí byl každý podobně závažný námět odvážný a konstruktivně kritický. Samotný průběh je svým důrazným zpracováním úchvatným představením syrovosti v chtíči a podléhání rafinovanému a elektrizujícímu pokušení. Hlavní postavou příběhu je prostá venkovská dívka Andrea (šarmantní Ita Rina). S naivní důvěřivostí se poddává neodbytnému svádění a šimrání podbřišku, aby při své cestě na vrchol přizpůsobila své chování přetvářce a erotickým výzvám nevšedního dobrodružství lepší společnosti. Hlavní mužskou postavou je oduševnělý a zábavný floutek George Sydney (dobrý Olaf Fjord), přelétavý v uspokojování svých tělesných potřeb. Nové a znovuobnovené atraktivní podněty jsou prostředkem k novým zážitkům a jen výjimečně se jeho sebevědomá drzost dostává do konfliktu s odplatou a mravní zodpovědností. Výraznou postavou je Andrein manžel Jean (velmi zajímavý Luigi Serventi), obětavý, tolerantní a šlechetný muž, který neváhá v jakékoli situaci přispěchat rychle a účinně na pomoc. Důležitou postavou je Hilbert (dobrý Theodor Pištěk), zhrzený muž z vyšší společnosti. Tíha parohů ho nutí přistoupit ke konečnému řešení záletnického chování manželky. Z dalších rolí: Andrein starostlivý otec a laskavý železničářský hlídač (zajímavý Karel Schleichert), Hilbertova rozmazlená a nevěrná ženuška Gilda (příjemná Charlotte Susa), násilnický kočí (pozoruhodný Ladislav Herbert Struna), či pragmatická porodní bába (Milka Balek-Brodská). Na technické kvalitě filmu se zčásti podepsal zub času, ale expresivní herectví a naléhavý obraz zanechají pocit jedinečného zážitku i v dnešní pokrokové době. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Machatý je mistr detailu, pomocí něhož jednoduše a přesné charakterizuje jednotlivé postavy. První polovina filmu je geniální, ale pak už se hraje jen melodramatická historka z lepší společnosti, ve které jsou trpící oči herců proloženy titulky o veliké lásce. To nic nemění na tom, že svedení a následný styk patří k nejlepším scénám české kinematografie vůbec. ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Filmu bych dal normálně hvězdičky čtyři. Příběh o dívce Andree, která se zamiluje do světaznalého George je velmi naivní, ale na svou dobu, a to i vzhledem k erotickým scénam, velmi radikální a revoluční. Tak proč tedy hvězdiček pět. Měl jsem tu možnost vidět ho s živým hudebním doprovodem..a to ne ledajakým. Zapomenutý orchestr země snivců pražského Divadla Archa vytvořil na projekci takovou atmosféru, že by se dala krájet! :) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Debut Ity Riny v českém filmu je nezapomenutelnou událostí z mnoha různých důvodů. Je neodpustitelné, že její další tvorba (u nás i ve světě) jakoby stále neexistovala. Nejen Machatý to s ní uměl na výbornou, také například Karel Anton věděl, a proto právě jí svěřit roli Tonky Šibenice. Co ale chtít, když dodnes nedošla plné renesance všechna díla, která ve své době smetli takové události, jakými byl zvukový film či jinak špatně načasovaná premiéra? Stále se budeme schovávat za historické milníky a dojde-li ke snaze o nápravu, bude po zásluze potrestána. Ale snad už se konečně blýská na skutečně lepší časy. Erotikon už nebude muset být jediným českým němým filmem, který se dostal na obrazovky ČT mimo stoletých oslav, nebude prezentován jen pro minoritní publikum a díky možnostem DVD zasadí se o nový směr, který snad nepřinese jen další dva filmy s Burianem. To by bylo opravdu málo. - - - Viděno v kině Ponrepo, v divadle Archa, na StummFestu, v sále 429 na FFUK zkrácenou verzi, v kino sále na UPOL a v CineStaru. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Takéto filmy síce cielene nevyhľadávam, ale slávnostné otvorenie 17. ročníku Projektu 100 som si nemohla nechať ujsť. Vidieť takýto film na veľkom plátne ale hlavne so živým hudobným zoskupením v počte 6tich členov, ktoré vo vysokej miere dopĺňalo film v celej jeho dĺžke, je netradičný zážitok. Hlavnej hrdinke som nerozumela, predsa len, páčil sa jej ten slizký lugosiovský /nič proti Bélovi/ typ, ktorého uprednostňovala pred niekým, kto sa podobal na Conneryho. A škoda, že vo filme je doplnených len toľko viet, lebo sa tam rozpráva celkom dosť. (7.9.2011 - Projekt 100, DK Zrkadlový háj) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Upravená zvuková verzia filmu v Nemecku a Rakúsku, kde sa hrala pod názvom Parfum jednej ženy, nemala veľký úspech. (Raccoon.city)
  • Československá cenzúra odporučila vystrihnúť scénu, kde prebieha pôrod, avšak tvorcom sa ju podarilo zachovať. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama