Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kefallénie je krásný řecký ostrov, kde lidé ctí tradice a váží si života. Píše se však rok 1940 a dokonce i sem se blíží krutá druhá světová válka. A dorazí krátce poté, kdy se Pelagia, dcera místního lékaře, i přes jeho námitky zasnoubí s mladým rybářem, který se záhy přihlásí do armády. V dubnu 1940 vstoupí do městečka Argostoli italská armáda, která si vybuduje tábor na mořském břehu. Doktor Jannis odmítne Correlliho ubytovat ve svém domě, nakonec však ustoupí pod podmínkou, že za jeho ubytování bude dostávat lékařský materiál. Correlli, který bydlí v pokoji Pelagie, se pokouší s dívkou sblížit, ta ho však odmítá. Poprvé dívka na nepřátelství zapomene, když jí Correlli zahraje na mandolínu. Nedokáže však pochopit, jak může hrát a zpívat, když jinde umírají lidé. Correllli se jí snaží vysvětlit, že i ve válce mají lidé právo na malé radosti a vyzná jí lásku. Zpočátku nevraživě přijímaní italští vojáci si po čase získají Řeky svými koncerty na náměstí a dokonce i nevraživost Pelagie ke Correllimu se pomalu a nenápadně mění v lásku. Do téměř idylického období zasáhne Mussoliniho porážka. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (203)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na Mandolínu kapitána Corelliho jsem se nedívala ani tak kvůli Nicolasu Cageovi, jako spíše kvůli Christianu Baleovi. Ovšem sledování filmu mi bylo "zpříjemňováno" neustálými reklamami. Prima Love velmi účinným způsobem nasadila reklamu v délce trvání zhruba 10 minut každých téměř dvacet minut. Asi hodinu jsem vydržela sledovat, ale pak mě tento vysílací "koncept" začal nehorázně uspávat. Alespoň jsem se mohla ze začátku kochat pohledy na polosvlečeného Christiana i na jednu scénku s jeho odhaleným pozadím:) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Přes přítomnost nenáviděného Cage a jeho dabérského stínu Mahdala nemůžu než srovnávat s Kefalonií, na jejíž "půdě" se příběh rovněž odehrává. Italské drama, alespoň tedy jeho první díl, tuhle plytkou holywoodskou řadovku po všech směrech předčí (je zajímavější, napínavější, jde víc do hloubky a věřím, že je i historicky přesnější), takže jediným trumfem americko-britské koprodukce zůstává Penélope. Možná, snad, v originále by to bylo o ždibíček lepší. ()

Reklama

k212 

všechny recenze uživatele

Pro pořádek musím dodat, že jsem ovlivněná četbou de Berniéresova románu. No nevím, jak se o filmu vyjádřil on (ale v jeho případě si přestavuji nějakou hodně ironickou poznámku), ale scénarista se fakt vyřádil .. děj je totálně přestavěný od počátku do konce, takže některé scény mají naprosto nelogické vyústění (Kupříkladu proč Carlo zachránil Corellimu život - chcete-li to vědět, přečtěte si knížku), nehledě, že klasický hepáč se opět koná (v knižce po zhruba 50-ti letech). Přitom měl film tolik možností být dobrým přepisem (a ne se jím honosit, když to přepis není) - výborný herecký potenciál, zručný režisér, docela originální námět. Musím však uznat, že v rámci možností (tedy pod scénáristovou brutální rukou) odvedli fakt dobrou práci. Filmu chybí naprostá odlehčenost a humor de Berniéresova románu, zbyla jenom milostná zápletka a to ještě zprzněná. Jak jinak to mohlo skončit, vždyť romány tohoto autora jsou naprosto nezfilmovatelné, a když už tak jedině geniálními šílenci... ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem od tohoto filmu očekávala více. Podle mého měli klást větší důraz na válku, nebo na ústřední trojúhelník. Prostě si vybrat. Ale oni to dost smíchali a pak film ztrácí šmrnc, protože to není A a ani B. Nicolas Cage má u mě v poslední době docela pošramocenou pověst (díky stupiditám, které loni točil), ale tady si u mě profil trochu vylepšil. On dokáže hrát, když chce. Penelopé je také fajn, i ona umí hrát. Líbilo se mi ale, že film se soustředil i na jinou oblast druhé světové války, než na jakou jsme zvyklí z ostatních válečných filmů. Žádní Amíci, Rusové, ale opomíjené Řecko. Tím film získává body. Ale na druhou stranu byl nemastný neslaný a docela mě nudil... ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Patnáct minut je to bezvadný válečný film a scéna s popravou je parádní, ale všechno předtím a potom je nekoukatelná posraná romance, kterých je dvanáct do tuctu a dokonce lépe natočených. Prkenný Cage tomu také věru nepomohl, a tak jsem z Mandolíny byl vyloženě zklamaný, ač jsem měl před projekcí jistá očekávání. 30% ()

Galerie (46)

Zajímavosti (7)

  • Na to, aby Nicolas Cage zvládol hru na mandolíne, dohliadal anglický skladateľ a dirigent Paul Englishby. Vyjadril sa, že herec je veľmi talentovaný a skutočne na mandolíne vo filme hral. (lemonova)
  • Námětem pro knihu i film byly události z 24. září 1943, kdy bylo popraveno 5 000 italských vojáků, kteří se po boji vzdali Němcům. Popravu nařídil sám Adolf Hitler a patří k nejhorším válečným zločinům druhé světové války, protože Němci postříleli neozbrojené válečné zajatce. (xisp)
  • V posledním záběru filmu Notting Hill si Hugh Grant čte Berniéresův román „Mandolína kapitána Corelliho“, který měl v plánu Roger Michell zfilmovat. Jelikož ho ale sklátil infarkt, nahradil ho režisér John Madden. (Aknah)

Související novinky

Michell, Roger Michell

Michell, Roger Michell

19.07.2006

Zatímco miliony fanoušků nepřemožitelného agenta britské tajné služby s kódovým označením 007 čekají na debut Daniela Craiga v roli Jamese Bonda, který se světu představí v listopadu, producenti nové… (více)

Reklama

Reklama