Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (204)

Fr 

všechny recenze uživatele

„JAK DLOUHO JSME BYLI VE VZDUCHU?“ … „32 MINUT.“ …STAČILO TO?“…“MOŽNÁ“... /// Parádní film o cestě za svobodou… Dobře vystavěný napětí – před i po. Cílem snímku je ukázat STRACH. Hodně velkou roli tady totiž hraje STASI a její mravenčí práce. Možná je to napínavější a realističtější než ta doba tenkrát. Prostě kurevsky zajímavý, dramatický, napínavý a lidský. A samotnej útěk? To je drámo jako prase! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Mám rád tu na téma: Zdrhá celá rodina. 3.) Thx za titule „katrab“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

progression 

všechny recenze uživatele

Tak to se Němcům opravdu povedlo. Zfilmovaný skutečný příběh, z doby, která by se měla neustále připomínat. "Železná opona" versus touha po svobodě. Obdobných pokusů o útěk z "totalitního vězení" se různými způsoby i s různými výsledky a na různých hranicích pokoušelo mnoho odvážlivců. Tento příběh byl zfilmován nezapomenutelnou formou. I když divák od počátku zná pointu, příběh s mnoha neočekávanými zvraty, odhalování jednotlivých charakterů, skvělou kamerou, výbornou hudbou a hereckými výkony hlavních představitelů, z nichž nikdo významně nevyčnívá nad ostatní, zarazí diváka od počátku pevně do křesla a nevysvobodí ho dříve než příběh vyvrcholí. Důležitý boj s časem i se stahující se smyčkou mocného protivníka je natočen opravdu strhující formou a bez hluchých momentů, takže mi nezbylo nic jiného než "vysolit" plný počet hvězdiček a myslím si, že jsou zasloužené. ()

Reklama

mab 

všechny recenze uživatele

Zajímavý počin s mistrně vykreslenou atmosférou strachu. Každý se bál, nevěřil svému sousedovi, bál se, že ho zradí vlastní děti. V takové atmosféře se těžko hledají kladní lidé, protože kdo něco věděl a neřekl, skončil často špatně. Zajímalo by mne, zda učitelka ve škole byla dle skutečné události, nebo vymyšlená. Též mám za to, že kdyby se prcek rozkecl ve školce, on by to pravděpodobně nějaký jiný prcek řekl doma a bylo by zle. Každopádně mi ve filmu chybí rozvedení konce(klidně textem), co se stalo stasi zmetkům, učitelce, kde se usadili uprchnuvší, co rodiče, co zůstali atp. ()

Script 

všechny recenze uživatele

Nechce se mi pořád věřit tomu, že za tímhle filmem stojí Němci. Hudba jak od Hanse Zimmera, kamera perfektní, herecké výkony skvělé. Je to téměř dokonalý snímek, který bohužel jen kazí dramatizace scén díky střihu. Ve finále vás udrží v takovém rozpoložení, kdy jste napínaní, kvůli tomu co by mohlo přijít, ale nakonec se ve finále tak nestane. Jde o jediný element ve filmu, který vám při opakovaném shlédnutí lehce kazí dojem, ale pořád je to velký kus odvedené práce. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak Nemci sa opäť raz vytasili s niečím zaujímavým a výborne spracovaným - áno vieme ako ťažké bolo z Nemecka utekať na Západ. Ten moment, keď si človek uvedomí, že cesta späť už nie je... Už je len cesta k záchrane v podobe šikovných rúk a hlavičky.... Napínavé do posledného momentu, nervy drásajúce a na záver aj emotívne... A fantasticky zahrané. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Po pádu berlínské zdi se Strelzykovi vrátili do Poessnecku. Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) zemřel v roce 2017. (klukluka)
  • Režisér Herbig o svojej motivácii natočiť tento príbeh: "Keď došlo k úteku, bol som vo veku Fitschera, mladšieho syna Strelzykovcov, a keď som videl film od Disneyho, bol som vo veku staršieho syna Franka. A pochopil som, že títo ľudia riskovali všetko pre život na slobode. Táto trúfalosť, šialenstvo tohto príbehu – to ma úplne pohltilo." (Arsenal83)
  • Napínavý příběh o vzdoru a touze po svobodě byl natočen podle skutečných událostí. Je věnován rodinám Strelzykových a Wetzelových a jejich pokusu o překonání železné opony s podomácku vyrobeným horkovzdušným balónem. Podobné řešení k útěku na Západ zvolil i cyklistický závodník Robert Hutyra, dvojnásobný mistr Československa, který v roce 1983 s rodinou v balónu úspěšně překonal hranice do Rakouska. V roce 1987 využil vzdušný prostor k útěku Josef Hlavatý, který si se svým synem k útěku za svobodou vybral podomácku postavené rogalo. (Zdroj: CinemArt)

Reklama

Reklama