Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Londýnského dramatika Williama Shakespearea sužují pochyby o sobě samém a ochromuje ho tvůrčí krize, kvůli které má obrovské zpoždění s divadelní hrou, kterou přislíbil majiteli divadla. Jeho známý mu poradí, že lékem by mohla být láska. Nachází ji ve chvíli, když se nečekaně setká s půvabnou Lady Violou, která tolik miluje divadlo, že se vydává za muže, aby si mohla zahrát. Mezi Violou a Williamem to okamžitě zajiskří a je to láska na první pohled. Willa zachvátí vlna inspirace a začne horečně pracovat na své hře. Rozhodl se napsat největší milostný příběh Romeo a Julie! Hra má obrovský úspěch. Milenci se ale musí rozejít, neboť Viola je proti své vůli provdána a Will je už dávno ženatý. Willova velká láska odjíždí kamsi za moře a on začíná psát Večer tříkrálový, jehož hlavní hrdinka se jmenuje Viola. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

Morien 

všechny recenze uživatele

Myslím, že se mi to celkem líbilo, když jsem to viděla před nějakými deseti lety, ale dneska se mi to zdá skoro nesnesitelné. Přirovnala bych mé rozčílení zhruba k tomu, jak mě vytočil z La La Land, protože tento film není o pocitech, nýbrž o hercích plácajících se po ramenou, jak skvěle umí ty pocity imitovat. Možná to souvisí s tím, že já obecně nemám moc ráda divadlo, protože se skoro vždy rovná přehrávání, dramata si nejraději sama čtu. V hercích a jejich pojetí svých postav leží můj kámen úrazu se Zamilovaným Shakespearem, spolu s tvůrčím rozhodnutím nechat postavy mluvit poeticky i "mimo své role". Je to podobně otravné jako když ve filmech o komicích komikové neustále žertují, i když nejsou ve světle ramp. Dochází tím k totálnímu odcizení postavy od diváka a mizí tím jakákoliv šance vnímat je jako "skutečné" a ne jako herce předvádějící přízvuky. A nepřijde mi to ani jako platná umělecká stylizace, spíš taková přezíravá hra na vznešenost, je to celé moc namyšlené a prvoplánovité. Od Toma Stopparda bych čekala něco podvratnějšího. Jedinou zábavnou věcí na celém filmu tak pro mě zůstávají vtipy na adresu chudáka Bena Afflecka. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Ani ve snu ve snu by mě nenapadlo, že se mi takový film může líbit. Myslím, že už docela chápu proč neviděl oscara Ryan, ale tohle. Abych vše uvedl na pravou míru, tak musím prozradit, že Shakespearea neuznávám a jeho hry nesnáším a na film jsem se díval pouze proto, že obdržel nemálo oscarů. Obětovaného času však rozhodně nelituji. Režisér John Madden asi ovládá černou magii. Jiné vysvětlení pro to, co jsem viděl nemám. Herecké výkony naprosto všech jsou na nepředstavitelně vysoké úrovni a oscar za hlavní herecký výkon nedostal Joseph Fiennes jen a pouze proto, že v tomtéž roce jakýsi pan Roberto Benigni z Itálie předvedl ve filmu Život je krásný výkon jako z říše snů a zaslouženě mu oscara vyfoukl. A každý, kdo tento film viděl a najde v sobě alespoň špetku objektivity je nucen to uznat. Bohužel jsem v době, ve které je situován děj nežil. Narodil jsem se až o chvíli později. Dovolím si však říct, že takhle nějak jsem si tehdejší oblečení představoval. Film krásně dokresluje všudypřítomná hudba a posouvá celý film ještě o kousek výš. Takže ve filmu mi scházela pouze jediná věc - emoce. Po vizuální stránce je to koncert, ale po té citové jsem pocítil neskutečně skutečné nic. Což je neskutečně skutečná škoda. Takže dávám takové pěknější 3*. ()

Reklama

_Berunka_ 

všechny recenze uživatele

Jako se poupátko rozvíjí z pupene, stejně tak se stejným způsobem vyvíjí i krásný příběh lásky dvou lidí. Unikátní Gwyneth Paltrow, jejíž okouzlující krása očaruje nejednoho muže, však touží po zcela jiném nápadníkovi. Jako každá romanticky založená mladá žena čeká na svého prince, který jí přinese střevíček a bude jí skládat nádherné básně o ničím nepřekonané lásce. I ona se jednoho dne dočká a dojde ke střetu dvou mileneckých duší, splynutí těl i myslí v jedno. Na scéně se nám prolínají veselé, ale i dojemné obrazy a střídají se překvapujícími. Nikdy není cesta k osudové lásce vysypána okvětními lístky, ba právě trny nás nasměrují k překonávání překážek a vytváří ještě větší touhu po milované osobě. Spalující vášeň milenců ve vzduchu šumí jako dopadající kapky, jenže nic není dokonalé. Přichází momenty rozčarování a jejich bláznivá láska musí čelit nepříznivým skutečnostem... Odpudivý Wessex, bezchybné kostýmy, tajemné pootevření oken do soukromí Williama Shakespeara, jednoho z nejúžasnějších dramatiků vůbec. Celkový dojem je dechberoucí, avšak je tu pár nedokonalostí. Nelíbil se mi výběr herce do hlavní role a mírně přeslazený konec, ale bez něj by to nebyla ta správná třešnička na dortu... ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Jestliže chci chválit (a to chci), musím začít u herců. Protože tady se sešla tak hvězdná a výborně vybraná konstalace, že to měl režisér nakonec hodně usnadněné. Fiennes vynikající a nezapře svého bratra, Rush excelentní jako vždy, nádherná a přirozená Gwyneth Paltrow, úžasná Judi Dench.. A takhle bych mohl pokračovat dlouho. Ale pochvalu si zaslouží i Maddenova režie, která nechává příběh krásně plynout a dokonale maže rozdíl mez divadlem a filmem. A pak ještě výborný scénář osvěžený příjemným humorem a dialogy jako od Boha, romantická atmosféra, kostými a typický anglický šarm. Kdybych byl od přírody příznivcem Shakespearovské literatury a divadla, tenhle film by u mě dosáhl na mnohem vyšší příčky, než jen "mizerných" 85%.. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Stephen Warbeck: 1. The Beginning of the Partnership (Instrumental) ,2. Viola's Audition (Instrumental) ,3. A Plague on Both Your Houses (Instrumental) ,4. The De Lesseps' Dance (Instrumental) ,5. A Daughter's Duty (Instrumental) ,6. In Viola's Room (Instrumental) ,7. A New World (Instrumental) ,8. Love & the Rehearsal (Instrumental) ,9. The Arrival of Wessex (Instrumental) ,10. Greenwich (Instrumental) ,11. The Brawl (Instrumental) ,12. News of Marlowe's Death (Instrumental) ,13. Love & the End of the Tragedy (Instrumental) ,14. The Missing Scene (Instrumental) ,15. The Fight (Instrumental) ,16. The Play & the Marriage (Vocal) ,17. Wessex Loses a Bride (Instrumental) ,18. The Prologue (Instrumental) ,19. The Play (Part I) (Instrumental) ,20. The Play (Part II) (Instrumental) ,21. Curtain Call (Instrumental) ,22. Farewell (Instrumental) ,23. The End (Instrumental), ()

Galerie (46)

Zajímavosti (37)

  • Gwyneth Paltrow (Viola) videla scenár k filmu v roku 1997 v kancelárii svoje kamarátky Winony Ryder. Opýtala sa jej, či si ho môže prečítať. Paltrow potom dostala rolu bez toho, aby Ryder vôbec povedala o tom, že sa na ňu ide hlásiť. (Astonko)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

FBI bude chrániť Diane Lane

FBI bude chrániť Diane Lane

31.08.2005

John Madden, režisér Zamilovaného Shakespearea, nakrúti krimi drámu KILLSHOT podľa literárnej predlohy Elmora Leonarda, ktorú adaptoval Hossein Amini (Krídla vášne). Pôjde o príbeh realitnej agentky … (více)

Reklama

Reklama