Reklama

Reklama

Slídil

  • Velká Británie Sleuth
Trailer

Obsahy(1)

I ta nejdokonalejší hra na světě má jedno slabé místo. Úspěšný autor detektivních románů, bonviván a milovník všech her i mechanických hraček, Andrew Wyke, si pozval do svého rozlehlého sídla milence své ženy. Majitel malých kadeřnictví, Milo Tindle pro něho není rovnocenným partnerem. Proto s ním jedná přezíravým a výsměšným způsobem. Zatímco Tindle očekává nějakou dohodu, Wyke chce svého protivníka především pokořit. Také si k tomu připravil dokonalou past... Detektivní příběh, který vznikl podle divadelní hry dramatika Anthonyho Shaffera, nabídl kromě důmyslně napsané zápletky také velké herecké příležitosti hlavním představitelům. Film natočil známý klasik americké kinematografie Joseph L. Mankiewicz (Vše o Evě, Bosá komtesa, Byl jednou jeden lotr). Cynického spisovatele Wykea působivě ztvárnil Sir Laurence Olivier (Hamlet, Moc a sláva, Richard III., Komik, Maratonec). Bezbranně vyhlížejícího Tindlea si s neobyčejnou chutí zahrál Michael Caine (Alfie, Muž, který chtěl být králem, Hanna a její sestry, Krev a víno, Pravidla moštárny). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (163)

misterz 

všechny recenze uživatele

Nemôžem tvrdiť, že by išlo o zlý film, no na môj vkus to bolo až príliš divadelné - celkový dojem sa tu predovšetkým zakladá na dialógoch, a pre tie je v divadle podstatne vhodnejšia atmosféra ako doma v obývačke. Dejová linka ma preto v prvej polovici vonkoncom nebavila a väčšinou som sa utápal v ťažkej nude, ktorá trocha pominula až s príchodom pointy a s jadrom súboja inteligencie dvoch hlavných postáv. Btw, ten Andrew bol teda riadne nesympatická postava a L. Olivier ho zahral bravúrne, to uznávam. Aj vďaka tomu aspoň ten priemer. 60/100 ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tohle je brilantní ukázka toho, co jde vystavět na malé ploše. Jeden rozlehlý dům a zahrada, pár lidí. Zapomeňte na nějakou divadelnost, o televiznosti můžete přemýšlet až potom, protože při sledování na to není čas ani nálada. Laurence Olivier i Michael Caine předvádějí perfektní výkony, výborné je řešení interiéru domu, které je velmi neobvyklé, ale zcela využité. Také neustálé záběry na všechny ty obličeje diváka lehce znervózňují. Prostě paráda! ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Milé, chytré a hlavně velmi zábavné. Důmyslný scénář, vtipné a dynamické dialogy s výraznými prvky diplomacie, filozofie a inteligence. Díky nimž jsem měla postaráno o úsměv na tváři s častými porcemi smíchu. Nejvíce však bohužel jen v první polovině filmu. Druhá část mi přišla poněkud roztahaná a zdlouhavá, kratší stopáž by jistě neuškodila. Scény, při nichž jsem se bavila, společně s příběhem, tvořily většinu části mého dojmu z tohoto snímku, a tím za sebou nechaly vše ostatní, co pro mě rozhodně nebylo špatné, ale mohlo být lepší. Taktéž na mne velmi zapůsobil dabing, zvláště fenomenální Vladimír Brabec, díky němuž povznesl Slídila na ještě vyšší úroveň. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak budete tento komentár čítať predtým ako si pozriete film, tak vedzte, že vás naozaj čaká jedinečný zážitok. Film, ktorý svojimi smrteľnými hrami a napätím našponovaným až na prasknutie, nenechá nikoho nepoznamenaného. Mne dal knockout behom pár minút a ešte stále som sa z neho nedokázal spamätať, možno aj preto píšem takéto drísty. Takže len v skratke - odporúčam, must see, masterpiece! 100%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, u kterého jsem nevěděl, co od něj čekat. Nevěděl jsem o něm nic krom faktu, že se drží na IMDb mezi 250 nejlepšími filmy, a že tam hraje Michal Caine. A po jeho zhlédnutí můžu jen říct, že opravdu jsem rád, že mi u tohoto filmu nikdo neprozradil tu geniální pointu a já si tak mohl vychutnat jednu z nejlepších her na kočku a myš, co kdy byla natočena. A proč je tato mezi nejlepšími? Protože často si nejste jisti, kdo je ta kočka a kdo myš a jakmile přijde závěr, vy jen zíráte, jak brilantně to je napsáno… 100 %. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (18)

  • Tvůrci nejdříve počítali s tím, že roli Andrewa Wykea ztvární Anthony Quayle, který tuto roli hrál v divadelní hře „Slídil“. (Javert)
  • Do role Mila Tindlea (Michael Caine) měl být původně obsazen Alan Bates, ale odmítl s tím, že to není role hodná jeho formátu. (Javert)

Reklama

Reklama