Reklama

Reklama

Poněkud netradiční western s vynikajícím hereckým obsazením (H. Fonda, K. Douglas, W. Oates, H. Cronyn a B. Meredith) vypráví o jedné regionální věznici z konce minulého století, jejíž pověst je zatím neposkvrněná, tj. útěk je nemožný. Tady se schází všichni lumpové a lotři z okolí, včetně elegantního zloděje Parise Pittmana (K. Douglas). Vysněným cílem všech je útěk, což se ovšem ještě nikomu nepovedlo. Režim ve věznici je tvrdý a zdi příliš vysoké a silné. Pittman je první, kdo díky své inteligenci a penězům má šanci. S ukradeným a velmi dobře „uklizeným“ půl milionem dolarů lze přece podplatit každého! Podlehne však nový naprosto nezkorumpovatelný a humánně smýšlející ředitel věznice Lopeman (H. Fonda)? Typicky mužský snímek je konfrontací dvou osobitých a skvěle zahraných charakterů, dvou mužů, kteří jsou shodou okolností na opačné straně zákona. Je ovšem i chytře napsaným příběhem, oscilujícím mezi komediální a vážnou polohou, který potvrzuje, že mít peníze se vždycky hodí. Film natočil v roce 1970 režisér Joseph L. Mankiewicz. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (38)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Podivuhodný western o tom, že i ten nejpoctivější hrdina Divokého západu - čestný, neúplatný, humánní šerif Henryho Fondy - se nakonec ve styku se vší tou proradnou bandou kolem zkazí. Zdatně mu v tom sekunduje nesmírně sympatický, velmi cynický, nespolehlivý lump Paris Pitman, Jr. Kirka Douglase, jenž převrací známé heslo amerického snu "How to Win Friends and Influence People" do podoby "Jak zradit své přátele a manipulovat s lidmi." Snímek je ovšem komedií, ale nesmírně satirickou, takže i ten poslední divákův úšklebek bude zřejmě dosti zkřivený. Film nabízí galerii nesmírně životných a brilantních postaviček, zvláštní humor a velmi nápaditou a originální hudbu. Příjemně mě překvapil. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príjemný western, ktorý som pri prvých dvadsiatich minútach skoro trikrát vypol. Expozícia je najslabší part celého dosť dlhého filmu, odkedy sa ale dostaneme do väzenia, ubudne parodického humoru a pridá sa na vážnosti. Stále však iba do istej miery, ak by bol ale Crooked Man serióznym dielom od začiatku do konca, bavil by maviac. Viac by totiž fungovala tenzia medzi Douglasom a Fondom a asi by sa aj viac vyvinuli vzťahy medzi ostatnými a to aj napriek mierne prehnanej dĺžke. Poteší pointa, i keď koho nenapadne v daný moment krátko po začiatku, asi skrátka iba nedával pozor. 70% ()

Reklama

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Kirk Douglas je tu tradične chlapácky, jeho postava však nemá takú charizmu ako tie, ktoré stvárnil vo svojich starších, geniálnym Johnom Sturgesom režírovaných žánrovkách Výstrely v O.K. Corral či Posledný vlak z Gun Hillu. U westernov nemám rád odľahčené poňatie a u snímiek, odohrávajúcich sa vo väzenskom prostredí to platí dvojnásobne (miestami to tu vyzeralo, že za éry divokého západu bol pobyt v kriminále učinená selanka, otrocká práca v kameňolome vítaným spestrením všedných dní a zavraždenie dozorcu či dokonca riaditeľa basy všednou vecou, za ktorú sa trestalo nanajvýš pár dňami samotky), očakávane mi teda nesadol žartovný podtón, ktorý film mal. Našťastie v závere to napokon až taká veľká sranda nebola... ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Rozdělil bych to na tři části. První (seznámení se se všemi hlavními postavami) mě bavila, byla však poměrně krátká. Druhá (pobyt ve vězení) mi přišla až zbytečně rozvleklá, jiným filmům s vězeňskou tématikou absolutně nesahá ani po kotníky, nebavila mě. Třetí část (útěk) mě zase bavila extrémně a konec jsem dost kvitoval (a jednou jsem se lekl jako už dlouho ne). Takže dvě výborné, ale kratší části, jedna delší nudná = 3body. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tento western se odehrává převážně ve vězeňském prostředí. Kirk Douglas je spolu s dalšími zavřený ve vězení, odkud se nedá dostat. Ředitele věznice dělá nekompromisní Henry Fonda, který se tu snaží zavádět nové metody. Vše ale vede k velkému útěku a přestřelce. podaří se Kirkovi ukořistit schované peníze? Plán se neobejde bez podrazů. "Jsem bankrot" ()

Galerie (30)

Zajímavosti (2)

  • Krátkou básní, recitovanou během hodiny učitelem, je "Invictus", kterou v roce 1875 sepsal William E. Henley. (Conspi)
  • Většina filmu byla pořízena v oblasti zvané Joshua Tree National Monument. Jedná se o národní park v Kalifornii, kde bylo do tehdejší doby jakékoliv filmování zakázáno. (Conspi)

Reklama

Reklama