Reklama

Reklama

Mělčiny

  • USA The Shallows (více)
Trailer 4

V napínavém thrilleru Mělčiny se Nancy (Blake Lively) vydává osamoceně surfovat na odlehlé pláži. V průběhu surfování je napadena velkým bílým žralokem a zůstane uvězněna na moři jen nedaleko od břehu. Ačkoliv ji od přežití dělí pouhých 200 metrů, jejich překonání se ukáže být otázkou souboje dvou vůlí. (Falcon)

Videa (6)

Trailer 4

Recenze (685)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Poctivý thriller, který díky krátké stopáži ani chvilku nenudí. Naopak, Collet-Serra je kvalitní režisér a zvládá emocionální momenty, lekačky, napětí... Blake Lively nesleze z plátna a pro mě překvapivě je velmi sympatická, takže mi nedělalo problémy si o její postavu dělat jako divák starosti. Líbilo se mi, že mexické postavy jsou tu vykresleny pozitivně/neutrálně, ne jako podezřelí cizáci, kteří chtějí jen ukradnout Nancyin americký iPhone. A líbilo se mi, že Nancy není žádná dáma v nesnázích. Collet-Serra má čas i na to věnovat pozornost rackovi, který Nancy celou dobu dělá společnost. (Byla jsem si jistá, že to racek schytá!) Jako jednohubka (o nic jiného se zúčastnění nesnažili) jsou Mělčiny dokonalé - pobaví, napnou, nabídnou krásné scenérie a sympatickou hrdinku, o kterou se budete bát. 70 % ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Po Čelistech a Útoku z hlubin patrně jediný žraločí thriller (btw Marigoldovo přirovnání ke Gravitaci je také velmi trefné), který má smysl vidět, i pokud těmto zvířecím survivalům jinak zrovna neholdujete. Moře nádherných "ostrovních" záběrů, sympatická sexy kost v hlavní roli a pár brilantních lekaček a napínavých momentů. Chutná letní jednohubka. 70 % ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Film zajímavý z mnoha důvodů - atraktivním obsazením hlavní role, napínavým dějem, výtečnou technickou stránkou (úchvatné surfařské scény, výborné digitální efekty), nádhernými lokacemi i samotnými okolnostmi jeho náročného vzniku (natáčelo se na Ostrově lorda Howa, který je zapsán do UNESCO - Mělčiny jsou vůbec první film, který se zde natáčel). Ten film je současně i velkolepou poctou surfování (surfařské scény za Blake Lively točila Isabella Nichols, nejlepší juniorská surfařka na světě) a lidské vůle přežít - považuji ostatně za symptomatické pro dnešní dobu, že hlavní postavou je žena - z toho důvodu jsem si tenhle film soukromě překřtil na "Stařec a moře pro 21. století". Blake Lively je zde skutečně skvělá a hlavně kvůli ní se mi film tak líbil - ona v podstatě nechybí v jediném záběru, takže si člověk jejího herectví i pohledů na její skvostnou figuru užije víc než dost. Na filmu mi mírně vadil snad jen soundtrack a potom některé drastické záběry Nancyiných zranění, které mi nebyly úplně po chuti - ale co už, osobní laťku otrlosti má stejně každý nastavenou jinak. Samotnou "uvěřitelnost" žraločího chování posoudit nedokážu, neb o žralocích v podstatě nic nevím, ale už z toho, že to zde zmiňuji, je zřejmé, že pochybnosti o věrnosti realitě jsem měl v kině velké. Na léto ideální záležitost a výborná pecka - těch 87 minut uteče jako nic. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Collet-Serra jako by točil ty svoje thrillery přímo pro mě. Ať už jde o ouchylný dětský ORPHAN, do letadla uzavřený, paranoidní NON-STOP (nejlepší letecký thriller vůbec), úprk nočním městem RUN ALL NIGHT nebo tenhle minimalistický survival pro jednu surfařku, jednu skálu a jednoho žraloka, všechno jsou to látky, které mě velmi baví sledovat i psát. MĚLČINY jsou pohodový letní nervák a solidní příspěvek žraločímu subžánru - nenáročný, ale většinu času napínající a se sexy kamerou i představitelkou titulní role. Jen to finále je fest přitažené za vlasy. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Blake Lively, jeden žralok a 87 minut čisté survival dobrodružství. V rámci žánru tedy splněno na výbornou. Je to taková víkendová jednohubka která toho moc nenabídne, ale solidně splní očekávání. Serra vytvořil žraloka, který se spíše podobá tomu z Jaws - tedy tomu co nahání strach. Díky bohu se tak oprostil od digitálních prostocviků, jimž současný trend digifestů vyložene nahrává. Je to napínavé a zbytečně se nekecá. Samozřejmě nechybí odbočka na rodinné hodnoty takovou tou klasicky americkou berličkou, ale to je přece v Hollywoodu samozřejmost. I když to točí Španěl. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (32)

  • Film se v roce 2014 objevil na Černé listině nejlepších nerealizovaných scénářů. (Spidey3)
  • Krabi na skále u Nancy (Blake Lively) byli praví. Byli nasbíráni na pláži, kde před tím přirozeně umřeli. (applause)
  • Filmový štáb musel každé ráno na miesto natáčania do bicyklovať. Producent Matti Leshem dodal: "Nebolo nám dovolené mať príliš veľa vozidiel na ostrove, takže v podstate každý musel každé ráno bicyklovať na miesto. Ale pretože sme potrebovali všetko denné svetlo na natáčanie, bicyklovali sme ešte za tmy A aby sme sa dostali blízko k miestu natáčania, museli sme z bicyklov zísť a prejsť na pláž, pretože tam je populácia morských vtákov a je to ohrozený druh a presne v čase, keď sme natáčali film, tam hniezdilo 20 000 z nich. Sú neuveriteľne rýchle vo vetre, ale keď sú na zemi, sú ako opité kačičky, takže ak bicyklujete, mohli by ste ich ľahko zraziť. Boli sme varovaní, že za žiadnych okolností im nesmieme ublížiť jedinému morskému vtákovi, a my sme im neublížili." (Arsenal83)

Reklama

Reklama