Reklama

Reklama

Mělčiny

  • USA The Shallows (více)
Trailer 1

V napínavém thrilleru Mělčiny se Nancy (Blake Lively) vydává osamoceně surfovat na odlehlé pláži. V průběhu surfování je napadena velkým bílým žralokem a zůstane uvězněna na moři jen nedaleko od břehu. Ačkoliv ji od přežití dělí pouhých 200 metrů, jejich překonání se ukáže být otázkou souboje dvou vůlí. (Falcon)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (685)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Když už je tento film tak komorní a jeho hlavní součásti lze vyjmenovat na třech prstech - Blake Lively, žralok a Mexičané, přičemž Blake Lively se popisuje asi nejlépe, začnu s ní. Na tom surfovacím prkně i kdekoliv jinde ji to opravdu slušelo. Ale hlavně mě potěšilo, že znovu ukázala svůj herecký talent a na to, že si tento film nedává kdovíjaké ambice, zahrála svou roli zcela přirozeně a autenticky. Žralok je možná nejlepší CGI žralok v moři. Škoda jen, že v jeho případě scénář nepřešel ještě k trochu větší komornosti a musí si násilně vypomáhat Mexičany. Méně je někdy více, že ano. Dějově tak film kolísá kdesi mezi béčkovým monster filmem a survivalem, aby nakonec převážil monster film. Ale docela mě stejně ten závěrečný souboj bavil, tak proč ne. Ale ta napětím a rostoucí beznadějí vyplněná část Mělčin byla určitě lepší. Jak mám slabost pro mořské potvory a tohle mě vlastně v ničem neurazilo (jedna dějová berlička je obstojné číslo), klidně dám čtyři. Prostor pro zlepšení by ale byl. 7,5/10 ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Svižně natočené komorní drama z jednoho malého subžánru s velice vnadnou Blake Lively. Nejedná se o žádné terno, ovšem v rámci možností se povedlo natočit poměrně napínavou jednohubku s nádherným zálivem a až na výjimky realistického predátora...7/10...[10.8.2016_Čsfd projekce_Cinestar Anděl] ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Chybí tomu to "něco navíc", co jsem našel třeba v nedávné neesonovce Mezi vlky, a posledních pět minut je vyloženě otravných, jinak jsou ovšem Mělčiny více než dobrá - především - podívaná. Na Blake Lively, přírodu barevnou jako z katalogu cestovní kanceláře a na skvělého žraloka (málo ukazovaného ne proto, že by snad bylo obtížné ho vyrobit, nýbrž kvůli napětí, což je fajn) se mi totiž dívalo jedna radost. Film rychle uteče, má spád a je zábavný, režie ví, co dělat, aby ničeho nebylo příliš (strašně moc se mi líbilo jedno sežrání mimo záběr) a soundtrack Marca Beltramiho patří rozhodně k tomu lepšímu, co se na poli filmové hudby letos urodilo. Čisté čtyři hvězdičky. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Poctivý thriller, který díky krátké stopáži ani chvilku nenudí. Naopak, Collet-Serra je kvalitní režisér a zvládá emocionální momenty, lekačky, napětí... Blake Lively nesleze z plátna a pro mě překvapivě je velmi sympatická, takže mi nedělalo problémy si o její postavu dělat jako divák starosti. Líbilo se mi, že mexické postavy jsou tu vykresleny pozitivně/neutrálně, ne jako podezřelí cizáci, kteří chtějí jen ukradnout Nancyin americký iPhone. A líbilo se mi, že Nancy není žádná dáma v nesnázích. Collet-Serra má čas i na to věnovat pozornost rackovi, který Nancy celou dobu dělá společnost. (Byla jsem si jistá, že to racek schytá!) Jako jednohubka (o nic jiného se zúčastnění nesnažili) jsou Mělčiny dokonalé - pobaví, napnou, nabídnou krásné scenérie a sympatickou hrdinku, o kterou se budete bát. 70 % ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Každému sa nedá pomôcť." Megapecka. S Čeľusťami môj najobľúbenejší žraločí film. Blake Lively si to tu dáva ako najväčší božan pod slnkom a to bez toho, aby bola arogantná. Naopak, je sympatická, pokojná, pokorná, azda až utiahnutá. Napriek tomu je hlavnou hviezdou tohto hitu bez debaty ona - a nie obrovský žralok, ani výprava a to napriek tomu, že výprava je fakt prekrásna a žralok budí hrôzu a rešpekt. Je to napínavé, je to sexy a je to krvavé, hoci nie príliš, ale dosť na to, aby to slabšími povahami jemne zatriaslo. Finále je síce do značnej miery WTF a "prehnané", ale zasa musím uznať, že ak by bolo realistickejšie a teda "skromnejšie", asi by ma nebavilo až tak, ako toto. Pre film bola kľúčová ústredná hrdinka. Strávime s ňou 99% filmového času (ak nie sto) a ak by bola horšie napísaná a slabšie herecky obsadená, bolo by to peklo. Lenže Blake Lively po Navždy mladej dokazuje, že na to má a v titulnej úlohe je skvelá. Hlavne ale mala šťastie na fantasticky, komplexne napísanú rolu. Je to odvážna a statočná mladá žena s traumou, ktorá sa musí vyrovnať so smutnou minulosťou a opäť nájsť zmysel života (paradoxne jej v tom pomôže čajka). Chce prežiť za každú cenu, nevzdáva sa. Kurník, takéto kvalitné postavy nehrá De Niro už posledných 10 - 15 rokov! Ľutujem, že mi táto bomba ušla (uplávala) v kine. Sú tam veci, ktoré mi nie úplne sadli (fakt nevideli veľrybu? Veď z panoramatických záberov z druhej polovice je vidno, že sa nachádzala blízko pláže). ()

Galerie (57)

Zajímavosti (32)

  • Režisér Jaume Collet-Serra vnímal film ako film o prežití a rozhodol sa neklásť dôraz na krv, k čomu poznamenal: "Toto nemá byť film o monštre." (Arsenal83)
  • Filmový štáb musel každé ráno na miesto natáčania do bicyklovať. Producent Matti Leshem dodal: "Nebolo nám dovolené mať príliš veľa vozidiel na ostrove, takže v podstate každý musel každé ráno bicyklovať na miesto. Ale pretože sme potrebovali všetko denné svetlo na natáčanie, bicyklovali sme ešte za tmy A aby sme sa dostali blízko k miestu natáčania, museli sme z bicyklov zísť a prejsť na pláž, pretože tam je populácia morských vtákov a je to ohrozený druh a presne v čase, keď sme natáčali film, tam hniezdilo 20 000 z nich. Sú neuveriteľne rýchle vo vetre, ale keď sú na zemi, sú ako opité kačičky, takže ak bicyklujete, mohli by ste ich ľahko zraziť. Boli sme varovaní, že za žiadnych okolností im nesmieme ublížiť jedinému morskému vtákovi, a my sme im neublížili." (Arsenal83)
  • Nancy (Blake Lively) dá rackovi (v angličtině "seagull"), který jí velkou část filmu dělá společnost, přezdívku Steven Seagull, což je očividná narážka na herce Stevena Seagala. S nápadem pojmenovat racka Štěpán (Steven) přišla sama Blake Lively. (Stanislaus)

Reklama

Reklama