Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dr. Jeffrey Wigand, bývalý vysoký představitel jedné velké americké tabákové společnosti, měl díky své pozici přístup k řadě informací o negativním vlivu cigaret na lidské zdraví, a hlavně věděl, jak společnost v tomto ohledu lže veřejnosti. Poté, co byl z firmy pro své názory propuštěn, se na něj obrátil producent úspěšného investigativního televizního pořadu Lowell Bergman s prosbou o pomoc při sestavení reportáže odhalující praktiky podobných firem. Wigand zprvu odmítá, ale později svolí. Někdejší zaměstnavatel mu však začne vyhrožovat a nechá ho sledovat. Přesto se Wigand odhodlá Bergmanovi pomoci. Když je reportáž natočena, vedení televize se ji bojí odvysílat, aby proti sobě nepoštvalo mocné tabákové firmy. Mohlo by to totiž ohrozit plánovaný velice výhodný prodej televizní stanice. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (381)

HAL 

všechny recenze uživatele

Média ve službách reality či snad realita ve službách médiím? Přičemž médii tu nemusí být označována jen televize, ve které se filmoví hrdinové i jejich reálné předobrazy zoufale snažily ukázat světu pravdu i přes to, že se je celý systém snažil zastavit, ale stejně tak dobře jde mezi média zahrnout i tento Mannův film jako celek - ve své prapodstatě vždy manipulativní s divákovými emocemi a jeho náhledem na předváděnou abstrakci reálného světa, přesto však se roztěkanou narací evidentně snažicí o co nejuvěřitelnější podání příběhu. A v důsledku se mu to i daří, i když z toho nutně vyplývá občasná nepřehlednost děje, mírná odosobněnost postav (za což může i striktně obchodní prostředí) a bohužel i problémy s gradací v přestřelené stopáži, takže místy působí trochu nudně... ale díky precizní režii dokáže i přes to pohltit. 9/10 ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

velmi zaujimavy reziser michael mann nas uz niekolkokrat presvedcil o svojich nespornych kvalitach. davam za pravdu tomu, ze to za kamerou naozaj vie. atmosfera v jeho filmoch ma vzdy svoju nadstandardnu kvalitu, spad a sposob plynutia deja vcucne divaka do seba. aj insider vyhrava vdaka vybornemu pribehu, ktory okrem toho, ze postupne coraz viac nabera na obratkach je aj plny toho najlepsieho napatia. ceresnickou na tejto torte su samozrejme vykony hlavnej dvojice al pacino - russell crowe, ich charizma je neskutocna a studna talentu zrejme nevycerpatelna. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Formálně i obsaheově precizní. Tímto by se daly označit všechna díla Michaela Manna. Že ani Insider není vyjímkou asi nikoho nepřekvapí. Banální námět o protikuřáckém boji jedinců a organizovaných společností, rozehrál Mann ve vší minimalističnosti s téměř až divadelní atmosférou v obsahově velkolepé, a všechny známé hranice překračující, drama. Drama o lidech, kteří jsou ochotni obětovat i základní hodnoty, společností uznávaného bytí (jako je třeba rodina), pro ideály, kterým možná ani oni sami nerozumí. V hereckém obsazení Mann opět prokázal svoji libůstku ve změnách jejich image, oproti zažitým stereotypům. "Obětí" se protentokrát stal Rusell Crowe, který se svou (na šedo) obarvenou hlavou nezaujme tolik, jako spíše svým parádním "utahaným" výkonem. Nestačí mu ani herecký standart (čili opět vynikající) Ala Pacina. Ti, kteří si z filmu odnesli pouze fakt, že kouření škodí zdraví, by si pak tento film měli pustit ještě jednou, protože to samé Vám už dnes poví každá krabička cigaret. Tento film je mnohem hlubší (ne však filozofický) a hodnotnější než se někomu může, kvůli dvěma a půl hodinám, zdát. Tohle navíc uteče stejně rychle jako zápálená cigareta. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dávidogoliášovské boje nie sú v americkej kinematografii žiadnou zvláštnosťou. Námatkou spomeniem Čarodejníka, Erin Brockovich alebo trebárs Porotu s Dustinom Hoffmannom. Jedným z ich problémov je, že tvorcovia musia divákovi celý problém najprv vysvetliť, čím riskujú istú rozvláčnosť filmu alebo to neurobia a riskujú divácke nepochopenie problému. Michael Mann sa pustil prvou cestou a film je naozaj o niečo dlhší, než by bolo optimálne. Ale to je tiež jediná výhrada, ktorú voči filmu mám. Herci predvádzajú výkony na hranici svojich možností a Al Pacino asi aj za ňou. Aj všetky ostatné komponenty filmu sú vytvorené a poskladané profesionálne, takže štyri hviezdičky dávam bez zaváhania. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO Co je v tabákový firmě prvním a hlavním veřejným tajemstvím?…. Tenhle film není v mé TOP, ale rád se k němu vracím. Téma svobody tisku, precizně znázorněné na příkladu TV společnosti, která svými zájmy, dravostí a bezohledností formuje lidi, kteří pro ni pracují (nebo je to obráceně?). Ale hlavně: tabákový gigant proti bezmocnému chlápkovi (je těžké uvěřit, že je to budoucí Gladiátor), jenž má informace. A že jsou to informace, které by Američané měli znát je přesvědčen i Al Pacino, (pro mě) v super roli investigativce, který nepodráží lidi. Začíná tak hra, ve které se obyčejní lidé ocitají pod příšerným psychickým tlakem a pocity využitého, zlomeného a osamělého člověka snad nejde vyjádřit lépe. Cítím, jaké to MŮŽE být v kůži R.Crowa. Ale NEDOVEDU si to představit. Pak přichází ona chvilka slávy, člověka, který má štěstí, že i když s ním všichni vyjebali, jeden jej ve štychu nenechal. PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ *** ()

Galerie (29)

Zajímavosti (32)

  • Zbraň, kterou má Jeffrey Wigand během toho, co se jde podívat ven kvůli podivnému hluku, je revolver Smith and Wesson .357 Magnum. (becki_tu)
  • Celosvětová premiéra proběhla 28. října 1999 v Beverly Hills (Kalifornie, USA). (Varan)
  • Keď v úvode snímky Jeffrey Wigand (Russell Crowe) prechádza vestibulom tabakovej spoločnosti, v ktorej dostal vyhadzov, jeho chôdza je náhle spomalená blížiac sa k otáčavým dverám. Pred jeho odchodom z budovy (inside) je urobený strih. Význam scény sa objasní až v úplnom závere, kedy Lowell Bergman (Al Pacino), odchádzajúc po prepustení zo stanice CBS, tentoraz prejde cez otáčavé dvere a potom sa záber opäť spomalí, keď je už mimo budovy (outside). Je to paralela na vzťah medzi dvoma postavami, ktoré prišli o prácu, lebo sa rozhodli povedať pravdu – sú insidermi, no stali sa z nich outsideri. (Biopler)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Zdravé fast-foody?

Zdravé fast-foody?

21.12.2005

Kvalitu jídla bude připravovaný film FAST FOOD NATION posuzovat jinak, než z lékařského hlediska. V připravovaném dramatu režiséra Richarda Linklatera se vše bude točit okolo nejvyšších špiček… (více)

Reklama

Reklama