Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1969. Dr. Malcolm Sayer skúma v newyorskej nemocnici skupinu pacientov, ktorí v dôsledku prekonanej encefalitídy boli po desiatky rokov v katastrofálnom stave. Zrealizované testy ho presvedčia, že títo pacienti žijú svojím vnútorným životom. Sayer získa povolenie riaditeľa nemocnice Kaufmana na experimentálnu liečbu drogou L-DOPA, ktorá úspešne pomohla ľuďom trpiacim Parkinsonovou chorobou. So súhlasom pacientovej matky vyskúša drogu na Leonardovi Loweovi a podarí sa mu u neho obnoviť schopnosť hovoriť a pohybovať sa. Všetci sa pacienti preberú k životu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (656)

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

To je přesně ten druh filmů, na které jsem alergický. Dvě hodiny ztráty času a citová dojička. Baví vás tyto filmy? No prosím, ale mě s nimi neobtěžujte. Režisérka skončila u druhořadých seriálů. Píše se rok 2011. V kurzu jsou jiní herci než Williams s De Nirem. Jinak film měl ubíjející tempo, zastaralou režii, otřesnou rozplizlou kameru, šumící zvuk, vybledlé barvy a celkově ani nevím, o čem byl. 0% ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Ve všech ohledech nesmírně americké, což leckdo jen tak nepřekousne. Příběh o bezdůvodně zmařených životech, které rázem z ničeho nic dostávají možnost své druhé šance, to je poměrně mezinárodní tématika. V evropském pojetí by se zřejmě víc hrálo na psychologii, čehož je Hollywood jen málokdy schopen. On je však tak dobrý, že to vlastně vůbec nepotřebuje. Tlačí na pilu, ale opět obratně a jen v mezích uznaných norem, takže může mít milovník dojemných asijských továren na slzy dokonce i pocit, že se řeší všechno pěkně naturalisticky. To samozřejmě moc neplatí, ale zase si vážím, že Penny Marshall nepřikrášluje na místech, kde by klidně mohla. Konec je silný a pro cyniky municí k nezaplacení. Je určitě možné se k tomu stavět i takto a vysmát se. Jisté scény k tomu vybízí (proč je proboha vždycky jeden chytrý doktor oblbován zbytkem lékařského osazenstva, které se chová naprosto infantilně). Jenže to bych se vysmál i výkonům dvou hlavních protagonistů. A to zkrátka není možné, oba hrají jako bohové. Když pro nic jiného, tak kvůli nim si to pusťte. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Silný příběh, špičkové herecké výkony, hlavně De Nira z kterého místy až mrazí. Probuzení katatonických pacientů je neuvěřitelné a ukazuje vliv chemických látek na lidský mozek v celé své nahotě. Zaillianův scénář nezapomíná na nezbytné odbočky, revolucionáře i romantickou podzápletku díky které je celý příběh malinko snesitelnější. Parádní, civilní Robin Williams, fantastická menší role Petera Stormarea. To mluvíte se mnout? ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nádherný, opravdu přenádherný film o jednom malém zázraku. Film o lékaři, který se snažil uprostřed nehybných těl nalézt ducha člověka. Když se mu to po mnoha pokusech začne dařit, pomalu začne vyvstávat otázka zda je to tak dobře. Zda po létech klidu a zapomnění je pro pacienty procitnutí do akruální reality skutečně to nejlepší? Williams a hlavně De Niro si tu dali řekl bych až oskarové role a hlavně De Niro tu v roli katatonického pacienta upoutaného na kolečkový vozík doslova exceluje! Film je navíc natočen podle skutečné události, což mu výrazně přidává na věrohodnosti. A samozřejmě stejně jako všechny i mne potěšila účast za kamerou M. Ondříčka při natáčení tohoto skvostu. A abych byl spravedlivý, musím i vysoce hodnotit skvělý cz dabing v podání Pavla Soukupa a Oldřicha Vlacha, kteří propůjčili své hlasy dvěma hlavním hrdinům. Tento film rozhodně doporučuji vidět! * * * * * ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

K filmům, jejichž zdejší hodnocení se pohybuje v závratných výšinách, blízko 90%, přistupuji raději s odstupem. Již několikrát jsem se velmi těšila a byla zklamána. Možná proto mě také Čas probuzení vlastně nezklamal. Celý snímek se snaží vzbudit v divákovi pocity lítosti a dojetí. U mě to však nedokázal. Spousta scén je výborně udělaných, ale že bych při nějaké vyloženě cítila hluboké duševní rozpoložení, dojetí či snad slzy, to se filmu nepodařilo. Robin Williams je v roli doktora skvělý a jeho výkon se mi líbil mnohem více, než výkon Roberta De Nira. Myslím, že se do této postavy příliš nehodil. Možná je to tím, že Robert má prostě "ksicht" protřelého gangstera a většina jeho rolí čítá převážně chlapíky tohoto ražení, mafiány, zločince, policajty a vůbec osoby angažované v kriminálním prostředí. Takže pro mě bylo těžké uvěřit mu, že je skutečně tou postavou, kterou ztvárňuje. Ani jeho výkon mi nepřišel nějak fenomenální. Často jsem měla pocit, že trochu přehrává. A vůbec sledovat ho v takovém "bezmocném" stavu bylo prostě nezvyklé. Ale, jedná se pouze o můj dojem. Většině zde zřejmě jeho kreace zaimponovala. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Celosvětová premiéra proběhla 12. prosince 1990 v Century City v Kalifornii. (Varan)
  • Robin Williams (Dr. Malcolm Sayer) ve filmu léči Parkinsonovu chorobu. Paradoxem je, že sám Williams touto chorobou na sklonku svého života trpěl. (-Dawe-)
  • Vo filme je viacero anachronizmov spôsobených rozdielom medzi dobou nakrúcania a dobou, v ktorej sa príbeh odohráva. Keď doktor Sayer (Robin Williams) väzme pacienta k oknu a ukazuje mu ulice vonku, jazdia po nich autá z osemedesiatych rokov, hoci príbeh sa odohráva v roku 1969. Keď doktor Sayer vezme Leonarda (Robert De Niro) do mesta, pozerajú pristávajúce lietadlo Boeing 747. Prvý let Boeingu 747 sa uskutočnil v roku 1970, ale príbeh filmu sa odohráva v roku 1969. (sellsakul)

Související novinky

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

19.12.2018

Penny Marshall, režisérka filmů Velký, Čas probuzení nebo třeba Velké vítězství, zemřela ve věku 75 let. Americká producentka a režisérka byla sestrou rovněž zesnulého Garryho Marshalla (Pretty Woman… (více)

Reklama

Reklama