Reklama

Reklama

Klér

  • Polsko Kler (více)
Trailer
Polsko, 2018, 132 min

Kamera:

Tomasz Madejski

Hrají:

Arkadiusz Jakubik, Robert Więckiewicz, Jacek Braciak, Janusz Gajos, Joanna Kulig, Adrian Zaremba, Ignacy Klim, Michał Gadomski, Katarzyna Chlebny (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Církev a víra, jak blízko a daleko mají k sobě... Tři kněží, tři pohledy na polskou katolickou církev, na její „poklesky“ jako pedofilie, korupce, chamtivost, přetvářka a s tím spojená problematika celibátu, alkoholismu, touhy po penězích, moci a funkcích. Režisér Wojciech Smarzowski vstupuje na fary, do kanceláří vysokých církevních hodnostářů, doprovází do zákristií ministranty a faráře, vrací se do církevních útulků minulých let a nahlíží do duší kléru i farníků. Jako by desatero neexistovalo... V polských kinech film zaznamenal rekordní návštěvnost, film vidělo více než pět milionů diváků. V roce 2018 získal řadu národních cen. Úspěšně byl uveden i v zahraniční distribuci a na mezinárodních festivalech. Film se z velké části natáčel v České republice, především scény v kostelích, kam byl filmařům vstup na polském území „zapovězen“. Renomovaný režisér Wojciech Smarzowski ve svých filmech otvírá nejpalčivější rány polské společnosti. Nechodí kolem, nezměkčuje, pojmenovává věci napřímo, i když bolestivě. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (174)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Jojo, to už si fakt nikdo nebere servítky, když zhanobí národní poklad, což v Polsku víra bezpochyby je! Kler sleduje příběh dvou zkrachovanců a jednoho vyvoleného, probíjející se denní rutinou dle Pána, která se povětšinou skládá z vodky, srážení chodců a znásilňování ministrantů. Vrcholem byl bezpochyby biskup vezoucí své pozadí v Bentley Continental v kůži z bezvěrců. 86 % ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

V Polsku je katolická církev vlastně největší politickou stranou a jako taková si i počíná. Korupce, výhružky, intriky a následné zastírání všech prohřešků. Kler ukazuje že máslo na hlavě nemají jen nejvýše postavení preláti, ale i venkovští kněží, učitelé na církevních školách a vlastně i jeptišky spravující sirotčince. Nicméně pokud pominu ty nejvýše postavené, kterým jde především o mediální obraz církve i jich samých, nejsou postavy černobílé. Jsou to lidé s vlástními démony či s obyčejnými lidskými slabostmi, které si ale jako kněží nemohou dovolit a tak se topí v alkoholu nebo v neustávajících výčitkách. Smarzowski mě opět totálně uzemnil a dost dobře nechápu, proč se jeho filmy nepromítají v našich kinech. Každý z nich by si to zasloužil. 100% ()

Reklama

progression 

všechny recenze uživatele

Po syrovém a drsně realistickém (i když skutečnost možná byla ještě drsnější) snímku Volyň, který mne hodně zaujal, jsem se na film Klér těšil a režisér mne opět nezklamal. Opět film podle skutečnosti, určitě dost kontraverzní obzvláště v katolickém Polsku, přesto tam měl ohromnou návštěvnost a film, ve kterém se velice originálně prolínají tři "nezávislé" příběhy hlavních postav a nešvary v církvi, ale vlastně nešvary v celé společnosti, protože celá společnost v určitém slova smyslu degeneruje a proč by to mělo být v církvi zrovna jinak. O peníze přece jde až v první řadě, boj o moc a sexuální i jiné prohřešky (nejenom) mocných jsou ututlávány a zlehčovány a původní zdravé morální a lidské hodnoty dostávají těžce na prdel. Jejich idealističtí nositelé (kterých stále ubývá) jsou čím dále tím více odsouváni na vedlejší kolej, protože být slušný se nevyplácí, ba právě naopak. Povedený casting ústředních postav, skvělá kamera a hudba. Hodně scén bylo natáčeno v Česku, protože v Polsku to bylo nerealizovatelné. O osudu té "visící" páté hvězdičky se rozhodnu až po dalším shlédnutí tohoto vyjímečného filmu. Ale dojmů a námětů k přemýšlení ve mně zanechal požehnaně. Jak to ti Poláci dělají, že v poslední době (nejenom) točí takové silné filmy. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Obrovská poklona tvůrcům, že si tohle troufli v silně katolickém Polsku natočit. Odhaduji, že to nebylo vůbec lehké a církev se jim to jistě snažila překazit, či minimálně znepříjemnit. Jméno režiséra – Wojciech Smarzowski - si každopádně značím a mrknu se v budoucnu na další jeho tvorbu. Zpět k samotnému filmu, obsah jednoznačně přebíjí formu, která mi jako jediná úplně nesedla. Mírně nervní kamera i neurovnaný střih mě zpočátku štval, ale postupně jsem si zvykl a nutno říct, že do celého filmu to sedí náramně. Obsazení je výborné, postupná gradace vyprávění a přechod z černé komedie do mrazivého dramatu také. No a k obsahu… víra je víra, proti ní nic nemám, ale organizované náboženství a v našem regionu katolická církev, to je neskutečný hnůj. Chápu, že tvůrci šli do velmi konfrontačního způsobu, nicméně s církví se jinak nedá. Stejně jako jakákoliv organizace je odrazem celé společnosti a jsou v ní dobří i špatní lidé. Ale katolická církev je snad jediná organizace na světě, která kryje pedofily, korupci a všelijaká jiná svinstva a ještě se cítí ublíženě, když se na to upozorní. Nikomu jinému by to tak neprocházelo, proč jim to vše prochází? Z toho mi není vůbec dobře. Jsem jen rád, že nežiji v Polsku, že jsem nepropadl církvi a že nejsem jen hloupá ovce z jejich stáda. Všichni si mohou uvědomit, že k víře v cokoli, nikoho jiného nepotřebují a už vůbec ne podobně prohnilou organizaci. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

V případě tohoto snímku musím samozřejmě v první řadě, ostatně ale stejně jako většina uživatelů, ocenit odvahu a pořádný koule tvůrců, kteří si dovolili natočit film s tímto tématem zrovna v Polsku, to jako fakt smekám klobouček, zároveň se ale i upřímně divím, že se něco takového dostalo do tak široké distribuce, jelikož jak právě i samotný film ukazuje, pro ty svině by to nebyl sebemenší problém nechat zmizet, no každopádně se to naštěstí ven dostalo a všichni jen tak můžeme doufat, že to spoustě lidem třeba alespoň částečně otevře oči, protože v této podívané věřím skutečně každému slovu, každému momentu, každému činu, naprosto věřím tomu, že ten katolický systém, ovšem nejen v Polsku, takhle funguje a je to tedy neuvěřitelný mazec, a myslím, že i většina politické scény jen může tiše závidět, jaké korupční veletoče fungují právě v této zkurvené instituci, vymývající lidem mozky. K filmu samotnému. Na začátek je nutné upozornit, že podle mě tím ústředním tématem Kléru není poukázání na konkrétní problém pedofilních kněží, to je zde podle mě jen jedním z mnoha vážných obvinění církve, celý film spíš poukazuje na celkovou vnitřní prohnilost, zkaženost a chtíč všemocných zmrdů, zneužívající své moci, nabyté pobožnými hlupáky, co jim zobou z ruky i ty největší hovna, co z nich padají. Sakra, jak já ty náboženské organizace nenávidím!!! Samozřejmě, celé to zpracování mohlo být klidně i údernější a jistě i odvážnější, to by ale asi už fakt potom neprošlo, každopádně i tato zápletka dokáže vyvolat silné emoce a množství působivých dramatických situací, jinak disponuje ale i slušným spádem, dále pak veškeré postavy jsou výrazné a zajímavé, a to i díky jejich hereckým představitelům, nicméně ale musím zopakovat, že tím skutečně nejdůležitějším faktorem je zde prostě fakt, že vůbec takovýto film vznikl a za tu odvahu sdělit světu alespoň kus pravdy, co se církve týče, by zasloužili tvůrci ohromný vděk a poděkování minimálně tím, že by to měl vidět opravdu každý z nás. Pro mě osobně je to každopádně úžasná „voda na mlýn“, jenž ještě víc prohloubil mou nenávist vůči všemu, co souvisí s náboženstvím! ()

Galerie (18)

Zajímavosti (9)

  • Tvůrci filmu chtěli natáčet v Krakově, ale byli odmítnuti. (JoranProvenzano)
  • Na LFŠ 2019 režisér Smarzowski prohlásil, že považuje polskou katolickou církev za organizaci mafiánského typu. (klukluka)
  • Scénář k filmu vznikal od roku 2013 do roku 2018. Všechny scény mají podle scenáristy Rzehaka reálné předobrazy. Smyšlený je pouze hon na kněze. Podle Rzehaka by se farníci ke svému duchovnímu ve skutečnosti nikdy takto nezachovali a bránili by ho do posledního dechu. (klukluka)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama