Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

SonG 

všechny recenze uživatele

Pohádka se mi jako taková líbí hlavně proto, že je tam netradičně více napínavých a temných pasáží, což u podobných pohádek není moc typické..Scéna u lesní chapouky, kde se stařenka mění na polo-princeznu mi fakt naháněla skoro husí kůži:-)...K negativním věcem v této pohádce podle mne patří postava Ondřeje Vetchého, který je svým fňukáním a neustálým stěžováním až protivný, a vychutnávál jsem si scény bez jeho přítomnoti...Jinak ale veskrze povedená pohádka, na kterou se rád podívám znovu... ()

Stocki 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších československých pohádek, která byla natočena před revolucí a jedna z posledních, která patří do zlatého fondu. Po ní už to totiž šlo s pohádkami jenom z kopce. Nebojsa rozhodně patří do červených hodnot, jelikož má úžasnou a také temnou, až strašidelnou atmosféru, klasický příběh o cestě do světa a hlavního hrdinu v podání Jána Kronera. Ondřej Vetchý v roli Ferka rovněž perlí a pobaví a maska Václava Knopa je lepší než u Freddyho Kruegera :-). Nemyslím si, že by se děti měly nějak moc bát, já se tedy jako malý bál u něčeho jiného. K dokonalosti už stačí zmínit jen výtečnou hudbu a krásné exteriéry i zbudované interiéry. Za mě 100 %. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Režisér Július Matula natočil v roku 1988 filmovú adaptáciu známej rozprávky o statočnom, odvážnom mládencovi, ktorý nepozná strach. Preto sa vyberie do sveta ho hľadať. Cestou si najde párťáka a na konci najde i svoju lásku. Matulova verzia obsahuje chvíľami i náznaky horroru, čo ma potešilo. Taktiež sa mu podarilo vhodne obsadiť titulnú úlohu. Ján Króner predviedol jeden zo svojich najzaujímavejších hereckých výkonov. Výborne mu pri tom sekundoval Ondřej Vetchý. *** ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Klasická filmová pohádka. Ondra jde do světa ,aby se naučil bát. Cestou ho přepadnou loupežníci ,ale on jim dá co proto. Přesto se ho jeden chytne a jde s ním jako kamarád strašpytel Ferka. Kterého perfektně zahrál Ondra Vetchý. Zaslechne o zaklétém království a princezně. To je něco pro Ondru. Místy humorné ,ale krásně ponuré. Tahle pohádka není ,tak oblíbená ani známá , ale o to víc je povedená.. ()

PALINO 

všechny recenze uživatele

No pekne Simako, zase si privlastňujete niečo, čo nie je Vaše. Nebojsa určite nie je českou pohádkou, ALE SLOVENSKOU! Ja tiež nepoviem, že Vesničko má středisková je slovenský film len preto, že tam hrá Marián Labuda. Ondřej Vetchý je určite vynikajúci, ale žeby až tak zastínil Janka Krónera ako ste tu napísali, to určite nie. Strašidelná atmosféra filmu je na jedničku. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Ondřej Vetchý se rád bavil s místními, rozdával zájemcům autogramy, poslouchal písničky hudců a zajímal se i o historii kuželovského mlýna. (TheSlezy)
  • Filmová verze se od knižní formy liší. Zatímco ve filmu byla princezna (Zuzana Skopálová-Jányová) v zajetí zlých sil čarodějníka (Václav Knop) a Ondra (Ján Kroner ml.) ji mohl osvobodit jen tak, že po tři noci musel vydržet strašné zkoušky bez jediného hlesnutí, v knize zámek ovládalo dvanáct pekelných nestvůr, které bylo nutné překonat stejným způsobem a poté ještě hlavního hrdinu čekala další dobrodružství, než se konečně probojoval ke své vyvolené princezně. (Nick321)

Reklama

Reklama