Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Rázovitá pohádka, která mění zaběhnuté pohádkové pořádky jen maličko, když přináší drobně inovovaný náhled na strach a odvahu - a osvětluje, kdy a proč by se měl bát i ten největší hrdina. Přitom neztrácí ze zřetele, komu je primárně určená, takže je sice místy strašidelná - někdy dokonce skoro až hororová, ale jenom nezávazně ... tak nějak po našem. Její triky nejsou dokonalé, nicméně podtrhují její zemité kouzlo a zvýrazňují její zvláštní atmosféru, díky níž máte pocit, že ani v závěru nevydala všechna svá tajemství ... jako každá správná pohádka. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tak jako Pavel Kříž v pohádce O STATEČNÉM KOVÁŘI se vydal do světa na zkušenou, tak tady se vydává do světa Ján Króner ml., aby se naučil bát. A stejně tak potká vychytralého nemakačenku toužícího po bohatství, tentokrát Ondřeje Vetchého. Paradoxní je, že v kováři tím nemakačenkou byl právě Króner. To není jediná spojitost s touto pohádkou. Tou další jsou zelenošedé až vyblité barvy, kvůli kterým bohužel Nebojsa neupoutá tak, jak by měl. V pozdější strašidelné fázi pohádky to už tak nevadí, ale převážně první polovinu filmu to hodně kazí. Ještě jednu výrazně viditelnou spojitost má Nebojsa s "kovářem", a to vyhazování zbrojnošů do vzduchu. Tentokrát Nebojsa místo zbrojnošů vyhazoval do vzduchu loupežníky, což by spíše odkazovalo na MRAZÍKA. Příběh je také podobný. Nebojsa musí na své cestě zvládat dané úkoly. Ta jeho cesta je strašidelná, stejně jako se tak tváří celá pohádka. Umocňují to strašidelný mlýn, pohřební fiakr s lebkami, strašidelný hrad s tančícími zombiemi, strašidelná hospoda. Ovšem i přesto to není tak poutavě natočené, jak by si zasloužilo. Chvílemi se Nebojsa táhne až nudí. [10834. hodnocení, 231. komentář, 64%] ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

Pohádka natočena na motivy Pavla Dobšínského, současníka Boženy Němcové. Tím pádem příběh nezapře podobné motivy jako v pohádce "O statečném kováři". Oba náměty pro filmovou podobu zpracoval Bohumil Steiner (Nebojsu ve spolupráci s Jaroslavem Petříkem). Zajímavé je, že Kroner - nebojsa Ondra - si zahrál i ve "Statečném kováři" (roli siláka Matěje). Vetchý v roli ustrašeného zlodějíčka Ferka je bezkonkurenční, jeho nehrdinskost opravdu ční nad ostatními výkony. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Do 4* hodnocení se tahle pohádka dostala hlavně kvůli své úžasně temné a lehce hororové atmosféře. Škoda místy toho překombinovaného a zejména v postavě zakleté princezny trochu nejasného scénáře. Jedna z mála slovenských pohádek, které se mi líbí a jedna z posledních, které se mě líbily ve srovnání s tím, co přišlo po roce '90. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Výrazně nepodařená napodobenina o něco starší slušné pohádky. Místo kováře si zde člověk "užívá" dřevorubce. Když Janko Kroner hrával zamlada v podobně děsných pohádkách, tak není divu, že se dnes má tak, jak se má. Kontrastem k jeho nebojácnosti je zde připosránek Ondřej Vetchý, kterého mám za normálních okolností dost rád. Tohle ovšem není normální okolnost. Pohádka je netradičně neobyčejně temná. Většina děje se odehrává ve tmě. V pohádkách bývá člověk zvyklý na příjemné písničky, které třeba i na chvíli uvíznou v hlavě. Písničky v této pohádce jsou ovšem naprosto úděsné. Příběh nemá potenciál do sebe polapit diváky. Marně zde hledám nějaká pozitiva. Snad jen to, že Kroner kdysi býval fešák. Lepší odpádek. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybrala uživatelka harfuska. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Počas natáčania panovalo úmorné teplo. Ako je ale známe, ľudia z južnej Moravy sú mimoriadne pohostinní, a tak sa filmárom snažili útrapy spojené s horúčavou kompenzovať. Dobrá slivovica bola preto vždy k dispozícii. (Arsenal83)

Reklama

Reklama