Reklama

Reklama

Série(5) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Historie naší země je plná otazníků a témat, o kterých se nemluví. Odhalte jejich tajemství... Přinášíme vám původní český seriál o záhadách Česka. Jednotlivé epizody tohoto seriálu přinesou pohled na zajímavé události českých dějin. Každý díl je věnován jednomu z osmi konkrétních témat naší politické a kulturní historie, nad nimiž se dodnes vznášejí otazníky nebo jsou dlouhodobě přehlíženy, a kuriózním detailům, pro které se v učebnicích dějepisu nenachází místo. Režisérský tandem Otakáro Maria Schmidt a Jana Kristina Studničková, který má s dokumentární tvorbou bohaté zkušenosti, se této úlohy zhostil s jistotou a nezaměnitelnou poetikou. Autorem scénáře je Petr Bahník. Je tedy na co se těšit. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Lukas__ k tomuto seriálu (7)

Utajené příběhy českých dějin (2018) 

Na český dokument je to epic. Ale v reálu ze 4 sérií po 8 epizodách mi zaujalo reálně tak 9 dohromady (ty skutečně historické). Tento dokumentární seriál má v zásadě 4 typy epizod: 1. Něco skutečně historického (viz S2E2), 2. Vypráví pohádku (budiž pověst) a doplňuje více méně náhodné spojitosti (viz S3E2), 3. Vypráví zdánlivě zajímavý příběh o naprostý blbosti (apeluju na to co lidstvu zbylo ze zdravého rozumu nevěřte tomu - viz S2E4), nebo za 4. je seriál propagátorem křesťanské víry (viz S1E2). K tomu poslednímu chci ještě říct, že chápu nějaký historický vliv křesťanství (který je reálně zmíněn v každé epizodě), ale já nechodím do kostela přednášet kvantovou fyziku tak vy prosím necpěte fráze jako "to Bůh", nebo "síly zla" do historického dokumentu, díky. ()

Série 1 (2018) (S01) 

V této sérii bych chtěl vyzdvihnout hlavně historické epizody - tím myslí ty reálně podložené fakty (1, 5, 7 a 8), pak tu byly některé , které byly zajímavé/nezajímavé a pak ty nejhorší kde chvíli člověk nevěřil že se taková blbost dostala do televize nebo to působilo jako komedie. Taky tu musím zdůraznit, že jsem ateista, křesťané si pravděpodobně užijí epizody jako je např. 2 mnohem více. V závěru ještě chci říct, že chápu nějaký historický vliv křesťanství (který je doslova v každé epizodě), ale já nechodím do kostela přednášet kvantovou fyziku tak vy prosím necpěte fráze jako "to Bůh", nebo "síly zla" do historického dokumentu, díky. ()

Série 3 (2020) (S03) 

Série plná historických zajímavostí, ale i pouhého převypravování legend s náhodnými odkazy (2, 6, 7) a pak jsou tu 3 epizody, které jsem s prominutím jakožto ateista nedokázal zkouknout najednou a bez výbuchů smíchu. V závěru ještě chci říct, že chápu nějaký historický vliv křesťanství (který je doslova v každé epizodě), ale já nechodím do kostela přednášet kvantovou fyziku tak vy prosím necpěte fráze jako "to Bůh", nebo "síly zla" do historického dokumentu, díky. ()

Kouzlo a děs mikulášského večera (2020) (S03E08) 

Hodně zajímavá epizoda, něco podobného jsem hledal v celém seriálu. Obzvlášť mě pobavilo, že v Nizozemsku mají "rasistické" Vánoce Xd. Taky mě překvapily originy Santy a Dědy Mráze. Hlavně se divím, že autora výroků na konci s jeho uvažováním ještě nenechala FBI odstranit :) ()

Série 4 (2022) (S04) 

Tady už je vidět jak tvůrcům dochází zajímaví obsah - rukopisy rozdělené na 3 díly (ve 3. už je nová max. 1 informace, která nebyla ve 2 předchozích) a většina dalšího obsahu už je taky nezajímavá. Epizoda o Živnobance se ještě dala a 1. epizoda o Lužicích je 1 z nejlepších tohoto seriálu, ale vš ostatní už nemá nad 2 hvězdy. ()

Zlato republiky (2023) (S05E05) odpad!

Nevím kdo to tu tvořil, ale když už tak 5. epizoda této série se jmenuje "Voynichův rukopis - tichý svědek revoluce" a celá je v podstatě vycucaná z prstu, protože těch epizod muselo být 8, ale už je nenapadlo natočit nic jinýho a tak furt v této epizodě opakují jak knížka viděla historii. ()

Reklama

Reklama