Reklama

Reklama

Divoké Rakousko: Stvořeno vodou

(TV film)
  • Rakousko Universum: Österreich - Die Kraft des Wassers (více)

Obsahy(1)

Cesta vody začíná vysoko v horách s ledovci a pokračuje přes horské potoky a poslední pralesy až do teplého jezera. Právě voda totiž utváří Rakousko takovým přírodním pokladem, jakým je... Díky dávnému vášnivému a bouřlivému milostnému svazku s vodou se dnešní Rakousko může pochlubit jedinečnou a v každém ohledu okouzlující krajinou i biosférou. Alpské ledovce, pravěká moře a mocné řeky kdysi stvořily divoký domov tak ikonických a majestátních zvířat, jako jsou orli, divočáci, kozorožci nebo jeleni. Ať už je v pevném nebo kapalném skupenství, voda disponuje obrovskou silou. Ledovce mohou vykrajovat a tvarovat hory do bizarních tvarů i podob. Někdy to trvá miliony let, jindy pouhé tisíce. Když ustupují, naplní jezera ledovou vodou. Ale i ta nakonec vyschnou, zmizí a na jejich místě vyrostou lesy. Vysokými pohořími se valí řeky a vodopády, které přinášejí miliony tun vláhy dolů do údolí. Tam se díky tomu rozšiřují úplně nové biotopy. Vznikají hnízdiště kulíků říčních nebo místa vhodná pro zakořenění větrem rozprášených semen javorů. Vysoko v kmenech stromů uvnitř prázdných dutin vyklovaných datly se uhnízdily kachny. A na území světově proslulé ptačí přírodní rezervace Neziderské jezero zákeřně číhá kukačka. Podaří se jí ošálit oběť, aby se postarala o jejího vlastního vražedného potomka? Divoké Rakousko je plné přírodních divů i krás a všechny je stvořila voda. (TV Prima)

(více)

Recenze (4)

Potkan 

všechny recenze uživatele

Krásně a na světové úrovni udělaný umělecký dokument. Jen je škoda, že v popiscích zde na csfd není uvedeno, že velkou část dokumentu natáčel český kameraman a vzděláním biolog Jirka Petr a na filmu se podílelo i několik dalších českých tvůrců. Pro mě je to ukázka toho, jak si neumíme vážit čechů, kteří ve světě něco znamenají, ale když zrovna nedělají prvoplánové filmové krváky, doma se o nich neví.  Podobné dokumenty se v Rakousku nebo Německu vysílají v hlavní vysílací době. U nás jdou v době, kdy u televize skoro nikdo nesedí... ()

ciwiciwi789 

všechny recenze uživatele

Krásne zábery a “neopozerané” živočíchy. Ak ste ešte nevideli mihuľu potočnú bojovať s protiprúdom, tu ju uvidíte! Aj mnoho iného - strapaté potápky, hniezdiace kulíky, perlorodky...! Výborný dokument! ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Do Rakouska jezdím prakticky každý rok. V dokumentu je mnoho pěkných leteckých záběrů a nadúroda zvířat. Na Neziderské jezero je krásný výhled z rozhledny nad maďarskou Šoproní, pod níž se pořádá každý rok slavný hudební festival Volt, který je letos kvůli pandemii zrušen. Je zvláštní jako jsou nyní pusté skály považovány za něco estetická hezkého. Se změnou klimatu opravdu budou moci v Rakousku pěstovat banány. Zachycení vývoje kukačky v prvním dílu se mi líbilo. Vrcholem druhého dílu jsou pro mě záběry introdukovaného rysa. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Krásne zábery, trochu pripomínajúce Tatry, ale oveľa rôznorodejšie. Príbehy zvierat sú v najlepšom štýle filmovanie BCC, zblízka aj vo vtáčom hniezde a všetky dôležité momenty sú dobre vystihnuté. Topenie ľadovcov treba zdokumentovať práve dnes, lebo o pár rokov už bude neskoro. ()

Galerie (56)

Reklama

Reklama