Reklama

Reklama

Zločin v dívčí škole

  • angličtina Crime at the Girls School (neoficiální název)
Povídkový / Krimi / Komedie
Československo, 1965, 107 min

Předloha:

Josef Škvorecký (kniha)

Hrají:

Lubomír Lipský st., Petr Kostka, Jana Gýrová, Jan Faltýnek, Jan Přeučil, František Miška, Josef Beyvl, Karla Chadimová, Vilém Besser, Zdeněk Řehoř (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Povídkový film natočený na motivy prvních detektivních povídek ("Smrt na jehle", "Jak se koupe žena" a "Zločin v dívčí škole"), které Josef Škvorecký už podepsal svým jménem. Hlavním hrdinou a spojovacím článkem je zde poručík Borůvka, ztvárněný Lubomírem Lipským. Postupně zde řeší případ vraždy mezi horolezci, smrt tanečnice v hudebním divadle a také podivné zmizení profesora matematiky. Ve třetí povídce byli poprvé před kameru přineseni Matěj a Petr Formanovi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

zette 

všechny recenze uživatele

Tri jednoduche kriminalni povidky s lehkym nadechem humoru. Po technicke strance je nejpovedenejsi, stylova povidka Jiriho Menzela, ktery dal predzvest sve uspesne zacinajici kariere. Dejove nejvice zaujme ta prvni, jen nechapu, jak Ivo Novak a spol mohli ve filmu ponechat takovou fatalni chybu (Lipsky za jizdy vystupuje z auta). ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Příjemnější jsou vrazi vymyšlení nežli skuteční. Už proto, že jsou neskuteční." Já tedy taky raději dopadnu vymyšlenýho vraha než skutečnýho. Já jsem totiž mazanej a tak vím, že vymyšlenej vrah se mi nepomstí. Poručík Borůvka na to však jde od lesa ... tedy vlastně z vrcholu hory, dívčích sprch a dívčí školy. To nejsou špatná výchozí stanoviště. A zábava se v nich taky najde. Jen se ta detektivka nesmí brát až tak moc detektivně, protože o to tady nejde. Tedy alespoň doufám. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

První dvě povídky jsou vcelku podařené, Smrt na Jehle dokonce velmi, ovšem spojovací materiál mezi nimi a především povídka třetí je naprosto pekelná. Hlavně kvůli tomu, že do té doby odlehčenou atmosféru obrátí bůhvíproč zcela naruby a diváka zaplete do ztřeštěného vyšetřování, jež mělo být vtipné, ale není. Pokud chtěl Jiří Menzel natočit československého příbuzného Růžového pantera (čemuž by nasvědčovaly i neustálé přeřeky komisaře Borůvky), shořel jako papír. ()

gombarix 

všechny recenze uživatele

Poručík Borůvka zvaný Bublina je překvapivě dobrý mix Columba (před Columbem) a Suchetova Poirota (před Suchetem), a byť vypadá že neumí bez přebreptnutí do pěti napočítat, nic mu neujde a nakonec každého odhalí. Zápletky nejsou hloupé (naopak, Škvorecký je má vypilované snad až moc vědecky), vše je odlehčováno suchým sebeironickým humorem a zasazeno do zvláštní komorní atmosféry. - První příběh mi trochu skřípe ohledně provedení činu (nepřijde mi to fyzikálně možné), jinak je to ale celkem dobře natočená a Liškovými zvuky patřičně okořeněná horolezecká historka z malebného Hruboskalska, navíc Jana Gýrová je tady úplná Monica Vitti. - Na druhé epizodě je nejhorší přetrpět úvodní muzikálové číslo (Rychman, no), solidní odměnou je pohled na Karlu Chadimovou coby vyjukanou brýlatou policejní asistentku (Triska taky neměl špatný vkus, inu). - Třetí (a titulní) případ nabývá postupně stále bizarnější podoby, což je v závěru tím nejprovařenějším způsobem zazděno, samotná stylizace je ale působivá až hororově. Interním vtípkem je pak vystoupení sotva ročních dvojčat Formanových v roli potomků jedné z členek "Kill Kitten Klanu", přičemž jejich skutečná matka Křesadlová (v roli vůdkyně klanu) stojí hned vedle. - Případy jsou výběrem ze sbírky "Smutek poručíka Borůvky", stojí za přečtení. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Poněkud nevyvážený soubor povídek - první dvě ve vážnějším duchu, poslední lehce do komična. Ona je Menzelova povídka vlastně velmi podařená a uvítal jsem šest černých dívek. Jenže když člověk viděl ty báječné interiéry a pohled na budovu zvenku, tak jsem si jen povzdechl - dodat bouři, mlhu, vypustit šaškování, z černých dívek udělat temný kult, trocha pavučin a tajemné sklepení + mrazivou hudbu - byl by z toho pěkný gotický horor....ale také úplně jiný film. Na jednu stranu jsem si snímek příjemně užil, na druhou ale hodnotím jako slušný průměr. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (7)

  • Filmováno také na Hrubé Skále. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • V titulcích je chybně uvedeno jméno horolezce Petra Prachtla, jež by správně mělo být Prachtel. (zelenymuzik)
  • Lubomír Lipský byl obsazen na výslovné přání autora předlohy Josefa Škvoreckého. (gjjm)

Reklama

Reklama