Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na úsvite tretej svetovej vojny, sa študenti strednej školy na stredozápade USA formujú do partizánskych oddielov, aby opätovali útok sovietskej armáde. (sliver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (192)

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

V 80. letech už dávno o tržbách a tedy úspěchu filmové produkce rozhodovali američtí teenageři, a tak i propagandistický film se musel přizpůsobit jejich vkusu. Rudý úsvit představuje kombinaci dobrodružného teenagerského filmu a té nejhrubší politické propagandy vrcholící studené války. Psala se 1. polovina 80. let a ve Spojených státech tehdy vládl Ronald Reagan se svou představou Sovětského svazu coby říše zla. Oba bloky tehdy oprášily ty nejprofláknutější způsoby prezentace svého politického protivníka, jakoby vystřižené z 50. let. Z ničeho nic vtrhne na mírumilovné a nicnetušící americké občany nelítostná soldateska sovětských, kubánských a nikaraguiských hrdlořezů, kteří přes noc budují koncentrační tábory a hlavně zahání na útěk slaboučkou americkou armádu. Film se s ničím moc nepáře a ze všeho nejmíň s logikou. Je plný těch nejhloupějších klišé, amerického patriotismu a amerických rodinných hodnot. S odstupem doby je neuvěřitelné, jak vážně se tehdy tenhle kousek bral, ať už ze strany tvůrců nebo filmové kritiky, ale dokonce i publicistů, kteří ho považovali za seriózní námět k diskuzi. A stejně tak neuvěřitelných je těch 61 %, které k dnešnímu dni na CSFD tato slátanina posbírala. To, že se na plátně poprvé sešel tehdejší velký idol Patrick Swayze a začínající herečka Jeniffer Grey, kteří krátce nato zazářili v komerčně úspěšném hitu Hříšný tanec, není pro filmové dějiny nijak podstatné. Celkový dojem: 5 %. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Film, který bych si asi přál vidět jako puberťák. Propaganda mi nepřišla zase tak hrozná, jako některým zde. Na ruské straně nejmodernější ruská vojenská technika (nebo její filmové makety). Jediné, co prudí (ale to je tradice), že dobrý hrdina pokosí 60 ranným samopalem 120 nepřátel, ale druhá strana při střelbě ze všech, i těžkých zbraní, sem tam někoho škrábne.... ()

Reklama

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Akčňák zo starej školy, ktorý neotáľa a do akcie nás vrhne už po úvodných štyroch minútach. Red Dawn v čase vydania vyznieval a z istej perspektívy bol pre mnohých aktuálnym, dnes pôsobí naopak úplne absurdne (a aj tak stále o hodný kus menej ako jeho remake). Milius pracoval s paranojou a témami studenej vojny pomerne umne a s istotou sa mohol spoľahnúť na neoblomný americký patriotizmus v srdciach cieľovky. Spojené štáty napadol Sovietsky zväz spolu s Kubou a Nikaraguou, výsadkári bez akýchkoľvek problémov obsadili väčšinu územia. vrátane malých mestečiek v Colorade. Hŕstke mladých sa podarilo v zápale boja utiecť do hôr, odkiaľ podnikajú partizánsku vojnu proti okupantom a po večeroch si v kotlíkoch ohrievajú Campbell's polievky a sŕkajú Coca-Colu. Najväčším paradoxom ale je, že toto mi ako rušivý element vôbec nepripadalo a neobťažovalo ma. Čo ale áno – konania hl. postáv vyzerajú až príliš koordinované, absentuje nejaká väčšia panika, chaos, zmätok a chyby z ich strany. Ciele a plány mali veľmi smerodajné a jasné, agresora aj ostrieľaných operatívcov dávali dole akoby nič. Každopádne, mladý Sheen a Swayze v ansámbli potešili, kamera tiež. Film mal krásne zrnitý obraz, dobrú atmosféru, cit pre detaily, technika obstojne imitovala tú sovietsku, Brežnev na obrazoch v kanceláriách, národné hymny... Sledovanie určite nezamrzelo a aj napriek relatívnej spokojnosti nabudúce pri chuti na rovnakú tému zvolím radšej "overenú" austrálsku žumpu menom Nemilosrdní, ktorá ma aj napriek väčšej miere absurdity, hlúposti a nelogickostí aspoň reálne bavila. A asi rovno aj zajtra... ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Film, který má naprosto parádní začátek, prostě jen tak jdete do práce nebo do školy, najednou se na zem snese hromada parašutistů se samopaly a začnou bez milosti popravovat všechno živé, v tom lepším případě je odvedou do výchovných táborů. A nejedná se o žádné menší břídily než Rusy a Kubánce. Potenciál filmu, který velmi slibně začal, tak rychle opadl a pak už bohužel zase jen padal a padal. Skupina přeživších utečenců vytvoří v lesích partyzánskou skupinu odhodlanou za každou cenu vybojovat svoji svobodu zpět. Téma není špatné, ale postupně se děj přestane rozvíjet a zamrzne na mrtvém bodě, což ho sráží hodně dolů. Je to škoda, protože děj měl ještě potenciál se posunout dál. Za zmínku stojí i fakt, že se zde potkají ještě před natáčením Hříšného tance Patrick Swayze s Jennifer Grey. ()

gegina31 

všechny recenze uživatele

Přihmouřila jsem obě oči, abych tomu dala alespoň 2 hvězdy s ohledem na to, že to je dost starý film. Na druhou stranu si myslím, že sračka to musela být i tenkrát. Opět jsem si jen tak našla pár filmů natočené přibližně ten rok, které jsou super i po tolika letech, takže zas tak na to stáří se film vymlouvat nemůže. Jinak když se vrátím k samotném filmu, tak to byl jeden velký nesmysl. Probíhá tam jakási invaze vojáků...na jednu stranu se parta studentů hrozně skrývá a na druhou stranu se jde bez problému projít po městě a ještě navštívit tatíka v nějakém zajateckém táboře. Ale hlavně zahrát na citečky...což byl nejspíš hlavní cíl tohoto filmu, který mě tedy naprosto minul, protože mě bylo úplně u pr...., kdo tam zkape. Jediný plus....Johny a Baby a jejich první setkání. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (30)

  • Herci podstúpili intenzívny 8-týždňový vojenský výcvik, než začali na filme pracovať. (matt6)
  • Časopis Premiere zaradil v roku 2006 film medzi "25 kultových klenotov". (Jello Biafra)
  • Pri natáčaní scény s inváziou parašutistov boli piati parašutisti, prezlečený za ruských vojakov, odviati vetrom o viac ako míľu ďalej od miesta dopadu. (matt6)

Související novinky

Ruská invaze v bourneovském stylu?

Ruská invaze v bourneovském stylu?

21.06.2009

Vše tomu nasvědčuje. Scenárista Tony Gilroy byl přizván studiem MGM, aby napsal finální verzi předělávky Rudého úsvitu. Původní film režiséra Johna Miliuse vyprávěl o partizánském boji skupiny… (více)

Mise pro dva válečné týmy

Mise pro dva válečné týmy

11.07.2008

Američané budou opět zachraňovat svět. Nebo alespoň americkou demokracii. Máme zprávy o remaku téměř zapomenuté pravičácké klasiky Red Dawn a Tarantinových Inglorious Bastards. Oba filmy jsou na… (více)

Reklama

Reklama