Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Kube sa obyvateľstvo vzbúrilo proti Španielom. Kubánski povstalci sú masakrovaní. Amerika na Kubu posiela krížnik Maine, na ochranu amerického majetku a občanov, ktorý v havanskom prístave za zvláštných okolností exploduje. Príležitosti sa chytá neskorší prezident USA Theodore Roosvelt a na jeho podnet 25. apríla 1898 USA vyhlasuje vojnu Španielsku. Pod jeho velením sa formujú americké expedičné sily a "Drsní jazdci" a spolu s americkou armádou do 12. augusta toho roku porazia Španielov. Od decembra Kuba a ostrov Portoriko pripadnú USA. (andykovac)

(více)

Recenze (10)

helrohir 

všechny recenze uživatele

"Rough Riders" pokračuje v tradícii kvalitných amerických historických TV produkcií z 90.-tych rokov (mimo iné aj Gettysburg alebo Syn jitřní hvězdy). Tento je síce trochu viac patetický, heroizujúci a občas sa nájdu aj historické nezrovnalosti, ale v celkovom ponímaní ide na TV pomery o veľkolepé spracovanie. Filmu dominuje charizmatická herecká zostava, kde hlavne Berenger podáva vynikajúci výkon (tá teatrálnosť údajne Roosveltovu osobnosť vystihuje). Bojové scény sú na pomery vzniku vynikajúco spracované, a aj vďaka akurátnej hudbe a oným "heroizujúcim" momentom sú aj celkom dobre vygradované. Úvodná hodinka je taká "prípravná", a tým pádom trochu nudnejšia, ale po presune na Kubu sa dianie oživí a v podstate takmer do konca je tu nonstop akcia. Síce občas môže pôsobiť jednotvárne, ale rozhodne som sa nenudil. 75%. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Odepisovaný Tom Berenger se v této rekonstrukci americko-španělské války o Kubu zhostil role Theodora Roosevelta a skvěle postihl jeho proměnu ze salonního huráválečníka v tvrdého chlapa, který ví, co je to zodpovědnost velitele i smutek ze ztráty spolubojovníků. Na televizní film překvapivě velkoryse pojaté bitevní scény režíruje J.Milius zkušeně a s přehledem, přičemž mu hodně pomáhá hudba Petera Bernsteina. Jeho slavnější otec Elmer B. se podílel na složení jednoho hudebního motivu (konkrétně G Troop Theme) a celý soundtrack oddirigoval. Jinak se zdá, že Milius má pro amerického prezidenta T.Roosevelta očividnou slabost-viz též Vítr a lev, kde stejnou postavu hraje výtečně B.Keith. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Od počátku heroický "Uncle Sam" tón a slavná epizoda španělsko-americké války, pravděpodobně nijak extra historicky akurátní, zato plno srandiček a přehrávání. Pestré sebrance vévodí Berenger jako přesná karikaturní verze Teddy Roosevelta - nadšenecky energická, militantní a obrýlená postavička dobrodruha. Dojem mi zvlažila vrcholná zteč na San Juan Hill, kde jsem ztrácel pozornost i se ztrácel v dění, ale celkově vzato je to zábavný a sympatický TV počin. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Mnohý Američan je jako Milius, když si v pohodě někde vyhodí vlastní loď do vzduchu (tehdy ještě jenom loď), aby se mohl vrhnout na slabšího. Američané prostě bojují vždy za správnou věc a jejich presidenti bitvy neprohrávají. Dopad operace Kubánská svoboda jsme mohli vidět o šedesát let později. Sarkasmus stranou, kdo přežije ten patos s mírným ironickým úsměvem a bere to s ohledem na pojem noroubovaný Francouzi (mentalita), tak ocení výborné provedení, velice slušnou bitevní scénu a dostane nutkání si zjistit, jak mnohé věci byly doopravdy. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Patosu je tady samozřejmě spousta, ale spíš než protivně to působí úsměvně. Ostatně odlehčený tón podporuje i postava poněkud potrhlého Theodora Roosevelta, kterého parádně ztvárnil Tom Berenger a veselí dokázal vzbudit Buseyho generál Wheeler. Co se bojových scén týče, tak na televizní produkci byly víc než solidní, ačkoliv samozřejmě člověk musí brát v potaz dobu vzniku. Nic extra, ale dívalo se na to dobře a je fajn, že film připomíná u nás ne moc známou kapitolu amerického válčení. 70% ()

Galerie (44)

Reklama

Reklama