Reklama

Reklama

Projekt Modrá kniha

(seriál)
  • USA Project Blue Book (více)
Trailer
Historický / Mysteriózní
USA, (2019–2020), 14 h 33 min (Minutáž: 42–45 min)

Tvůrci:

David O'Leary

Hudba:

Daniel Wohl

Hrají:

Aidan Gillen, Michael Malarkey, Laura Mennell, Ksenia Solo, Neal McDonough, Michael Harney, Jill Morrison, Nicholas Holmes, Ian Tracey, Robert John Burke (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Na pozadí studené války a atomové éry pojednává tento napínavý seriál inspirovaný skutečným programem Project Blue Book amerického letectva, který byl zaměřen na vyšetřování UFO. Geniální astrofyzik dr. J. Allen Hynek je s kapitánem Michaelem Quinnem zapojen do přísně tajného programu. Dr. Hynek se pokouší přijít na kloub řadě záhadných pozorování. Brzy mu však dojde, že se ocitl ve středu rozsáhlého a nebezpečného pokusu o ututlání pravdy, díky němuž se on sám i jeho nejbližší ocitnou v nebezpečí. (Viasat)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

laik_60 

všechny recenze uživatele

vraj historický, vraj inšpirovaný skutočnými udalosťami !!! Pche !!! Skutočnosťou bolo, že aj Rusi aj USA súťažili kto má väčšiu atómovú bombu, a kto ich má viacej, utajovali všetko a popritom sa navzájom tajne sledovali. Nevysvetliteľne vesmírne javy sa museli "zviditeľňovať" aby nebodaj druha strana neobjavila niečo utajené. Vrcholom bol predaj a stavba atómových krytov do domácností vyrobených z drevotriesky. Po treťom diely to vzdávam. Neviem či sa sem vrátim :( ()

Rian_witcher 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno po první sérii: Určitě zajímavá variace na Akta X. Moc se mi líbilo zasazení do 50-60 let 20. století a s tím související atmosféru panující v USA. Nádherně působí i kostýmy a rekvizity. Nejvíce mi vadí trochu rušivé skloubení se špionáží. I když postavy a příběh špionů je zajímavý, nechytlo mě právě spojení s tématem UFO. Pochvalu naopak zaslouží výběr jednotlivých případů, z nichž jsem už o většině slyšel a zajímal se o ně. Nerad bych chválil jednotlivé herce, protože casting se dle mého vyloženě povedl a "Malíček" jednoznačně dokázal, že se zaškatulkování do rolí syčáka z Game of Thrones určitě nemusí bát. ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

Na začátek je nutné zdůraznit, že seriál je inspirovaný skutečnými událostmi asi stejně volně jak volná jsou varlata starce o letních pařácích. Project Blue Book je nejsilnější v pasážích, ve kterých Hynek vědecky vysvětluje možné racionální alternativy v pozorování UFO a pokud by se v tomto duchu odehrával celý seriál s lehkým nádechem tajemna, které by to kořenilo, byl bych blahem bez sebe. Racionalita a fakta ale dnes nikoho nezajímají, zvláště ne konzumní diváky televize, takže místo budování skeptické stránky (o které Modrá kniha vždy byla) nastává octově-alobalový Disneyland a prim hraje výhradně konspiračně-špionážní drama, fyzičtí mimozemšťané naložení v nádržích na amerických leteckých základnách nebo muži v černém pronásledující hlavního hrdinu. Tvůrci dávají okázale najevo, že seriál se zakládá na skutečných událostech, ale skutečný je na něm jen fakt, že Hynek byl v minulém století poradcem v několika po sobě jdoucích projektech zkoumajících fenomén UFO, jinak je vše kompletní fikce a mix dnešních všudypřítomných konspiračních teorií o mimozemšťanech a jejich pozadí. Přesto je Gillen v roli Hyneka natolik zábavný a Malarkey v roli smyšleného kapitána Quinna tak debilně správně americký, že to funguje. Funguje to ovšem výhradně díky nim a zhruba patnácti minutám v každém díle, ve kterých přichází ke slovu skepticismus. Potenciál námětu ležel úplně jinde než v konečném výsledku, ale co čekat od (pseudo)History produkující vedle tohoto seriálu třeba Vetřelce dávnověku. Historii? 70 % ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Pilotní díl mě nijak nezaujal, ale ok, řekla jsem si, že tomu dám šanci. Jenže oni mě nijak nezaujali ani další díly. Celé mi to přišlo jako nalinkované Akta X, kde každý díl se řeší nějaká neuvěřitelná událost, která má buďto logické vysvětlení nebo hm, mimozemské. Jenže místo agentů Muldera a Scullyové tu máme univerzitního profesora astronomie a leteckého pilota, jejichž hlavním úkolem je řešit případy logicky, aby veřejnost na mimozemšťany nevěřila, ale jak už to tak bývá, profesůrek chce znát pravdu, která je tam někde venku. Dá se na to dívat, ale že by mě to drželo u obrazovky a někdy bych se na to chtěla podívat znovu - nehrozí. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První seriál z produkce kanálu History, který jsem dosud viděl. A musím přiznat, že jsem nečekal až tak vysokou produkční hodnotu. Herecké obsazení není protkáno hvězdami, přesto jsem nikdy neměl pocit, že sleduji herce hrající pouze role. Každý představitel seděl dokonale na své místo. Samotný seriál je zcela očividně připraven pro televizní vysílání, o čemž svědčí velmi časté přechody do tmy s napínavou hudbou, které mají za úkol udržet diváka u televize, což funguje naprosto dokonale :). Zajímavé téma bylo využito na maximum, k nejvyššímu hodnocení chybí opravdu kousek. Oceňuji především menší počet epizod. Tvůrci se očividně snažili vybírat jen ty nejzajímavější případy a zbytečně seriál nenatahovaly. Po produkční stránce seriál překoná mnohé hollywoodské etudy. Výborná kamera, střih i lokace. Kdyby si seriál zachoval stejnou kvalitu, umím si představit, že bych sledoval klidně deset sérií. Škoda, že se nedočkáme ani té třetí, protože History zrušil další pokračování. ()

Galerie (312)

Zajímavosti (20)

  • Doktor J. Allen Hynek (Aidan Gillen) pro americké letectvo pracoval na třech různých projektech souvisejících s UFO: Project Sign, Project Grudge a Project Blue Book. (PATRICK96)
  • Kapitán Quinn (Michael Malarkey) hovorí, že ponorka zvládne hĺbku 40 stôp, čo je približne len 12,2 metra. Je jasné, že ide o chybný údaj. (koba)

Reklama

Reklama