Reklama

Reklama

Hop - a je tu lidoop

  • angličtina Monkey's Playtime
Československo, 1977, 87 min

Obsahy(1)

Rybář Fuksa vyloví z řeky láhev a prodá ji vedoucímu hostince Mertovi, který vzápětí zjistí, že její obsah je poněkud neobvyklý. Je totiž příbytkem džina, který chce svého majitele učinit šťastným a jediným slůvkem dokáže splnit každé přání. Merta toho samozřejmě využije k hromadění majetku. Stejně si počíná další vlastník, chamtivý řezník Tureček. Ten se navíc rozhodne každého, kdo se mu jen trochu nelíbí, proměnit v šimpanze. Zázrakem nabyté bohatství poznamená také Turečkovu dceru Blanku, což se vůbec nelíbí sympatickému Ondrovi, o kterého dívka stojí víc než o svého nápadníka Viktora, syna odklizeného Merty. Její otec má ovšem s Ondrou jiné plány. Chce se mu pomstít za to, že se od něj nenechal okrást, a nastraží mu léčku. Ve zmatku, který tím vyvolá, se však rozbije džinova láhev a on se přestěhuje do jiné. Shodou okolností do té, kterou si domů odnese Ondra. Nechá se džinem proměnit ve štěně a odnést Blance. Může tak být stále s ní, aniž by o tom dívka věděla. Ta se již začíná probouzet z opojení bohatstvím a hledá jiné hodnoty. Zdá se, že džinovo přání učinit svého pána šťastným se konečně naplní. (TV Nova)

(více)

Recenze (130)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Krystalicky čistý příklad ambivalence. Představte si, že vám někdo řekne, že budete hrát jednu z hlavních postav ve filmu (juchů!), která ovšem bude celou dobu říkat jen jedno jediné slovo (cože?), ale zato mnohokrát (hm...) To i ten Ota Šimánek coby pan Tau na tom byl líp. Kemr se tedy snaží tu svou roli vylepšit aspoň tím, že předtím, než řekne to svoje jedno slovo, kroutí očima a hází ksichty na všechny strany, jak když národní divadlo uspořádá zájezd do Horní dolní. Jinak jasně nejméně sympatickými postavami, kromě Kemra, jsou Hálek a Lábus, to jejich dětinské chování, ech bóže. ()

Kelinej 

všechny recenze uživatele

Nevadí mi, když se u komedie nesměju, ale jen usmívám. Tady však nepřišel ani úsměv, jen pocit trapnosti. A netuším, zda útrpné pohledy Josefa Kemra byly dramaturgickým záměrem, či jeho reakcí na scénář. Oceňuji jen námět. Miloš Macourek si jej ale měl radši nechat pro nějakou Vorlíčkovu pohádku nebo skutečnou komedii. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tak já si určitě nemyslím, že by to byla tak špatná komedie. Samozřejmě to ani není na plácání do kolen. Ale co pravou je, tak podle mě mohlo určitě vzniknout pokračování. Tohle je totiž docela promarněný potenciál. Těch fantasy komedií máme v archivu celou řadu, ale džin je určitě jeden z nejzajímavějších motivů. Škoda, že neprošel úspěšněji. Celkově by film mohl být brán také jako pohádka pro dospělé. Nejen, že dobro zvítězilo, ale hlavně zde najdeme mnoho poučení. Nezatracoval bych ani herecké výkony vzhledem k obsazení a hlavně hudbu. Slavná melodie od Schelingera není jedinou. Ještě zazní docela pěkná píseň od Hany Zagorové. Jak už jsem psal výše, potenciál obsazení džina do moderního světa je rozhodně zajímavý a byl bohužel promarněn. Jsou zde ale i vtipné momenty. Třeba, když se J. Vinklář snaží povytáhnout syna místního politika. Mě z toho ale komedie vychází jako prostě jen čistě průměrná. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Marně přemýšlím, jak může být takové terno vlastnit džina, který za celý film nedělá nic jiného, než že mění lidi v opice a snad jen dvakrát udělá i jiné kouzlo (přičarovaná auta + jedna proměna v psa). Potenciál námětu sice zajímavý, ale zcela nevyužitý, scénář nic moc, vtipných scén a hlášek pomálu. Plno dobrých herců se snaží zachránit, co se dá, ale moc to nezabírá, film balancuje mezi nudou a trapností. Alespoň že Šimek si v malé roli zavzpomínal na své původní povolání. 35% ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k době vzniku je to samozřejmě odpornost prvního řádu, těžící z premisy, že my komunisté to s vámi myslíme dobře, ale když vy jste tak zkažení! Navíc hlavní ženská představa je opravdu neskutečná kráva. Film je ale zábavný především nechtěným humorem ... image většiny hlavních hrdinů je prostě zabijácká a záběry z diskotéky a domácí párty nemůžou nechat nikoho chladným. A parádní herectví pánů Kemra, Vinkláře, Somra a Větrovce stojí rovněž za shlédnutí, stejně jako záběry oprýskaného Českého Krumlova a zarostlého Dívčího kamene. Nakonec tedy slabé dvě ... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Exteriéry u řeky, na hradě a chalupě se točili kolem Vltavy v lokalitě hradu Dívčí kámen. (sator)
  • František Ringo Čech, který si ve filmu zahrál přehlédnutelnou roli diskžokeje, napsal i texty k písním, které ve filmu zazní. (sator)

Reklama

Reklama