Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinské činy patria k vojne. Jedna z najodvážnejších akcií histórie Prvej svetovej vojny sa stala námetom aj pre tento film, ktorý opätovne oživuje príbehy ľudí, ktorí čelili vojnovému ošiaľu. Major Charles Whitlesey (Rick Schroder) je vojakom na pohľadanie. Jeho oddiel sa dostal do veľmi nepríjemnej situácie, keď je obkľúčený v hustých francúzskych lesoch nemeckým vojskom. Bez jedla, bez zásob a bez možnosti zanechať o sebe správu. Mal na výber dve možnosti. Vzdať sa alebo umrieť. Ale on si vybral tú tretiu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (118)

ondrula 

všechny recenze uživatele

Fakt jsem se těšil, že uvidím dobrej válečnej film z první světový, ale nešlo to... V podstatě se jedná o nízkorozpočtovou obdobu Bratrstva neohrožených (dokonce tam hrají i ti samí herci), akorát že scénář je na hovno, režisér tam asi žádnej ani nebyl, kamera - škoda mluvit a efekty k smíchu; především je tam ale hrozně vidět, jak se na všem šetřilo. Když bylo v jedný scéně vidět, jak před týpkama bouchly petardy od Vietnamců (měly to jako být odražené střely, které je málem zasáhly), tak jsem to vypnul. Update: tak jsem to dokoukal, akční scény jsou fakt legrační, chlapi do sebe střílí, jako by o nic nešlo, žádnej stres, žádnej adrenalin... no a konec je patetická sračka. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jako TV rekonstrukce dobrý, problém ale je, že když si o slavné historce ke konci Velké války čtete třeba někde online na pár odstavců, tak to zapůsobí víc než sám film. Je to až moc plochý, idealisticky američansky trapný, studený lowcosťák bez nějakých pořádných herců a kde hrdinství vyšumí. Hvězda k dobru ale za snahu, interkulturní srandy v jednotkách a sympatický krvák. Každopádně v něčí schopných rukou, s něčí bohatou investicí a jako mnohem údernější skýtá lesní Meuse-Argonská ofenziva hodně super potenciál. ()

Reklama

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Událost, která se zapsala do historie, by si zasloužila jistě kvalitnější a obrazově pestřejší zpracování. Z tohoto filmu a celkově i tématu, by se jistě dalo vytěžit více než je pouhá ukázka americké hrdosti a "německého obdivu k americké statečnosti". Některé věci se mi zdály opravdu banální jako bylo zakopání se proti svahu, styl boje jak za Napoleona, fosforeskující krev nebo vývrtky a piruety zasažených vojáků, které svými výkony hravě překonávali i čínské gymnastky. Třepotající kamerou a spoustou oparu se tvůrci snažili zamaskovat nedostatek hereckého obsazení (podle skutečnosti mělo být vojáků kolem 500) prakticky jich nebylo na scéně nikdy více než 30, další věc je historická nepřesnost (použitá výzbroj a výbava). S ohledem na fakt, že se jedná o TV film, který byl určen nejspíše pro americké publikum se hodnocení nedostane nad lepší 2, a i když se tu a tam vyloupla lepší scéna, zážitek je spíše podprůměrný, díky nepřehledné kameře a kamennému výrazu herců film nevyzařoval skoro žádné emoce. 40 % ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Jistě, natočit film o neskutečném hrdinství či odvaze a utrpení vojáků první světové války jako vzpomínku a úctu na jejich činy je filmařský krok hodný úcty. Bohužel to nevyšlo, jak by dle mých představ mělo. Hodnotím "pouze" třemi hvězdami, ne pro smysl filmu, který jistě zaslouží plných pět, ale pro mě osobně nevyhovující způsob nasnímání kamerou. Zbytečné přibližování obrazu, rychlé pohyby kamerou (jakoby začátečnické) a to nejenom v akčních scénách působilo poměrně nepřehledně a zmateně. Odporné války, důkaz toho, že člověk se svou hnusnou touhou vládnout a mít moc nad druhými je nenapravitelná zrůda. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Já to říkám pořád, že se ta první světová válka ve filmech šetří a přitom by mohla ukázat takových příběhů. Pak to zbyde na ty méně známý evropský autory, kteří si udělají za pár desítek tisíc dolarů válečňáky, který já objevím až po bůhví kolika letech. Ztracený prapor je například parádní film, problém je, že není zase až tak výraznej a vlastně od toho se pak odvíjí skutečnost, že jsem o něm vlastně deset let od vzniku neslyšel. Každopádně kulisy, válka, atmosféra..všecko v tom filmu je a parádně to funguje, takže se u prvosvětových filmů okamžitě řadí na vrchní stupně. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Film Stratený prápor sa natáčal v Luxembursku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama