Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vedenie elektrárne stále popiera výbuch v Černobyle. Ruská vláda sa snaží zistiť, aká je situácia a následne začína s riešením problémov a evakuáciou oblasti. Vedkyňa z Bieloruska prichádza zo zistením, že problém by mohol byť omnoho horší. (Aktuality.sk)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

krysik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přidává to na síle... Paráda. Cítím filmové vyprávění, výborná výprava, kamera, herecké výkony, reálie... fakt paráda. Kdysi jsem četl Motlibu za Černobyl a při mnohých scénách v seriálu se mi vybavuje právě kniha. Je stále silněji vidět, jak zpočátku strana nedokázala přiznat možnost svého selhání a banalizovala celý problém. Za mě plný počet hvězd a těším se na další díl. A opět pokládám otázku, kdy se tohoto sakra chopí schopný filmař a natočí celovečerák ? ()

zsn odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ty vole, to je pí*ovina! Laciné a nudné s ubohými hereckými výkony rovnými hercům z těch kanadských romancí, kde chůva chce být matka a sekretářka milenka. Otřesné a kdo toto bere jako hutnou atmosféru, ten nemůže být milovník válečných snímků ani seriálů s onou "hutnou" atmosférou, jak se tady dušujete. I pátek 13 je víc deprimující a vztahující do děje, než tady toto. Nehodnoťte historickou událost, ale tuto práci. Je to střet zájmu, protože krom dobových brýlí, ulovených na ebay, a dalších povedených rekvizit, nestojí tento snímek absolutně za zmínku. ()

Reklama

Desmond04 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Normálně seriálové epizody nekomentuji. Uchyluji se k tomu jen v krajních případech, kdy je to opravdu velká tragédie (jako nejhorší díl SouthParku - Bez mé řiti ne) a nebo kdy je naopak naprostá laskomina...tak jsem tu. Jak už poznamenávají kolegové pode mnou, konečně se začínají profilovat klíčové postavy, v jejichž botách tento příběh projdeme, což je jednoznačně dobře. Skarsgard je v roli Ščerbiny naprosto fantastickej, jak jsem si v úvodu myslel, že to bude typický sovět, který mě bude pít krev, tak v další fázi začal získávat sympatie. Celým dílem je prostoupena nesmírně dusivá atmosféra, která diváka rdousí, jak to už dlouho žádný seriál nedokázal. A to ukončení? Tak tohle byl dámy a pánové naprostý skvost ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdo si uvědomí nevyhnutelné následky? A včas? Jadernou katastrofu sledujeme velmi podrobně a velmi intenzivně, jen se mění postavy, které s námi zrovna tráví čas: zaměstnanci elektrárny, její hlavouni, hasiči a lékaři, odborníci na jadernou problematiku, tvrdohlaví politici, kteří chtějí mnohé ututlat. Z jedné strany totiž nemilosrdně útočí radioaktivita, z té druhé silná sovětská moc (holt oni „umějí žít v hrůze, to je jejich životní prostředí“). O neobyvatelnosti Evropy samozřejmě pochybuju, jinak je to ale tvrdá realita s několika chybnými detaily nebo logickými berličkami. Přitažlivý formát hrané rekonstrukce reálných událostí lehce ruší mix angličtiny a ruštiny, s příchodem známých tváří (jaderná fyzička Emily Watson, sovětský místopředseda vlády Stellan Skarsgård) se objevuje i několik heroických promluv. Na druhou stranu i díky nim se krapet rozdmýchalo ono odosobněné vyprávění, které jsem cítil u prvního dílu. Jednoduše se víc dostáváme k postavám, které stojí na pevném scénáři. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můj hodnotící dozimetr ukazuje nejvyšší možnou hodnotu. Těšil jsem se na druhý díl jak malý a nezklamal - hltal jsem každou chvilku a nechtěl, aby to celé skončilo a já zase musel jen čekat. Překapilo mě, kudy se příběh ubral, jak nahlédl více na byrokratickou stránku a zároveň perfektně vyobrazil konečné jednání, které bohužel přišlo příliš pozdě. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (13)

  • Použité televizní zpravodajství americké NBC a sovětské státní televize jsou autentické, stejně tak hlášení o evakuaci v pripjaťském místním rozhlasu. (Skalda1989)
  • V epizodě je zmíněno, že tři pracovníci, kteří se vydají do tunelů pod elektrárnou, nejpozději do týdne zemřou. Ve skutečnosti však všichni tři přežili. Alexej Ananenko (Baltasar Breki Samper) a Valeri Bezpalov (Philip Barantini) byli v době premiéry seriálu stále naživu. Boris Baranov (Oscar Dyekjær Giese) zemřel v roce 2005 na infarkt. (NiWi)
  • V čase 00:33:01 jde Valerij Legasov (Jared Harris) do restaurace a objedná si pití. Servírka mu podá skleničku, kterou odmítne a chce jinou. Sousedka u baru se ptá, zda je pověrčivý. Pravděpodobně první skleničku odmítl proto, že už věděl o nehodě v elektrárně a požádal o jinou, obrácenou dnem vzhůru, protože si myslel, že se do ní nemůže dostat radioaktivní prach. Ženě na dotaz o pověrčivosti přikývl, aby o nehodě nevěděla. Existuje také slovanská lidová pověra, podle níž ponechání lžic na stole obráceně znamená pozvání ďábla na večeři s těmito lžičkami. Je to tedy pravděpodobně varianta na tuto pověru. (HonzaR.)

Reklama

Reklama