Reklama

Reklama

Černobyl

(seriál)
  • USA Chernobyl
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2019, 5 h 11 min (Minutáž: 59–65 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou. Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události. Stellan Skarsgård hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí. (HBO Europe)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (1 115)

misterz 

všechny recenze uživatele

Strhujúci príbeh na všetkých úrovniach. Od príbehov jednoduchých ľudí a rodín až po všeobecné dopady tejto katastrofy a jej riešenie. Sú tu síce faktografické chybičky, no ide iba o také nepodstatné malichernosti, ktoré kvalitu tejto minisérie vôbec neovplyvňujú. Napríklad hneď v prvej časti, to ako ukázali popálenú ruku toho požiarnika. To je samozrejme hlúposť, popáleniny zo žiarenia tak rýchlo nevznikajú. Trvá to aj dni. A práve to je na tom to strašné, človek ani nevie, zhrýza ho neistota, potom nádej, že však sa nič nestalo... no stalo sa, rádioaktivita je neúprosná. Zato v tretej časti ten postup choroby z ožiarenia bol ukážkovo zvládnutý, klobúk dole. V poslednej časti v samotnom závere je potom uvedené, že Ing. Ďatlov zomrel na chorobu z ožiarenia, no pravdou je, že zomrel na obyčajný infarkt. Rádioaktivita ho nedostala, bol odolný ako šváb. Nechápem ako niekomu môže vadiť, že to nebolo v ruštine. Keby to v tej ruštine bolo, tak sa zase ozývajú hlasy z opačného tábora, ktorým je bližšia angličtina. Táto miniséria nebola určená iba pre ruského diváka, ale hlavne pre tých ostatných, ktorým je určite bližšia tá angličtina. Ľudom sa stopercentne nedá zavďačiť. Pripadá mi to len ako také umelé negatívum vymyslené nasilu, z dôvodu len aby som mal preboha čo tomuto projektu vytknúť. Lebo inak bez chybičky, pre mňa jeden z najlepších seriálov od HBO (ak nie vôbec najlepší) za veľmi dlhý čas. A to viem o čom hovorím, keďže sa žiarením a ochranou pred ním živím. Jasný plný zásah. Viac v mojej recenzii na: www.moviesite.sk. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Taký zjav na poli seriálov, ktorý to doslova odpálil a zanechal široko ďaleko paseku. Zatienil iné očakávané série roka 2019. Strhujúce prevedenie, ktoré prvým dielom upúta, strhne a záverečným dostane do kolien. Technicky brilantné, rovanko tak herecky, vypadá to že sa čo najviac priblížili reálnym faktom. Sila. /95%/ ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Naprosto stěžejní událost pro vývoj konce 20. století. Když odhlédnu od toho jaký dopad měla havárie v jaderné elektrárně pro východní a střední Evropu, zbývá mě konstatovat, že Britové to vzali tak nějak pěkně od podlahy a seriál vstkutku vymazlili. Jako divák se opravdu ocitám přímo uprostřed Černobylu, v městečku Pripjať nebo v moskevské nemocnici. Zkrátka je to působité, je to opravdové. Záběry, na kterých sledujeme postupnou devastaci Toptunova, Akimova a hasiče z hlavy už pravděpodobně nikdy nedostanu. Při sledování prvního dílu mě vrtala hlavou myšlenka zda se vůbec dozvíme jak se to tenkrát všechno seběhlo. Za nejslabší díl považuji 4. První a druhý díl bych s klidem označil za to nejvíce fascinující co kdy bylo natočeno. 100% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nezpochybnitelná quality-tv, která je v emocionálním i racionálním hledisku takřka nesledovatelná. S přibývajícím počtem epizod je totiž vytáčecí faktor vyhnaný z rozjitřené nespravedlnosti téměř k palčivému vzteku nad vší krutou křivdou a výsledným utrpením. Kvůli tomu tak pátou hvězdu už z principu nemůžu přihodit, jakkoli by si to fenomenální Stellan Skarsgård zasloužil každým (ne)mrknutím. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Posledná časť má tu na čsfd momentálne hodnotenie 99% od 3400 ľudí. Ja mám najradšej tretiu, s Ljudmilou a horníkmi (celá ta vec, jak horníkom nemôžete klamať, nemá chybu.) V HBO sú odborníci na šokovú terapiu, zároveň je v tom veľa fakt dobrej filmárčiny. Divácky vďačné sú charaktery (“And neutron is...” “A bullet!” :D), aj neustále pumpovanie informácií, do toho sa Mrak valí na Pripjať. Miestami odvraciate zrak, aj keď čakáte, čo musí prísť. V napätí ste udržiavaní rovnako počas “detektívnej” línie (Emily Watson), v hororových sekvenciách (potápači, väčšina prvej časti), osobných tragédiách (záves v nemocnici), aj všeobecnom ohrození (most, zvieratá, školáci), a najviac počas záverečných autentických záberov. Kvalitná trauma. ()

Galerie (331)

Zajímavosti (74)

  • Při záběrech na reaktor je vidět hustý černý stoupající dým. Ve skutečnosti z reaktoru stoupalo trochu bílého dýmu. Horší byla neviditelná radiace. (tommahol)
  • Natáčení probíhalo v litevské jaderné elektrárně Ignalina, exteriéry Pripjati v litevském hlavním městě Vilniusu, ve čtvrti Fabijoniškės. (Skalda1989)
  • Navzdory havárii pokračovaly stavební práce na pátém a šestém bloku. Zastaveny byly až v roce 1988. Zbylé tři reaktory zůstaly kvůli nedostatku elektřiny v zemi nadále v provozu. Druhý reaktor byl odstaven po požáru v roce 1991, první ukončil provoz v roce 1996 a třetí byl odstaven v roce 2000. Díky svému napojení na rozvodnou síť nyní elektrárna slouží jako rozvodný uzel mezi východem a západem země. (Maulincio)

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama