Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Se třemi vězni v kobkách se Bernard Gui připravuje na výslechy za pomoci rozžhaveného železa a na následný proces, což zcela zastíní původní teologickou rozpravu. Vzhledem k početné vojenské síle, kterou má inkvizitor k dispozici, nezbývá Vilémovi a ostatním mnichům než čekat na začátek slyšení a modlit se za spásu obviněných. Během projednávání možného kacířství za zdmi opatství vyjdou na světlo mnohé hříchy, nejenom Remigiovi, ale také hlavního knihovníka a dokonce i opata. Roztrpčenému Bernardovi se ovšem nedaří plně objasnit vraždy několika mnichů, ani přesvědčivě využít Remigiovo doznání proti františkánům. Vilém ale tuší, že ani tak není jeho řád v bezpečí. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

mosem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdybych nevěděl, že tohle má vycházet z Ecova Jména růže, tak bych to (kromě jmen) z děje ani nepoznal. A procházka Anny po klášteře....ještě chvilku a je z ní Ninja. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V ději jsme se nikam nepohnuli. Guy vyslýchá za účasti papežského legáta nebo snad dokonce avignonského papeže, ale ten tam sedí jak poslední blbec a nechá iniciativu někomu jinému. V podstatě všichni u soudu jen zbytečně sedí, pouze občas Vilém pronese nějaké složité moudro. Vilém vůbec je pro mne tady zklamáním - připadá mi jak naivní hlupáček, který zatím na nic v podstatě nepřišel, drby z kláštera mu nosí sami mniši, a jeho údajné vzdělání se celou dobu seriálu moc neprojevilo. A Anna, ty brďo, už vidím, jak vlezu do vojskem střeženého kláštera a celý den nebo dva si mne nikdo nevšimne. A mimochodem, jak to že dveře dolů do vězení nejprve hlídají dva vojáci (když tam jde Adso s tím slepým mnichem dát Rebelce rozhřešení), ale když tam leze Anna, tak zrovna úplně, ale úplně náhodou nikdo nehlídá? Fakt už je z toho pohádka. Ten výslech Remigia mi přišel taky takový odbytý, a nebýt Fabrizia Bentivoglia, který svou roli zahrál velmi uvěřitelně, vyzní ta samotná trapnost celé scény. Jen si představte, že Remigia hraje dejme tomu Vetchý nebo Roden... Nemá to už ani atmosféru, mystično, nádech středověku, nic, spíš taková dražší pohádka. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Feminstky všetkých krajín spojte sa. Ďalší z mojich obľúbených sloganov pri písaní komentárov. Xena (v tomto príbate Anna) zrodená za čias dávnych Bohov ako princezná bojovníčka...Tak až také to nebolo, ale aby jedna femme fatale zničila celú ochranku obávaného inkvizítora, ktorý zničil celý rád dolciánov...v knihe bolo málo žien a tak by feministické hnutia tvorcov určite napadli a preto sa tam neohrozená bojovníčka za práva žien musela vyskytnúť. V stredoveku. Už chábajú iba černošský mnísi. Napriek tomu dobre zvládnuté rozpravy medzi Viliamom a Bernardom aj jeho úloha čoby inkvizítora je jedným z mála dobrých hereckých výkonov v tomto seriály. Plus spečatený osud Malachiáša zatieni aj tento feministický výstrelok a sú to solídne 3* z mojej strany. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama