Reklama

Reklama

VOD (1)

Agentka FBI je zatažena do vyšetřování kolegy ohledně nadpřirozena. (Disney+)

Recenze (84)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Agentka FBI Dana Scullyová (Gillian Anderson) dostává od svých nadřízených nevšední úkol - má dohlédnout na agenta Fox Muldera (David Duchovny), který se až příliš detailně zabývá odloženými případy. Společně se vydávají do Oregonu, kde je několik nevyřešených úmrtí mladých lidí. Po příjezdu na místo zjišťují, že místní policie něco skrývá, a že všechny oběti něco spojuje. Kdo však bude další obětí a dokáží tomu Mulder se Scullyovou zabránit? ... Jako úvodní film k seriálu naprosto skvělé, jako samostatný film o ničem. Jde o tom, že pokud jste měli nějaké otázky na začátku, tak na konci tohoto filmu nejenže nebudete mít žádné odpovědi, ale otázek budete mít stokrát víc (předpokládám, že už tento první "film" byl točen se záměrem pokračování a nejen zkoušky, jak se k tomu postaví veřejnost). Nicméně i přes lacinost výpravy tohoto pilotu se podařilo nastolit atmosféru, která pak diváka provází celým seriálem... A fakt se těším na těch dalších 200 dílů, byť mi to nějaký ten pátek zabere :) ()

m4ynard 

všechny recenze uživatele

Aké je to jednoduché prísť na riešenie. Majstrovsky zistili na minimálnych podkladoch, čo sa deje. Sakra dobrá intuícia. A ešte mi prišlo vtipné, že vždy keď museli ísť niečo skontrolovať, alebo hľadať, tak bola tma. :) Inak veľmi atmosferický pilot. Včera (2009) som pozeral prvú pilotnú časť. Čiže som si zopakoval jedinú časť čo som doteraz videl. Pämatal som si len, že tuším Markíza vysielala (už teraz viem, že začínala vysielať) Akty X a išla práve táto časť. Odhadujem, že som mal tak 7-8 rokov a potom sa mi snívalo, že som mal 2 znamenia na ruke, zobudil som sa a šiel som spať od strachu k rodičom. Odvtedy som agentov Muldera a Scullyouvú nevidel. Až doteraz. ()

Reklama

Nikolas__ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pečeť úžasu - 90 - 95%_ Tohle jsou pravá Akta X, i když jde o první díl, je to zatracená kvalitka. Jediné co možná trošičku zamrzí, přesto je to logické, je absence znělky. Je až s podivem jak už v tomto díle fungují parádně dialogy, především ty Muldera se Scully, kteří si to očividně dost užívají. Scénář se taky dosti povedl, vizuály jsou super, humor je taky dobrý. Mulde rje tu vážně fantastický, bohužel Scully je ještě slabší, ta se vyšvihne tak jak jí známe, až vlastně ve čtvrté sérii. V první sérii zkrátka nějaké věci ještě nebyli ono, a i tento pilot ukazuje, že jich bylo vážně minimum. Hromada epizod v seriálu je samozřejmě mnohem lepších, ale i tohle se vážně povedlo, zajímavé je, že postava Billyho a pár věcí z této epizody se vrací ve finále sedmé série (Requiem). Navíc Billy je poté i v sérii osmé v trošku jiné charakterové pozici. Pilot je tak z poloviny mytologický, z poloviny samostatně stojící případ. Ale spíše tu převládá ten pocit budování základní příběhové linky. Následující díl seriálu ještě více upevnil pozici. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takhle to všechno začalo. Start legendárního seriálu se povedl téměř na výbornou. Jelikož jde o úplný začátek, tak je to ještě takové trochu vykulené, neotrkané a nemá to ještě tak vysoký rozpočet, ale je to natolik kvalitní epizoda, že diváka pohltí a navnadí ke sledování dalších dílů. A to je přesně to, co by měl dobrý pilot splňovat. Najdeme tu většinu znaků, které jsou pro Akt X charakteristické. Epizoda sází na tajemnou atmosféru (není to ještě kdovíjak hutná scifárna nebo hororová záležitost), což v rámci možností bohatě stačí. Nevěřím tomu, že měl Chris Carter v této době mytologii nějak hlouběji propracovanou, ale takto zpětně musím ocenit, že seriál pak na řadu věcí obsažených v "Pilotu" navazuje a dále je rozvíjí (ostatně v 7. sérii dostane tento díl volné pokračování). Výborně tato epizoda funguje jako seznámení s hlavními hrdiny. Jejich charaktery jsou jasně vykresleny a jen tento jeden díl stačí, abyste si ty postavy oblíbili. K tomu samozřejmě dopomáhá fakt, že Duchovny s Anderson mají mezi sebou skvělou dynamiku. A už takhle na začátku Mulder solidně hláškuje. Jestli bych měl něco vytknout, tak je to snad jen hudba Marka Snowa. Ta je v tomto dílu taková nevýrazná, člověk ji nevnímá, skoro jako by neexistovala. Je vidět, že tady se skladatel ještě hledal. Co se celkového hodnocení týče, na 5 hvězdiček to tak úplně není (v seriálu jsou pochopitelně mnohem lepší epizody), ale vzhledem k historickému významu pilotního dílu je udělit musím. ()

PeteBuck 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Keď sa to u nás objavilo, tak som si myslel, že lepší seriál ani neexistuje. Mulder a Scullyová boli dvojka, ako sa patrí. Do konca piatej série to bola paráda, vrátane filmu. Šiesta a siedma séria už šla dole vodou. Výborné oživenie v ôsmej a deviatej sérii. Robert Patrick bol oproti Mulderovi ťažký drsňák. A ostatné postavy ako Muž s cigaretou, Skinner, Krycek, Deepthroat boli vždy vítanou vzpruhou. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (26)

  • Zasazení děje epizody do města Bellefleur je odkazem na rodné město Chrise Cartera Bellflower v Kalifornii. (Kubaaa97)
  • Prvý diel sledovalo 12 miliónov divákov. (kacer4)

Reklama

Reklama