Reklama

Reklama

Akta X - Série 2

(série)
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1994–1995), 18 h 40 min (Minutáž: 44–45 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Kamera:

John S. Bartley

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

David Duchovny, Gillian Anderson, Mitch Pileggi, Steven Williams, William B. Davis, Bruce Harwood, Tom Braidwood, Nicholas Lea, Dean Haglund, Peter Donat (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(25)

Obsahy(1)

Na začátku druhé série byla akta X uzavřena a oba agenti pracují odděleně. Scullyová vyučuje na akademii FBI v Quanticu ve Virginii, zatímco Mulder se přesouvá k dohledové službě. Se svým novým partnerem Alexem Krycekem a s tajemnými akty “X” jako novým zdrojem informací se i přesto snaží dále pokračovat v odhalování pravdy. Paradoxně je to ale Scullyová, kdo zažije setkání, po kterém tolik touží Mulder. Společné pátrání vytvoří mezi oběma agenty vazbu, která je silnější než cokoliv dřív. (Magic Box)

(více)

Recenze (21)

Ouwen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O třídu lepší, než první série. Navíc místy druhá série je více akční, takže se sem tam dočkáme i celkem fajn bitky, ale na to kvůli Aktě X nekoukám. Já se bavim královsky při každém tématu, problém zřejmě je, jak jsou mytologické díly spíš na pozadí a ačkoliv jsou zásadní pro děj, hned v dalším díle se téměř ignorují nějaké psychické následky pro hlavní postavy. Maximálně o těch událostech padne nepatrná zmíňka. Scénář je skvělej, opravdu skvostný počet výborných dialogů, bohužel tvůrci konspiraci odsouvaj na vedlejší kolej a místy seriál přešlapuje na místě. Vzhledem k počtu epizod, je to jedinej problém tohohle seriálu. Zase to tvůrcům vyčítat, je jako kritizovat že v komedii, je příliš vtipů - jinými slovy, i standartní díly fungují výtečně a baví po celou dobu. Pro změnu musim chválit nekompromisní zabíjení i kladných postav a opět, některé depresivní konce, hlavně v epizodě "Soft Light". Herci klasicky odváděj skvělou práci, hlavně postava Skinnera se stává pro mě zásadní a důležitou, hudebně nevim co bych vytkl, opět je to pestré na prostředí. Plné hodnocení si však ještě budu šetřit. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Touto sérií začíná zlatá éra Akt X. Neohrabanost první řady je pryč, zde již seriál našel vlastní identitu a kvalita jednotlivých epizod je mnohem vyrovnanější. Většinu této sezóny tvoří legendární epizody. Zde už to není občasná perla v záplavě průměrných a podprůměrných dílů, jako tomu bylo u první série, tady je to prakticky jedna perla vedle druhé. Pár slabších dílů tu pochopitelně najdeme, ale není jich tolik. A vlastně jen jeden můžu označit za vyloženě špatný. Druhá řada je o poznání temnější a hororovější (a s větší porcí ryze paranormálních zápletek), což je u mně rozhodně plus. Seriálová mytologie je dále prohlubována a ve druhé půlce sezóny se z ní již stane ta hutná a zamotaná mytologie Akt X, jak ji známe. V tomhle shrnutí nemám moc co říct, je to prostě vynikající série. Podrobnosti jsem si schoval do komentářů k jednotlivým dílům. Nejlepší samostatně stojící epizody 2. série: The Host; Aubrey; Die Hand Die Verletzt; Fresh Bones; Død Kalm; The Calusari; F. Emasculata; Our Town Nejlepší mytologické epizody 2. série: v podstatě všechny...ale úplný TOP tvoří Duane Barry + Ascension + One Breath; Colony + End Game; Anasazi Nejhorší epizody 2. série: Fearful Symmetry (jediný opravdu nepovedený díl). Mezi slabší díly pak patří Blood; Firewalker; Excelsius Dei P. S. Pokud by se někdo podivil nad tím, proč v mém výčtu nejlepších epizod chybí ikonické "Irresistible", tak vysvětlení najde na stránce toho dílu :-) ()

Reklama

M1k9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ve druhé sérii se toho stalo opravdu hodně. Únosy, návraty, konspirace. Úspěch to však nepřineslo. Některé situace byly bohužel odbyté. Od návratu Scully do 16 - Colony se střídal jeden horší díl jak druhý. V těch klíčových mi chyběly detaily. Našli možná mimozemšťany a přešli to skoro bez povšimnutí. Žádné vzorky, žádné důkazy, žádné nadšení. Seriálu více sluší hra s tajemnem, když se přejde na hotovou věc je to hodně rozpačité. Naopak mile mě překvapil vzestup vedlejších postav jako Skinner a Cancer Man. Odpadní (doslova) díly se začínají pomalu opakovat, anebo sahají k opravdu směšným námětům. Klobouk dolů za poslední díl 25 - Anasazi který za pět minut dvanáct doslova z ničeho zachránil celkové hodnocení série. 8/10 ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Little Green Men 4/5: Začátek konce. První z dílů kde se začne naplno odvíjet mytologická linka, která nakonec (za hodně sezón) Akta X potopí. Což ovšem neznamá, že tento díl není kvalitní. Naopak, ze začátku byla i ta dějotvorná část zábavná a napínavá. The Host 4/5: Akta X jsou stále uzavřený projekt a Mulder je přidělován k podřadným úkolům. Nadprůměr, který má co nabídnout, byť jde "pouze" o další potvůrku z kanálů. Blood 5/5: "Kill´em all!" Mrazivé téma a tak trošku jinak pojatá epizoda než bylo zvykem. Sleepless 4/5: Mulder řeší podivné úmrtí specialisty na spánkové problémy. Ze začátku velmi dobré, ale průměrná druhá polovina to zbytečně sráží. Duane Barry 4/5: Předznělková scéna nenavnadí. Spíše naopak. Samotný díl je ale velmi dobrý. Tvůrci v něm konečně pozměnili formu vyprávění. Ascension 4/5: "Deny everything." Přímé pokračování minulé části, které je díky hustější atmosféře ještě o chlup lepší. 3 3/5: První z případů znovuotevřených Akt X. Průměrný díl o trojici hrající si na novodobé upíry. One Breath 5/5: Pomalejší díl kde se podíváme na zoubek hned několika postavám z jiného úhlu než doposud. Firewalker 3/5: Nedůstojná kopie dílu Ice z první série. Ve všech ohledech průměr. Red Museum 4/5: Nedoceněný díl, který se zbytečně překlopí do konspirační roviny. Excelsis Dei 2/5: Zdlouhavé nic o ničem. Bez nápadu i atmosféry. Aubrey 4/5: Variace na díl Born Again. Ovšem o třídu lepší. Docela atmosférické a až do "dějového zvratu" i napínavé. Poté je to již spíše směšné... Irresistible 5/5: První díl, ve kterém se nestane nic nadpřirozeného. Přesto, či právě proto, funguje na výtečnou. Předobraz moderních detektivních seriálů. Nezapomenutelný záporák. Die Hand Die Verletzt 5/5: Okultní náboženství, uvolněná atmosféra a Mulderovy hlášky. Ideální kombinace. Fresh Bones 5/5: Vodoo praktiky a tak vůbec. Colony 2/5: Konspirační klonování nuda je. End Game 3/5: Pokračování minulé části, ovšem lépe. Fearful Symmetry 3/5: Neklidná zviřátka na útěku. Død Kalm 4/5: Kopie Darkness Falls z první série; akorát s lepšími maskami. Také výtečná, ale ne výjimečná. Humbug 4/5: Akta X se projednou přeladily na čistě komediální notu. A možná přijde i kouzel... ehm, Glum. The Calusari 4/5: Vymítání po rumunsku. F. Emasculata 5/5: Smrtící epidemie bez Dustina Hoffmana zato se špetkou konspirace. Soft Light 3/5: Střez se nudného stínu, diváku! Our Town 4/5: Lídojedi, lídojedi lidi jedi. Ale proč je nespořádají celé je jedna z největších záhad celých Akt X. Takové plýtvání; co by na to řekla hladová Somálčata? Anasazi 4/5: Společně s prvními dvěma díly třetí série tvoří uzavřenou trilogii a nejnekonspirativnější konspirační příběh celých Akt X. Kéž by takto vypadaly všechny mytologické díly, tohle je totiž vkusné, děj posouvající a postavy ždímající. ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně lepší konzistence kvality oproti první sérii. Už žádné díly přitáhnuté za vlasy, které jsou scénářem úplně mimo a mohly oslovit tak maximálně dobové publikum nebo byly vyloženě blbé (viz Vesmír). K blížícímu se konci to začalo malinko drhnout, ale nic hrozného. Rozhodování o nejlepším/nejhorším dílu bylo tentokrát tězší, protože adeptů bylo dost a nebylo to tak jednoznačné. Duana nemám v lásce, takže proto s ním jdu proti proudu. Zelení mužíčkové 5*. Hostitel 5*. Krev 4*. Nespavost 4*. Duane Barry 3*. Výstup 5*. Trojice 5*. Jedním dechem 4*. Ohnivák 3*. Červené muzeum 5*. Excelsius Dei 4*. Aubrey 4*. Neodolatelné 4*. Ruka, která trestá 5*. Čerstvé kosti 3*. Kolonie 5*. Konec hry 5*. Děsivá symetrie 3*. Mrtvolné ticho 3*. Podvod 4*. Kalusari 4*. Hmyz 5*. Přítmí 4*. Naše město 4*. Anasaziové 5*. Celkově 5* ()

Galerie (549)

Zajímavosti (78)

  • Jon Cuthbert, který v této epizodě hraje Tiernana, se již dříve objevil jako velící důstojník v epizodě Muž z Pentagonu (1993). (Kubaaa97)

Reklama

Reklama