Reklama

Reklama

Mladý Indiana Jones

(seriál)
  • Česko Kroniky mladého Indiana Jonese (více)
USA, (1992–1993), 37 h 30 min (Minutáž: 45–90 min)

Tvůrci:

George Lucas

Hrají:

Sean Patrick Flanery, George Hall, Harrison Ford, Jeffrey Wright, Jay Underwood, Corey Carrier, Margaret Tyzack, Jane Krakowski, Keith David (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(28)

Obsahy(1)

V tomto seriálu putujeme s mladým dobrodruhem po světě, sledujeme jeho dětství, kdy jej otec vyučuje filosofii v klášteře Meteora, přes první lásky, až do krutých bojů první světové války. (Czernozub)

Recenze (61)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Opravdu hodně moc nevyrovnané. Některé epizody výborné, některé naopak nuda k ukousání. Vzhledem k televizní produkci podařená výprava a vůbec celá technická stránka série. Škoda těch moralizujících ponaučení, která se zde jednou za čas objevovala. Jako dobrodružná jízda pro mladší publikum s letmým seznámením s historií však dostačující. Zajímavé spíše jako odpočinková podívaná. Chce to holt zapomenout na jakoukoli spojitost s dospělým Indym. Pokud to dokážete, tak se můžete i příjemně a nenáročeně pobavit. ()

danoo 

všechny recenze uživatele

Jeden z mojich najobľúbenejších seriálov vôbec, ktorý bol v tom čase pre mňa ako internet, vďaka ktorému som v detstve získal zábavnou formou dosť veľký prehľad z histórie, geografie a takého všeobecného rozhľadu, čo dnes tak chýba mladým. Zaujímavé, že v USA seriál prepadol, ale najskôr bol pre nich príliš intelektuálny. ()

Reklama

DavidWebb 

všechny recenze uživatele

Dostal som chuť na niečo dobrodružné a keďže v dnešnej dobe sa televízne seriály tomuto žánru vyhýbajú, spomenul som si na jeden z tých starších, ktorý som nepravidelne pred nejakými 15 rokmi sledoval. A som zato rád, oprášiť takto spomienky na mladšie roky a nechať sa divácky zviesť na nostalgickej vlne rádoby špiónskych "preťahovačiek" v chabo osvetlených uličkách starého Paríža, Prahy, Madridu alebo na rozpálených pieskoch Afriky a Arábie... To ma hodne bavilo. Súhlasím zároveň s výtkami k nevyváženosti jednotlivých dielov ale s výhradou, že tie slabšie boli práve časti, v ktorých o dobrodružstvo, akciu, 1. svetovú alebo špionážnu činnosť, nešlo. Pretože tie spomenuté ma bavili takmer bezvýhradne všetky. A celkový dojem mi pokazili tie "vatové" ako napr. ten o jazze alebo Indyho láskach. Preto som sa rozhodol, že do svojho hodnotenia tie slabšie jednoducho nezahrniem. Je škoda, že tento žáner vymiera. PS: "Mami, co se mnou táta udělá?" - "Zítra časně ráno za úsvitu tě zastřelí. A já ti zavážu voči." Aj niektoré z tých detských boli fajn. ()

PeteBuck 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Indianu Jonesa som vždy zbožňoval, takže keď som asi v polovici deväťdesiatych rokov počul o tomto seriáli, tak som skákal radosťou. Veľmi rýchlo prišlo sklamanie a sánka klesla až na zem. Tajne som dúfal, že River Phoenix bude predvádzať kúsky ako v trojke Indyho, miesto toho prišli dvaja úplne neznámi herci a ... nuda začala. Premohol som sa, aby som pozrel pár častí a veľmi rýchlo som sa na to vykašľal. Rozhodol som sa, že po 25 rokoch tomu dám šancu, ale toto som dokázal pozerať iba keď ťahám na stacionárnom bicykli. Bohužiaľ nudné časti striedajú menej nudné časti a časti, ktoré sú úplne na zaplakanie. Zopár svetlých chvíľ to má, ale inak je to katastrofa. Keď som čítal biografiu Georga Lucasa, zistil som, že v podstate to chcel poňať ako vzdelávací seriál pre deti, v ktorom by ich zoznámil so slávnymi osobnosťami a udalosťami. Pekný pokus, ale nahádzať more slávnych osobností a historických postáv (De Gaulle, Maršál Petain, Mata Hari, Lenin, Edison, Franz Kafka, Picasso, Degas, Freud a mnohí iní) a pokúsiť sa ich vraziť do nejakého deja, kde sa objaví Indy, to proste nestačí. Mnohé príbehy sú nudou, prekladané filozofovaním a občas nejakou akciou. To, čo robilo, Indyho Indym, bol recept, ktorý sa tu používa iba príležitostne a aj to je zbúchané na rýchlo. Je mi ľúto, nefunguje to. Indy sa tu, bohužiaľ, správa ako inšpektor Clouseau, je neuveriteľné, koľkokrát pri svojich dobrodružstvách, aj ako tajný agent, zakopne, padne, prekazí akciu svojou nešikovnosťou a niekedy sa správa ako blbeček, ktorého máte chuť prefackať. Mladý Indiana Jones v podaní Rivera Phoenixa je možno chalan, ktorému ešte pár vecí nedocvakáva, ale učí sa veľmi rýchlo, chápe veľmi rýchlo, ide ako neriadená strela, a ktorému zopár nevydarených kúskov odpustíme, ale Sean Flanery je Indy, ktorého máte chuť ovaliť po hlave, aby sa zobudil a nesprával sa občas ako retard. Cameo Harrisona Forda potešilo, hlavne tá hudba Johna Williamsa, ktorú k tomu ešte dali, ten si strihol celkom pekný kúsok, nostalgicky som zatlačil slzu, ale hneď potom prestrih na Flaneryho, ktorého Indy by bol možno celkom fajn, nebyť veľmi nudných scenárov, kde protagonisti (a hlavne Indy) robia až detinské chyby a občas sa správajú ako úplní magori. Je mi ľúto, tento seriál, má peknú výpravu, zopár svetlých okamihov, peknú výpravu, občas pár pomrknutí na pôvodné filmy (Paul Freeman a Wolf Kahler z Dobyvateľov) alebo z iných Lucasových filmov (Christopher Lee a Ian McDiarmid z Hviezdnych vojen), ale inak je to nuda a zasa nuda. Smola. Toto dopozerám a už to nechcem vidieť. Nerád do priznávam a duplom keď si uvedomíte, že k tomu pár scenárov napísal Frank Darabont, asi ako neskutočne rýchlu bokovku aj to asi zbúchal pri sedení na záchode. Zostáva mi ešte pár častí, ale pochybujem, že svoj názor zmením. ()

prasacimor 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál môjho detstva. Doteraz si pamätám ako som so zatajeným dychom a slzami na krajíčku sledoval scény kde vojaci spolu s Indym vybiehaju zo zákopov a za tónov nádhernej, dramatickej hudby padajú jeden po druhom na zablatenú zem. Takto to vyznieva dosť úchylne, ale vtedy ma to fakt dostalo. Samozrejme nie len to. Celkovo veľmy kvalitný seriál po všetkých stránkach, nehovoriac o tej vzdelávacej. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • V epizóde "Curse of Jackal" odhalil starý Indy (George Hall) svoj dátum a miesto narodenia - 1. júl 1899, New Jersey. (Raccoon.city)
  • Pri jednom svojom krátkom vystúpení mal Harrison Ford bradu, pretože natáčal film The Fugitive (1993) a nemal čas sa oholiť. (Raccoon.city)

Související novinky

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

19.05.2023

Snímek Indiana Jones a nástroj osudu si užil svoji slavnostní premiéru na festivalu v Cannes, kde se Harrison Ford záhy dočkal pětiminutového potlesku ve stoje. Hned poté se na Twitteru začaly… (více)

Harrison Ford míří na televizní obrazovky

Harrison Ford míří na televizní obrazovky

06.04.2022

Před několika týdny skončilo natáčení enormně očekávaného pátého dílu Indiana Jonese a snímek nyní je ve fázi složité postprodukce, hlavní hvězdě Harrisonu Fordovi se nicméně tím pádem aktuálně… (více)

Reklama

Reklama