Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (162)

Lamount 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Deep Space byl prvnim ST serialem, ktery se dostal na ceske obrazovky a proto ma u me dulezite postaveni. Sice jsem tenkrat (musel byt tak rok 1992 nebo 3) nechapal, proc tam neni nikde kapitan Kirk a Spock (znal jsem je z filmu z videopujcovny:), ale zamiloval jsem si menavce Oda a tejmnou cervi diru do Gama kvadrantu. O mnoho let pozdeji jsem se k serialu vratil, protoze ho nikdy u nas nedovysilali a teprve od treti rady do konce mohl docenit kvalit tohoto klenotu. Valka s Dominionem a uzasny pribeh, ktery mezi sezonami navazoval, byl pro vesmir ST celkem nevidany a povedl se (take jiste diky Ronaldu D. Mooreovi). ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Sci-fi-fantastika byla a zůstává žánrem, který balancuje mezi literární i filmovou machou, krásnou literaturou, hraným filmem, řemeslem i uměním. STAR v sobě tento rozpor ztělesňuje až čítankově. Řemeslo, které mu lze vytýkat, je současně i jeho předností, kterou vyniká nad průměr této formy tvorby. Představa Galaxie, do níž je promítnuta rozmanitost aší současné civlizace, není neplodná, i když ne zcela přesvědčivá. Přesto kvalita epizod, hloubka konfliktů i jejich etický náboj tlačí celkovou kvalitu a úroveň STAR nahoru. To, že nejen tato řada, ale celkový záměr vytvořily pozoruhodný, desetiletí a generace trvající sociokulturní fenomén, mluví za vše. ()

Reklama

Honzíno 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mé prvotní hodnocení v podobě tří hvězd vycházelo pouze z pár dílů viděných v tv s českým dabingem. Avšak moje srdce trekkieho mi nedalo a sehnal jsem si kompletních sedm řad v originále. Momentálně sjíždím pátou a už někdy během třetí jsem své hodnocení o hvězdu zvednul. Pomalu a jistě si mě nachází i DS9 a já k němu získávám další vyjímečný vztah. Speciálně od čtvrté sezóny nabírá seriál vyšší obrátky. Jednotlivé epizody jsou dost často (nutno dodat se zvyšující se frekvencí) velmi filozofické s poměrně vícevrstvým poselstvím. Spousta vykreslených postav, lidských propletenců, vztahů získává na hodnotě až s přibývajícím počtem epizod, vydatně. Další unikátní Star Trek je třeba sledovat velice pozorně a tak nějak tuším, že ve své době DS9 předběhl svou dobu a zůstal nepochopen - i já jsem se do této kategorie prve zařadil. Uvidím, zda i u tohoto ST počinu se dostanu ve finále na 5*... toť jediná a příjemná neznámá.:) Charakteristika: Sci-fi dobrodrůžo pro náročnějšího geeka se sklonem k dlouhodobým vztahům._Trekkie velikosti mého srdce nemůže jinak po dokoukání než zvednout na 5*. ()

Klenotka 

všechny recenze uživatele

Líbil se mi propojený děj, válka, a taky fakt, že mocná Federace není až tak mírumilovná organizace jako za dob kapitána Picarda (i když se to vlastně odehrává jen pár let po sobě). První dvě série jsou trochu slabší, ale rozhodně se vyplatí si počkat. P.S. hodnotit seriál podle "pár dílů v televizi", kde byl mizerný dabing a překlad a navíc nikdy neběžel celý, je bláznovství. ()

tron 

všechny recenze uživatele

V detstve ma strašne fascinovala tá bombová, namakaná, totálne cool vesmírna stanica, akési hraničné prekladisko a prestupisko rôznych rás, národov, osôb a motivácií. V tomto smere je to dosť originálny Star Trek - žiadne otravné medzihviezdne lety Enterprise, ale sme pekne stále na mieste a riešime problémy. Svojho času potešilo takmer revolučné rozhodnutie urobiť najvyššie postaveným mužom černocha. Veľmi sa mi páčila rôznorodá skupina hrdinov, hlavne šmelinár Quark, šéf bezpečnosti alias "hmota Odo" a sympaťácky mechanik Colm Meaney (rovnakú rolu hral aj v Star Treku: Nová Generácia). Po vizuálnej stránke to značne zostarlo, ale mám na to príjemné spomienky z detstva, tak dávam 80%. ()

Galerie (200)

Zajímavosti (62)

  • Producent Rick Berman původně uvažoval obsadit do role Benjamina Siska Alexandra Siddiga. Došel ale k závěru, že velitel stanice by měl být starší. Místo toho Siddiga obsadil do role Dr. Juliana Bashira. (Shakaar)
  • V této epizodě byla zveřejněna první narážka na Enterprise-E, když agent Lucsly poznamená, že nebylo pět, ale šest lodí jménem Enterprise. Film Star Trek: První kontakt (1996) byl doposud v produkci. (Enterprise NX-01 nebyla součástí Federace, proto se nepočítá. Nemluvě o tom, že seriál Enterprise v té době ještě nebyl natočen.) [Zdroj: trekkies.cz] (padina)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama