Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (162)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Smůla DS9 spočívá ve velice pozvolném rozjezdu. První dvě sezóny jsou naplněny drobnou denní politikou a neustálými třenicemi mezi různorodým osazením obří vesmírné stanice. Nápad to nebyl špatný a protože k němu scénáristé vymysleli bohaté politicko-kulturní reálie, tak se zdálo že by celý koncept mohl fungovat. Bohužel potenciál zůstal trestuhodně nevyužitý. Z výbušné směsice Cardassie vs Bajor šlo určitě vytřískat mnohem více a červí díra zůstala dlouho ležet ladem. Ve třetí sezóně přišel rozhodující zlom. Paramount angažoval Ronalda D. Moora a ten vtiskl seriálu mnohem temnější a zlověstnější tón. Na scéně se objevuje Dominion, v Alfa i Beta quadrantu to začíná vřít a schyluje se k velké válce. A nebude jediná. Tímto krokem DS9 opustil osvědčenou politiku Star Treku, čili jednotlivé epizody s přísně ohraničenými zápletkami a přešel na epické dobrodružství táhnoucí se celé roky. Atmosféra v bojující Federaci rozhodně není tak optimistická jako v idealistické TNG. Během protahujícího se konfliktu se stávají neměnné zásady luxusem, jenž si Flotila nemůže dovolit. Přichází čas na politický realismus, klam, přetvářku, tajné operace a pragmatická spojenectví. DS9 se tak nesměle přihlásil k trendu moderních "realistických" seriálů zaměřených na psychologii a složité postavy. Bohužel i tuto linii seriál z většiny promrhal. Přitom myšlenková konfrontace mezi sešněrovaným, ale velice efektivním Dominonem a volnomyšlenkářskou, ale občas těžkopádnou Federací by mohla být lahůdková. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

S výjimkou několika epizod těžký deklas, ve kterém nefungují základní principy série Star Trek. Pokus o sociologickou studii soužití na vesmírné stanici federace je nudný, užvaněný a celkově nesympatický. Navíc mě dodnes děsí odpudivý měňavec a ještě odpudivější zjev jménem Quark. Mamííí, já ci zpátky na Zemi!!! ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bráno v porovnání s tím na co jsme si zvykli v TNG, je DS9 zklamání (a proto se Voyager šmahem vrátil k osvědčené šabloně;)). Ale jde jen o to, že jde jinou cestou - jaksi víc do diplomacie a kulturních zvláštností jednotlivých ras Federace a jejích sousedů. Studie je to velice zajímavá, ale většina epizod je docela, jak to jen říct...asi nudná. Až ve smrtelné křeči se déesdevítka zmohla na něco kvalitativně hodného legendy Star Treku. Nicméně Goldsmithovo hudební téma je geniální (samozřejmě už od úvodního filmu;))...jeho tempo přesně vystihuje dikci seriálu, ale především je neskutečně nádherné, tak jak to uměl jen on. A proto - alespoň pro ty co u DS-9 vytrvali do konce, což jim tedy naše televizní stanice neusnadnily:P, určitě pochopitelných 80%. ()

KennyNevym 

všechny recenze uživatele

Ze všech ST seriálů, je DS9 asi nejvíce funkční pouze pro hardline fandy. Tuny loru a zbytečností a celková statičnost, plynoucí z toho, že se děj točí více méně okolo jednoho místa, dělají seriál pro běžného diváky trochu nudný, ale pokud se do toho člověk zažere, jako já, velice štředře se mu investovaný čas vyplatí. ()

Mik_e 

všechny recenze uživatele

Kapitán Hvězdné flotily Sisko, permanentně se válející ve své kajutě, velí jakémusi vesmírnému hotelu a baru v jednom. Bohužel, má to i adekvátní spád a skoro se na to nedalo koukat, ostatně ti podivní marťani na lodi skoro víc evokujou Star Wars než Star Trek. Prý je to od třetí série výborný seriál, ale ta tu tehdy neběžela a proto jsou mé vzpomínky veskrze negativní. Možná někdy přijde repete a pak uvidíme. ()

Galerie (200)

Zajímavosti (62)

  • Skuteční fanoušci seriálu jsou označováni jako "Niners". Stejný název, tedy "Niners", nese i baseballový tým kpt. Siska (Avery Brooks) složený z jeho důstojníků. Název je možné vidět na jejich dresech, když nastoupí na zápas proti posádce vulkánské lodi Hvězdné flotily. (slatkac)
  • Při návratu do minulosti měl být Worf – kvůli velkému rozdílu v maskování Klingonů v obou seriálech – původně vynechán. Nakonec však byla zvolena konfrontace těchto rozdílů, aby byl fanouškům poskytnut alespoň nějaký důvod, který by nebyl vyloženě absurdní. Odo a Bashir se tedy táží na tehdy fanoušky nejnavrhovanější varianty, na genetickou manipulaci a virovou mutaci. Tyto dohady byly kanonizovány až později v seriálu Enterprise (od r. 2001). [Zdroj: trekkies.cz] (padina)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama