Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (162)

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od TNG se DS9 věnuje jednotlivejm postavám a nezustává jen u několika ústředních postav, za což jsem byl rád. Jenže se postupem času uplně rezignovalo na osvědčenej koncept "co díl, to zápletka" a přešlo se na dneska už standardní koncepci, kdy se nějaká dějová linka postupně rozvíjí celym seriálem. A jakkoliv zněla válka mezi Cardassianama, Bajoranama, Federací a Dominionem jako silnej námět na příběh, nakonec se z toho nepodařilo vytěžit v podstatě nic zajímavýho. To se plně projevilo v poslední sérii, která je týhle zápletky plná a ve který mě pořádně nebavil ani jeden díl (s výjimkou loučícího finále, kdy se jednotlivý postavy rozjížděj do různejch koutů galaxie, to bylo naopak velice pěkně zpracovaný). Akce moc neni, o proběhlejch bitvách nebo meziplanetárních šarvátkách se spíš jenom mluví a celkově se toho hlavně dost nakecá. Mytologická dějová linka s Přízrakama, Vedekama, Prorokama a spol. mě téměř nebavila, neseděla mi do scifi žánru obecně a věnovalo se jí příliš prostoru. Ve srovnání s TNG mi chybělo hlavně to dobrodužství, objevování a napětí při zkoumání novejch planet nebo kultur. A co si budeme povidat, Sisko v podání Averyho Brookse nesahal Picardovi v podání Patricka Stewarta ani po kotníky (dokonce bych řek, že Brooks často přehrával). DS9 je za mě ve skrze průměrnym scifi seriálem, kterýmu je ale potřeba k dobru přičíst fajn vizuál, kostýmy a kultovní ST univerzum, na kterym staví (možná bych řek, že se na něm spíš veze). ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Původně dvě * (a komentář "Asi můj nejméně oblíbený seriál z univerza Star Trek"), ale po letech jsem se k seriálu vrátil a po dosti zdlouhavém a občas i nudném rozjezdu (série 1-3) nastal příjemný posun v podobě čtvrté série (např. retro-komediální Little Green Men) a snad ještě lepší páté. Zejména díl "Trials and Tribble-ations" je opravdovou nerdí lahůdkou. Zatím zvedám na 3* a uvidíme se, až jej dokoukám... Tak tedy... Zejména díky šesté sezóně a jen o něco slabší sedmé se zpětně omlouvám a dávám pět hvězdiček. Zvlášť finále, které se protáhne na několik epizod, v nichž časem odpadne i ono "v minulém díle... a nyní pokračování", je napínavé jak guma od Siskových trenclí. Sice to trochu hatí slzavý závěrečný dvoudíl, ale i tak je mi líto, že už mám DS9 za sebou... ()

Reklama

sirien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bez prominutí PROMRDANEJ potenciál, hrůza a zmar. Normálně hodnotim seriály podle nejsilnějších sérií, ale... tohle prostě nejde. KDYBY někdo sledoval jen specifické příběhové linie a přeskákal všechny fillery, mohly by to být 3. Kdyby i z těchto skipnul slabé a zbytečné díly, možná slabý 4. DS9 je často srovnávám s Babylonem 5 - sorry, až mi zas někdo jen naznačí, že se k DS9 k B5 jen blíží, tak se mu vysměju do xichtu. POZITIVEM jsou postavy a herecké výkony, to se popřít nedá. Bohužel, seriál brzy přestane mít tušení, co s těmi postavami dělat, takže herci tam něco slušného k hraní mají míň a míň. NEGATIVA jsou všechno ostatní - stupidní scénáře, retardované příběhové linky (zejm. od nejhoršího: mystické sračky, DS90210 shit love stories s násilnym shippingem a hlavní linka Ferengi), všechny fillery, nudnost a předvídatelnost zápletek... Na seriálu jsou slušné série 1 a zejména výborná a nade vše ostatní vyčnívající s04. Bohužel, s02 a s03 jsou dobré tak na přeskočení (doslova, ani se tam nic moc nestane), s05 je fakt špatná, s06 je děsná a s07 je tragickej dumpster fire. POTENCIÁL byl přitom ohromnej - seriál co se odehrává přímo na Frontier, ale na jednom jejím místě, s možností ukazovat zahraniční politiku Federace a rozdíl Federace a zbytku vesmíru, kaskády dlouhodobých následků atd., Dominion jako "protiváha" Federace nabízející alternativní systém a filozofii, stejně funkční, ale s jinými ideály... a mnoho dalšího. Efektivně ale seriál postupně všechno nevyužije, zahodí, zapomene nebo natvrdo zkurví. Můj kompletní průvodce ("recenze" + průvodce sledovatelnými díly) skrz DS9 ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bez zbytočného komentára a vysvetľovania dôvodov prečo také hodnotenie, nikoho nepresviedčam o správnosti môjho názoru, ale patrí to jednoducho medzi moje naj seriály a tým je povedané všetko... Je pravda, že toto od pôvodnej myšlienky bádania vo vesmíre ustúpilo a dokonca to obrátilo totálne naruby, pretože sa to sústredilo na jeden pevný bod vo vesmíre, ale po toľkých častiach sa jednoducho človek s tými postavami zžije. Potešili aj úlohy z pôvodnej Picardovej zostavy viď. Colm Meaney a Michael Dorn. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rules of Acquisition: (1) Once you have their money, you never give it back. (3) Never spend more for an acquisition than you have to. (6) Never allow family to stand in the way of opportunity. (7) Keep your ears open. (9) Opportunity plus instinct equals profit. (10) Greed is eternal. (16) A deal is a deal. (17) A contract is a contract is a contract. (21) Never place friendship above profit. (22) A wise man can hear profit in the wind. (31) Never make fun of a Ferengi's mother! (33) It never hurts to suck up to the boss. (34) War is good for business. (35) Peace is good for business. (47) Don't trust a man wearing a better suit than your own. (48) The bigger the smile, the sharper the knife. (57) Good customers are as rare as latinum. Treasure them! (59) Free advice is seldom cheap. (62) The riskier the road, the greater the profit. (74) Knowledge equals Profit. (75) Home is where the heart is, but the stars are made of latinum. (76) Every once in a while, declare peace. It confuses the hell out of your enemies. (94) Females and finances don't mix. (95) Expand or die. (109) Dignity and an empty sack is worth the sack. (111) Treat people in your debt like family. Exploit them. (112) Never have sex with the boss's sister. (125) You can't make a deal if you're dead. (168) Whisper your way to success. (190) Hear all, trust nothing. (194) It's always good business to know about new customers before they walk in your door. (203) New customers are like razor-toothed gree-worms. They can be succulent, but sometimes they bite back. (208) Sometimes the only thing more dangerous than a question is an answer. (211) Employees are the rungs on the ladder of success. Don't hesitate to step on them. (214) Never begin a business negotiation on an empty stomach. (217) You can't free a fish from water. (229) Latinum lasts longer than lust. (239) Never be afraid to mislabel a product. (263) Never allow doubt to tarnish your lust for latinum. (285) No good deed ever goes unpunished. ()

Galerie (200)

Zajímavosti (62)

  • Pro použití záběrů z epizody Trable s tribbly muselo být sehnáno povolení od herců původního seriálu. Zajištění všech těchto povolení trvalo tři měsíce. Walter Koenig poznamenal, že za použití těchto záběrů mu bylo zaplaceno osmkrát víc než za původní epizodu. Koenig přijel na natáčení a osobně ukázal Colmu Meaneymu (O'Brien) a Alexanderu Siddigovi (Bashir), jak zacházet s původním vybavením. [Zdroj: trekkies.cz] (padina)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama