Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (162)

maty39 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem Star trek DS9 viděl v TV kdysi dávno a přiznám se, že se mi nijak zvlášť nelíbil. Ohodnotil jsem ho dvěma hvězdičkami. Po letech se mi dostal do ruky znovu, tentokrát v originále. Koukal jsem na začátek a přiznám se, že se mi nijak zvlášť nelíbil. Pak jsme se dostal k dílům, které nám naše televize zatajily a přiznám se, že se mi docela líbily. Federace vstupuje do války s mocností z druhé strany červí díry a do toho se motají nasraní Klingoni, nepřátelští Kardasiané a staří známí špičatoušatci z Romulu. Navíc, poprvé v historii Star Trek seriálů je zde i hlavní záporák. Kardasian Gul Dukat, jehož postavení a vztah vůči federaci kolísá od nepřátelství přes podmínečné spojenectví po superzáporáka. "Posádka" DS9 je všelijaká. Od nevýrazného kapitána Siska a jeho rodinky, průměrné Jadzie Dax, otravné Kyry a modelíny Oda, až po výborného šéfa O´Briena a jeho kamarádíčka doktora Bashira (ten je v prvních sériích docela k nevydržení, ale když se dá dokupy s O´Brienem, tak vytvoří zajímavou dvojici). A samozřejmě je tady vyžírka, šmelinář a lakomec Quark. V půlce dílů k nesnesení a v druhé půlce to nejlepší co seriál nabízí. Navíc se (po skončení TNG) na DS9 dostane i klingon Worf, který místy vnese trochu zábavy. Přestože jednotlivé postavy nejsou sami o sobě příliš zábavné, tak ve spojení s jinými se jedná o celkem sympatickou posádku. Navíc to nejsou takoví skautíci. Válka a nová bitevní loď federace přináší i do DS9 nějakou tu mobilitu a přestřelky mezi loděmi. Navíc se tvůrci nevyhýbají bitevním scénám mezi tisícovkami lodí na obou stranách (speciální efekty nejsou nic převratného, ale dají se přežít) a hlavně je zde několik vysloveně geniálních lahůdkových dílů. Například variace na Sedm statečných, kdy se partička ferengů musí vydat zachránit vládce jejich planety z rukou nepřítele. Problém je, že jsou naprosto neschopní v boji a proto musí záchranu provést jiným způsobem, což vyvrcholí scénami jak z grotesky. Ale asi nejlepší je díl, kdy se vrátí v čase aby zabránili atentátu na kapitána Kirka. V tomto díle jsou využity záběry z původní série, do jejíchž záběrů jsou přidáni herci z DS9. Takže zatímco se Kirk baví se Spockem, tak v pozadí se prochází Sisko. Humor zde pramení i ze zacházení s kulisami z tohoto seriálu - jako např. odlišné vybavení (většinou několikrát větší), jiné ovládání výtahů, rozdíly ve vzhledu klingonů minulosti a přítmnosti (dřív byli klingoni jen parta umouněných lidí, co se lišili v podstatě jen v uniformách). Ve výsledku je seriál DS9 vcelku příjemná záležitost. 70% ()

Simgal 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší Star Trek seriál, pokud nepočítám původní TOS, na které se bohužel obrosky podepsal zub času. Podle mě by měl správný Star Trek být o putování vesmírné lodi, objevování nových míst a mimozemských ras. To v DS9 bohužel není. Stanice je na jednom místě, většina ras jsou už dříve objevené a postavy mi taky nepřirostly k srdci jako u jiných sérií. Převládá názor, že DS9 se pořádně rozjede až začátkem války s Dominionem, ale k čemu je to dobré, když k této fázi dospějete až po 5. celých sezónách. ()

Reklama

gumbo 

všechny recenze uživatele

Tento seriál jsem sledoval ještě téměř v dětském věku a v té době to byla celkem služná zábava, ale už tenkrát jsem objevil ten nedostatek stanice. Vždyť ono to stojí na místě a to pak po čase začne být nuda. A taky že byla - 55%. P.S. Moc se mi líbila ta hudba u úvodní znělky, které je velmi kvalitní, podobně jako u všech nových trek seriálů. ()

Lamount 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Deep Space byl prvnim ST serialem, ktery se dostal na ceske obrazovky a proto ma u me dulezite postaveni. Sice jsem tenkrat (musel byt tak rok 1992 nebo 3) nechapal, proc tam neni nikde kapitan Kirk a Spock (znal jsem je z filmu z videopujcovny:), ale zamiloval jsem si menavce Oda a tejmnou cervi diru do Gama kvadrantu. O mnoho let pozdeji jsem se k serialu vratil, protoze ho nikdy u nas nedovysilali a teprve od treti rady do konce mohl docenit kvalit tohoto klenotu. Valka s Dominionem a uzasny pribeh, ktery mezi sezonami navazoval, byl pro vesmir ST celkem nevidany a povedl se (take jiste diky Ronaldu D. Mooreovi). ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Původně dvě * (a komentář "Asi můj nejméně oblíbený seriál z univerza Star Trek"), ale po letech jsem se k seriálu vrátil a po dosti zdlouhavém a občas i nudném rozjezdu (série 1-3) nastal příjemný posun v podobě čtvrté série (např. retro-komediální Little Green Men) a snad ještě lepší páté. Zejména díl "Trials and Tribble-ations" je opravdovou nerdí lahůdkou. Zatím zvedám na 3* a uvidíme se, až jej dokoukám... Tak tedy... Zejména díky šesté sezóně a jen o něco slabší sedmé se zpětně omlouvám a dávám pět hvězdiček. Zvlášť finále, které se protáhne na několik epizod, v nichž časem odpadne i ono "v minulém díle... a nyní pokračování", je napínavé jak guma od Siskových trenclí. Sice to trochu hatí slzavý závěrečný dvoudíl, ale i tak je mi líto, že už mám DS9 za sebou... ()

Galerie (200)

Zajímavosti (62)

  • Když se O'Brien domnívá, že poručík Freeman je kapitán Kirk, jedná se o narážku na to, že představitel poručíka Freemana – Paul Baxley – dělal Williamu Shatnerovi stuntmana při natáčení nebezpečných scén. [Zdroj: trekkies.cz] (padina)
  • Všechny runabouty (malé čluny pro krátké vzdálenosti) na DS9 jsou pojmenovány po významných řekách na Zemi. Jejich jména jsou Rio Grande, Yangtzee Kiang, Ganges, Mekong, Orinoco, Rubicon, Shenandoah, Volga, Yukon a Gander. (Doctorow)
  • Avery Brooks měl jako součást smlouvy podmínku nechat si narůst vlasy, aby se odlišil od jiné své postavy v seriálu Spenser: For Hire. Ve čtvrté sezóně mu však tvůrci povolili znovu si oholit hlavu a nechat dorůst vousy. (Ruuzha)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama